Szerző: Bizó Dániel

2009. december 10. 12:55

Megindult a felhők sztenderdizálása

A cloudok használatának növelése érdekében iparági egyeztető csoport alakult. A szerveződés elsődleges célja az egyes számítási felhők közötti átjárhatósággal kapcsolatos kérdések megválaszolása.

Az Enterprise Cloud Buyers Council (ECBC) a TM Forumon belül jön létre, mely az ICT-ipar legnagyobb érdekegyeztető és vitafóruma, ahol a vállalatok közösen kereshetnek megoldásokat a legkülönfélébb üzleti kihívásokra. Az ECBC-ben a nehézsúlyú IT-beszállítók és a cloudokat használó legnagyobb ügyfelek találhatóak meg, mint például a Microsoft, az IBM, a HP, a Cisco, az EMC vagy CA, de képviselteti magát a vevői oldal is, például a Deutsche Bank. A munkacsoport hiszi, hogy a felhősített számítástechnikáé a jövő, amit prózai hatékonyságbeli okok magyaráznak.

Az ECBC célja, hogy párbeszédet alakítson ki a beszállítók és vevők közt, egységesítse a cloudokkal kapcsolatos fogalmakat, eljárásokat és szabványokat, és hogy az IT-cégek a a valós igényeknek megfelelő szolgáltatásokat és ajánlatokat tudjanak kidolgozni - a termékek pedig legyenek összevethetőek. A résztvevők reményei szerint az ügyféloldali aggályok megválaszolásával és a megcélzott iparágankénti sztenderdek kidolgozásával felgyorsítható a cloudok terjedése. A célok közt szerepel az árazás átláthatósága, és a szolgáltatási színvonalak összehasonlítható mérhetősége is.

A felhasználók nagy része még csak ismerkedik a cloudokkal, és a legnagyobb aggálynak egyértelműen a kontrollvesztés és vendor lock-in párosa bizonyul, vagyis a szolgáltatóhoz való láncoltság. Ezeket a reflexeket táplálja, hogy az elmúlt két évtized során elterjedt outsourcing modell a vállalati IT-tevékenység egy-egy vagy összes területének teljes, 5-10 évre szóló átvételről szólt, ami rendkívül komplexszé, rugalmatlanná és nehezen menedzselhetővé tette ezeket a megállapodásokat.

Még képlékeny

Bár a munka még csak most kezdődik, várható, hogy a szállítók könnyebben átjárhatóvá teszik számítási és tárolófelhőiket, így az ügyfelek viszonylag könnyedén mozgathatják alkalmazásait a privát, valamint a különféle szolgáltatók által üzemeltetett publikus felhők közt. Egy tökéletes világban mindez automatizáltan, leállás nélkül, a felhasználók által észrevehetetlenül zajlana, vagyis az alkalmazások szolgáltatók közti mozgása nem üzleti döntés, hanem kizárólag pillanatnyi optimalizáció kérdése. A Novell nemrég bejelentett szoftverfejlesztési iránya éppen azt igyekszik kidolgozni Intelligent Workload Management név alatt, hogy mindez egyúttal a biztonsági szempontok és a megfelelőségek biztosítása mellett történjen meg, vagyis az üzleti érdekekkel összhangban.

\"\"

A megoldások között talán a legvalószínűbb az API-k és az egyes cloudok által használt egyedi rendszerképek konvertálhatósága, hasonlóan a virtuális gépeknél használt Open Virtualization Formathoz. Az eszközök közt lehet a szabványosan értelmezhető digitális rendszerleírások megalkotása, mikor lényegében elkészíthetjük egy cloudban futó infrastruktúránk lenyomatát, és a lenyomat alapján azt replikálhatjuk egy másik szolgáltató felhőjében is, ezt követően pedig \"csak\" az adatokat kell átmozgatni. A gépek mozgathatósága mellett legalább ilyen fontos az ügyfelek szempontjából egységes műszaki felügyelet és menedzselhetőség megteremtése.

A további aggályok zöme a gépek és adatok biztonságával, valamint a szolgáltatás rendelkezésére állásával kapcsolatosak. Ezek miatt a publikus felhők valószínűleg az üzletileg kritikus alkalmazások számára a legkevésbé vonzó opció a vállalatok számára, az ECBC azonban igyekszik azonosítani a problémákat, és fejlesztéseket javasolni a beszállítók számára, amennyiben szükséges. Az ECBC-nek nem tagja jelenleg az Amazon, mely a világ legnagyobb nyilvános felhőjét üzemelteti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról