Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 16. 16:18

Újabb pert kapott a nyakába az Intel

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is erőfölénnyel való visszaéléssel és tisztességtelen, versenykorlátozó magatartással vádolta meg az Intelt. A vállalat olyan megállapodásokat kötött a számítógépgyártókkal, amelyek alkalmasak voltak a vetélytársak kiszorítására.

Zsarolás és vesztegetés az Intel fegyvertárában

Az Európai Bizottsághoz és a New York-i főügyész hivatalához hasonlóan a Federal Trade Comission (FTC) is azt állítja, a világ első számú félvezetőgyártója zsarolással és vesztegetéssel vette rá a legnagyobb PC-gyártókat, hogy mellőzzék a versenytársainak processzorait a számítógépeikben. Ezzel a vállalat megfosztotta a vásárlókat a választás lehetőségétől és hátráltatta a versenyt, valamint megakasztotta az innovációt a processzorok piacán, mivel lényegében elvágta a vetélytársakat a piacra jutástól.

Az FTC vádja szerint az Intel versenyellenes magatartásával kigolyózta a konkurencia termékeit, amelyek a monopóliumát fenyegették. A vállalat olyan exkluzív vagy korlátozó megállapodásokat kötött a legnagyobb PC-gyártókkal, köztük az HP-val, a Dellel és az IBM-mel, amelyek révén megakadályozta a nem Intel processzoros számítógépek értékesítését, áll az FTC vádjában. A többször hallott panaszokhoz azonban újabbakat is csatolt az FTC, amely szerint az Intel titokban úgy alakította át fordítóprogramjait, hogy a versenytárs processzorok teljesítményét rontsa. A vállalat azt állította a vásárlóinak és a közönségnek, hogy a szoftverek gyorsabban futnak a saját chipjein, de azt nem tette hozzá, hogy ez részben vagy egészben a fordítóprogram kialakításának köszönhető.

Emellett az FTC azt is állítja, processzorpiaci fölényét az Intel a grafikus chipek (GPU) piacán is be kívánta vetni a konkurencia ellen és nem átallotta félrevezetni és megtéveszteni a potenciális versenytársakat. Felismerve azt, hogy a GPU-k egyre nagyobb jelenőséggel bírnak és az Intel ezen a területen technológiai elmaradásban van, a cég eleinte megengedte, később pedig korlátozta vagy lehetetlenné tette egyes GPU-k együttműködését a processzoraival, például a chipset- és buszlicencek megvonásával. Emellett integrált grafikus magot tartalmazó chipkészleteit és processzorait esetenként a valódi költségüknél alacsonyabb áron értékesítette, hogy lehetetlenné tegye az NVIDIA-t.

Az Intel elutasítja a vádakat, a vállalat vezető jogásza, Doug Melamed egy közleményben kifejtette, a cég mindig tisztességesen és törvényesen versenyzett. \"Az erősen kompetitív processzorpiacon, amelynek az Intel kulcsszereplője, folyamatos volt az innováció és minden más iparnál gyorsabban csökkentek az árak. Az FTC-ügy [...] nagyrészt olyan állításokon alapul, amelyeket az FTC az utolsó pillanatban tett és nem vizsgált ki.\" Melamed szerint ezt az ügyet már le lehetett és kellett volna zárni, a tárgyalások jól haladtak, azonban az FTC elfogadhatatlan feltételeket kért az Inteltől, például a tisztességes és törvényes árverseny korlátozását szerette volna kikényszeríteni, amely lehetetlenné tette volna a vállalat számára az üzleti tevékenység folytatását.

Régi nóta

A New York-i főügyész novemberben indított pert az Intel ellen a fentiekhez hasonló vádakkal. Andrew Cuomo hivatala szerint az Intel éveken keresztül illegális módszerekkel tartotta fenn piaci fölényét. A vállalat lefizette és megfenyegette a legnagyobb PC-gyártókat, hogy azok mellőzzék a versenytárs chipgyártók termékeit. \"Ahelyett hogy tisztességesen versenyzett volna, az Intel megvesztegetéssel és kényszerítő eszközökkel tartotta meg piacvezető pozícióját\" - áll a keresetben.

Az Intelt májusban 1,06 milliárd euróra büntette az Európai Versenyügyi Bizottság, miután hosszas vizsgálódást követően úgy találta, a cég a PC-gyártóknak nyújtott kedvezményeivel illegálisan szorította ki versenytársait a piacról és ezzel fogyasztók millióit fosztotta meg a választás szabadságától. A Bizottság szerint az Intel titokban visszatérítéseket adott azoknak a PC-gyártóknak, amelyek az összes vagy majdnem az összes processzort tőle vásárolták, emellett megegyezett a Media Saturn Holdinggal, hogy Media Markt és Saturn üzleteiben csak Intel-alapú PC-ket kínáljon. A chipgyártó emellett lefizetett egyes számítógépgyártókat, hogy függesszék fel vagy legalábbis halasszák el a versenytársak processzorára épülő termékek piacra dobását.

Japánban és Dél-Koreában is elítélték már az Intelt kedvezménypolitikája miatt, amelyről mindkét ország illetékes hatósága megállapította, hogy illegális, versenyellenes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról