Szerző: Bizó Dániel

2009. december 16. 16:34

HP: integrálni kell rendszereinket a felhőkkel

Hatalmas dzsembori közepette jelentette be a HP szoftverportfóliójának továbbfejlesztését, amellyel a felhők és szolgáltatások felé történő elmozdulást támogatja.

A héten Hamburgban megrendezett globális HP Software Universe és Telecommunications World események alkalmára időzítette a HP, hogy bejelentse Operations Orchestration IT-automatizációs szoftverének új változatát, melynek leglényegesebb eleme, hogy integrálódni képes az Amazon EC2 számítási felhőjével is. Ez lényegében azt jelenti, hogy egységesen meglévő fizikai és virtuális (lehet heterogén, VMware, Hyper-V, Citrix) infrastruktúra mellett egységesen menedzselhetővé válnak az Amazon felhőjében lévő gépek is.

Ennek eredményeként a HP azt a lehetőséget kínálja az informatikai vezetőknek, hogy egyszerűen, sőt bizonyos esetekben akár automatizáltan növeljék a cég IT-infrastruktúrájának kapacitását az Amazon EC2 felhőjén keresztül, amíg arra szükség van, majd leállítsák a felhőben futó gépeket, így csak annyit fizetnek, amennyi kapacitást elhasználtak - plusz minimális rendelkezésre állási díjat a tárolt alvó gépekre.

Ezt persze felveti a költségek kezelésének kérdéseit, hiszen azok így lényegében az informatikára háruló terhek függvényében dinamikusan változnak, ami kiszámíthatatlanságot okoz. Ennek a problémának a megválaszolására a HP a Cloud Assure új kiadását kínálja egy integrálódó szolgáltatásként (Saas), melyen keresztül garantálható, hogy a költségeket kézben lehet tartani, és megfelelően oszlanak el különféle alkalmazásterületek közt, miközben nem sérülnek a vállalt szolgáltatási szintek. A Cloud Assure képes figyelembe venni a felhőben futó gépek kihasználtságát, és relatív megtakarításokat kalkulálni.

A cloud nem csodaszer

A HP szerint ez, a hibrid megközelítés a megfelelő válasz a vállalatok informatikai igényeire. Nem találkoztak ugyanis egyetlen IT-vezetővel sem, aki szerint a felhő mindenre választ tudna adni, mondta el Steen Lomholt-Thomsen, a HP szoftverekért felelős alelnöke a hamburgi konferencián, majd hozzátette, hogy nagyon is határozott elképzelésük van arról, hogy a cloudokat az infrastruktúra melyik részein vetnék be. Ebből pedig egyenesen következik az igény, hogy a cloudok használatának integrált módon, egységes menedzsment és felügyelet alatt kell történnie.

A felhők, avagy a szolgáltatásként igénybe vett IT-infrastruktúrák egy induló vállalat mozgékonyságát ötvözik egy nagyvállalati rendszer méreteivel, és ez képezi vonzerejüket, véli Lomholt-Thomsen. Egy HP megbízásából készült kutatás alapján az IT-vezetők 78 százalékának van igénye arra, hogy gyorsan tudja skálázni az erőforrásokat.  A HP szerint az elmúlt másfél-két év során drasztikusan megváltozott a felhőkhöz való hozzáállás, miután egyes fiatal vállalatok teljes rendszerüket már a felhőben futtatják, és könnyedén követik le az üzleti igények változását, ami sokakat megijesztett.

A skálázódás természetesen műszakilag nem teljesen triviális, hívja fel a figyelmet a HP, vagyis a felhőben lévő erőforrások fokozásával a felhasználói oldalon mért teljesítmény a legtöbb esetben nem lineárisan, hanem annál gyengébben növekszik. A Cloud Assure képes a teljesítményproblémák elemzésére, és a HP segít azonosítani a problémák gyökereit, például hogy a kóddal vagy az adatbázis szervezésével van-e a gond, esetleg a hálózati probléma van, nincs elég sávszélessége az ügyfélnek. Előfordulhat persze, hogy nem minden esetben oldható meg a gond, vagy nem volna gazdaságos megoldani (túl drága a kód módosítása vagy az igényelt sávszélesség), de éppen ez a felhők használatának másik előnye, hogy mindenféle következmény nélkül vissza lehet mozgatni a feladatokat a saját infrastruktúrára - az Amazon semmiféle belépési díjat nem kér, ahogyan szerződéses elkötelezettségről sincs szó, tetszés szerint lehet be- és kilépni.

Fő a rugalmasság

Azzal, hogy a felhő integránsan bekerül az arzenálba, lényegében rugalmasan és egy egységes menedzsment ernyő alatt skálázhatóvá válik a vállalati IT-infrastruktúra. A teljesítmény mellett beleértve ebbe a rendelkezésre állást is, hiszen a felhők segítenek a korábbiaknál sokkal gyorsabban és olcsóbban katasztrófákat túlélő vagy akár tűrő megoldások építhetőek ki, hiszen nincs szükség egy másik adatközpontban egy redundáns IT-infrastruktúra üzemeltetésére.

Ez azonban nem a végcél, hanem csak egy állomás, még ha lényegében hosszabb távról visszapillantva áttöréssel felérő állomás is. Az IT üzemeltetési rugalmasságának megoldásával és automatizációval a következő évek során lehetőség nyílik a hatékonyság drasztikus fokozására, miközben a sztenderd eljárások és redundancia hozzáférhetősége miatt csökkennek a kockázatok is - a transzformáció természetesen nagyvállalatoknál hatalmas munkát jelent, és éveken át fog tartani, kezdve a virtualizáció általánossá tételével, és a virtualizált infrastruktúra lehetőségeinek megtanulásával.

Üzemeltetés helyett fejlesztés

A magasabb működési hatékonysággal az IT-vezetők figyelme és a büdzsé pedig a fejlesztések felé fordulhat. Ahogyan azt már az elmúlt évek során sokszor hallani lehetett,  a HP felmérése megerősítette, hogy átlagban az IT-büdzsék 70 százalékát a szolgáltatási szint fenntartására fordítják, vagyis üzemeltetésre, a meglévő rendszerek cseréjére, bővítésére. Ezzel szemben az élenjáróknál egy éppen fordított arányt mutat, mondta el Jan Zadak, a cég EMEA piacokért felelős alelnöke.

Vagyis a példamutató IT-vezetők idejük és a büdzsé nagy részét arra fordítják, hogyan szolgálja az  IT jobban az üzleti érdekeket, például megtámogatva a fejlesztéseket, üzleti döntéshozatalt, a folyamatokat, vagy önmagát átalakítva a megtakarításokat visszaadni a cégnek. Az IT-vezérigazgatók avagy CIO-k szerepe a jövőben meg fog változni, és kevésbé a technológiáról fog szólni, véli Lucio Furlani, a nagyvállalati megoldásokért EMEA piacokon felelő vezető, aki szerint a jövőben egyre inkább elvárás lesz velük szemben, hogy az üzleti vezetés tagjaként hozzáadott értéket képviseljenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról