Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 14. 10:22

Oracle: nyílt forrású marad a MySQL

Az Európai Bizottságnál kedvezően fogadták az Oracle vállalásait, amelyeket a MySQL nyílt forrású adatbázissal kapcsolatban tett, ezzel jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy feltétel nélkül jóváhagyják a cég számára a Sun felvásárlását.

Amint arról többször is beszámoltunk, az Oracle áprilisban jelentette be a Sun Microsystems 7,4 milliárd dolláros felvásárlását. Az ügyletet az amerikai hatóságok már jóváhagyták, a tranzakció azonban az Európai Bizottság beleegyezésének hiánya miatt eddig nem jöhetett létre. Az üggyel kapcsolatos meghallgatásokat a múlt hét csütörtökén és péntekén tartották Brüsszelben, zárt ajtók mögött. Az Oracle ma egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben a MySQL jövőjére tett vállalásokat.

Az Európai Bizottság elsősorban a Sun kezében levő nyílt forrású adatbázis, a MySQL sorsa miatt aggódik, attól tartva, hogy a relációs adatbázisok piacán 50 százalék körüli részesedéssel rendelkező Oracle kezében elsorvad. Sokan úgy gondolják, az Oracle el akarja lehetetleníteni a MySQL-t. Közéjük tartozik többek között Michael \"Monty\" Widenius is, a MySQL társalapítója és egykori vezető fejlesztője, aki szombati blogbejegyzésében kifejtette, az Oracle továbbra sem tett vállalásokat azzal kapcsolatban, hogy a MySQL megmarad nyílt forrású szoftverként és nem emelik meg az árát sem.

Widenius arra buzdítja az adatbázis felhasználóit, írjanak e-mailt ez Európai Bizottságnak és osszák meg álláspontjukat a felvásárlással kapcsolatban. Ennek érdekében blogjában három levélsablont is elérhetővé tett, amit a felhasználóknak csak bele kell másolniuk saját e-mailjükkbe. Az első sablon egy olyan levelet tartalmaz, amely szerint az Oracle-nek önálló vállalattá kellene szerveznie a MySQL-t. A második egy támogató levél, amely jogi garanciákat kér az Oracle-től, hogy az Oracle a jövőben is nyílt termékként, a közössé bevonásával fejleszti tovább a MySQL-t, a harmadik levél pedig feltétel nélkül támogatja az Oracle és a Sun összeolvadását.

Az Oracle ma egy tíz pontból álló nyilatkozatot tett közzé, amely némileg alaptalanná tette Widenius aggodalmait. A nyilatkozatban a szoftveróriás többek között vállalja, hogy továbbra is megmarad nyílt forrású, GPL alatt licencelt szoftverként a MySQL és elérhetők lesznek a különféle adattároló motorok (storage engine) kapcsolódását lehetővé tevő interfészek is. A vállalat emellett ígéretet tett arra is, hogy a következő években rendre több pénzt fordít majd a MySQL fejlesztésére annál a 24 millió dollárnál, amennyit a Sun Microsystems erre költött a legutolsó évben. Az Oracle vállalata azt is, hogy a MySQL felhasználóiból létrehoz egy tanácsadó testületet, amely a közösség visszajelzéseit hivatott eljuttatni a szoftver fejlesztési irányaival kapcsolatban. A szoftver dokumentációját is folyamatosan karban tartja és ingyen elérhetővé teszi a cég.

A múlt hét végi zárt ajtós meghallgatáson az Oracle számos nagy ügyfelét felvonultatta, köztük bankokat és távközlési szolgáltatókat, amelyek amellett érveltek, hogy a szoftveróriás jó gazdája lesz a MySQL-nek és a Bizottságnak jóvá kellene hagynia az összeolvadást. A vállalat emellett azzal is érvelt, hogy a MySQL az elmúlt évben mindösszesen 17 millió euró forgalmat bonyolított Európában, így túlságosan kicsi entitás ahhoz, hogy versenyügyi aggályokat vessen fel. Ez az állítás azonban nyilvánvalóan nem veszi figyelembe, hogy a MySQL-nek számtalan felhasználója van, aki nem kereskedelmi licenccel használja a szoftvert és a támogatásért sem fizet.

A versenyügyi hatóságnak legkésőbb 2010. január 27-ig kell döntést hoznia a tranzakció sorsáról, de az Oracle vállalásai kapcsán nyilvánosságra hozott közlemény azt sugallja, valószínűleg nem gördít akadályt az összeolvadás elé. A Bizottság a korábbi feszült viszonnyal szemben kifejezetten pozitív hangvételt ütött meg kommünikéjében, ahol közölte, hogy konstruktív párbeszédet folytatott a szoftvercéggel annak érdekében, hogy a MySQL továbbra is jelentős versenytényező maradhasson, és az Oracle nyilvános vállalásai, valamint szerződéses kötelezettségei fontosak az eljárásban. Neelie Kroes versenyügyi főbiztos megerősítette, hogy optimista az ügy sikeres lezárásával kapcsolatban. A fejlemények hatására a Sun papírjai 5 százalékot erősödtek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról