Szerző: Koi Tamás

2009. december 15. 09:29

Idén taroltak az ál-antivírusok

A 2009-es év újabb fordulatot hozott a kártevő programok körében, hívja fel a figyelmet az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja. A \"legnépszerűbb\" kártevők idén az ál-antivírusok lettek - ezek a programok telepítésük után valójában csak több kárt tesznek, ráadásul eltávolításuk is költséges lehet.

A SunBelt toplistájának közel hároméves fennállása óta nem fordult még elő, hogy ál-antivírus került volna a lista élére. Erre először októberben volt példa, ráadásul november során is a döntően hamis biztonsági szoftvereket tartalmazó Trojan.Win32.Generic!BT okozta a legtöbb fertőzést - áll a cég jelentésében. Az úgynevezett scareware programok közé tartozó károkozó család tagjai hamis biztonsági riasztást okoznak a felhasználó gépén, természetesen azonnal felajánlva egy \"biztos\" megoldást nyújtó antivírus letöltését a probléma megoldásához. A megijedt felhasználó által letöltött program azonban teljesen értéktelen, legtöbbször újabb káros alkalmazásokat tölt le a háttérben, illetve gyakran felbukkanó üzenetekkel a termék megvásárlására buzdítja az áldozatot.

A scareware-ek fejlesztői ráadásul sok esetben magasabb áron kínálják az éves licencdíjat, mint a legnagyobb vírusirtókat fejlesztő cégek, sőt, előfordult már a 99 dolláros (kb. 18.000 forintos) licencdíj is. A második helyen a Trojan-Spy.Win32.Zbot.gen található, amely szintén több hasonló kártevőt foglal magában. Ezek a kémprogramok elsősorban jelszavak megfigyelésére és eltulajdonítására specializálódtak. A harmadik helyen az Exploit.PDF-JS.Gen (v) található, amely a PDF olvasó JavaScript futtatókörnyezetének hibáit kihasználva távoli oldalakról tölt le újabb káros szoftvereket.

\"\"
Sokan bedőlnek nekik, pedig nyilvánvaló a csalás

\"A tendencia egyértelmű: a bűnözők a lehető legegyszerűbb módját választják a pénzkeresésnek, hiszen egy ál-antivírusért könnyen kicsikarható 10-15.000 forint, ami mindössze pár ezer sikeres átverés után már sokmilliós összeggel gyarapítja a bűnözők számláját. Ehhez pedig a Google hirdetésektől a spameken át már a valódi vírusirtók neveinek elgépelését is kihasználják – nagyon sok, a legnagyobb gyártók, vagy operációs rendszerek fejlesztőinek nevéhez nagyon hasonló nevű kártevők is megjelennek.\" – mondta el Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének ügyvezetője.

A Sunbelt Software vezérigazgatója Flickr-oldalán ebben az évben több mint 359 ál-antivírust gyűjtött össze, vagyis az év minden napjára jut legalább egy hamis biztonsági szoftver.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról