Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 18. 09:53

Újra növekedési pályán az Oracle

A várakozásokat felülmúló eredményekről számolt be az Oracle, a cég bevétele és profitja egyaránt nőtt. Safra Catz elnök szerint a vállalatok ismét költenek informatikára, ez már tényleg a fellendülés.

Két negyedév folyamatos csökkenés után újra nőtt az Oracle forgalma, a vállalat a novemberben véget ért második pénzügyi negyedévben 5,9 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 4 százalékkal magasabb mint tavaly. A nettó eredmény éves összehasonlításban 12 százalékkal 1,5 milliárd dollárra nőtt.

Az új szoftverlicenc-eladások 2 százalékkal 1,7 milliárd dollárra nőttek, bár ez elsősorban az árfolyamhatásnak köszönhető, ezt kiszűrve 5 százalékos csökkenés jelentkezett. Az adatbázis- és köztesszoftver licencek értékesítése 1 százalékkal bővült, az üzleti alkalmazásoké 2 százalékkal. Az Oracle új liceneladásait az amerikai kontinens húzta meg, itt mind az adatbázis/middleware, mind az alkalmazás területen bővült a forgalom. Az EMEA régióban mindkét terület csökkenést szenvedett el, míg Ázsiában a köztesszoftverek forgalma stagnált, az alkalmazásoké ugyanakkor 17 százalékkal erősödött. Charles Phillips, az Oracle társelnöke elmondta, ismét sikerült legyőzni az SAP-t, amely a legutóbbi negyedévében 35 százalékkal csökkenő licenceladásokról számolt be.

\"Határozottan azt látjuk, hogy az ügyfelek újra vásárolnak\" - mondta Safra Catz társelnök az elemzők részére rendezett konferenciahíváson. \"Ez már a fellendülés.\" Az elnökasszony szerint a jelenlegi negyedévben 3-6 százalékos bevételnövekedés várható, a részvényenkénti eredmény pedig 36-38 centre kúszhat fel, ami ez elemzői várakozások felső tartománya. A most lezárt negyedévben az Oracle egy részvényegységre jutó eredménye 29 cent volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról