Szerző: Szabó-Kállay Anna

2009. december 9. 08:45

Mit ne vegyünk egy nőnek karácsonyra?

Még az is követhet el nagy baklövést ajándékvásárláskor, aki jártas az elektronikai cikkek vagy a számítástechnika terén, leginkább olyankor, amikor a megajándékozott fél nőnemű. Összeszedtük, mire kell mindenképp figyelni.

Hogy miért kellett ehhez egy női szem és egy női \"toll\"? Mert lehetséges, hogy valaki profi az IT-ban, mégis tanácstalanul bolyong a kedvenc elektronikai szaküzletében, amikor a másik felének keres ajándékot. Azt gyűjtöttem csokorba, milyen reakciókat válthat ki egy rosszul megválasztott ajándék, és miért.

\"Miből gondolod, hogy én megjelenek bármilyen nyilvános helyen ezzel?\"

A stílus a legfontosabb terület, ahol hibázni lehet. Nyilván jól jöhet egy nőnek is notebook, MP3-lejátszó, USB-s kiegészítő vagy laptoptáska, de elrontja az örömet, ha nem illik a stílusához. Aki még a reggelihez is business casualben ül le, szégyenkezni fog egy rózsaszín netbookkal, aki kizárólag pink színű, Playboy vagy Amnesia márkájú ruhákat hord, nem lesz hajlandó elővenni egy konzervatívan elegáns tokba bújtatott telefont.

\"\"
Nem megy a pinkhez

Rengeteg olyan termék jelent meg az utóbbi időben, amit a gyártók csajosnak vagy nőiesnek szánnak, a végeredmény pedig számos kívánnivalót és kérdést hagy maga után. A HWSW-n is szerepelt a TomTom White Pearl navigációs készülék, ami csak első ránézésre tűnt izgalmasnak, de csalódást okozott, amint kézbe vettem. Persze nem csak a TomTom követett el ilyen hibát, tavalyelőtt tele volt a város a Garmin pink navijának a hirdetésével. Ne is beszéljünk arról a rengeteg termékről, amit annyival próbálnak vonzóvá tenni a nők számára, hogy teleszórják Swarovski-kristálynak nevezett színes üvegekkel, vagy befestik rózsaszínre!

Az aranyos, \"cuki\" tárgyak tárháza megint ingoványos talaj. Lehet, hogy valaki szereti a vicces vagy vidám dolgokat, de ettől még nem kell lemenni a gyerekes szintig. Konkét példával illusztrálva: egy Backspace-gomb formájú pendrive-nak például örülnék, de egy hello kittys darabra valószínűleg így reagálnék: \"miből gondolod, hogy én ezt elővenném bármilyen nyilvános helyen?!\" Azt célszerű szem előtt tartani számítástechnikai termék vagy kiegészítő kiválasztásakor is, milyen a stílusa a nőnek, szükség esetén pedig nem szégyen segítséget kérni egy eladótól vagy barátnőtől, akár ilyen témakörben is. Ne vegyünk meg egy kristályokkal kirakott fényképezőgépet csak azért, mert Géza a jogi osztályról is olyat vett az asszonynak. Attól, hogy az ő feleségének az tetszik, nem biztos, hogy minden nő repesve fogadja. (Persze az is lehet, hogy Géza a jogi osztályról melléfogott az ajándékkal, csak még nem tudja.)

Az különben is egy szomorú melléfogás, ha kiderül, hogy X vagy Y ötletét vette át a kedves férj, és mi ugyanolyan ajándékot kapunk, mint X-né vagy Y-né. Az első barátomtól egy viccesnek, vidámnak szánt karórát kaptam karácsonyra egy üveg díszdobozos krémlikőr kíséretében. Nekem viszont már volt egy valóban vicces, vidám órám, amit szerettem, és nem akartam helyette másikat. De kedves akartam lenni, és eljátszottam, hogy tetszik, és hordtam pár napig a ronda órát. Akkor viszont már borult a bili, amikor kiderült, hogy a legjobb barátja is órát vett a barátnőjének, egy üveg díszdobozos krémlikőr kíséretében. Ráadásul egy közös haverjuknak óraboltja volt... Persze megbeszéltük és megoldottuk végül, de rosszul esett, hogy ennyire nem gondolkodott el valami személyre szóló ajándékon, ami tényleg nekem való, hanem rábökött az első ötletre, ami szembejött a haveri társaságban.

\"Mit kezdjek én ezzel?\"

Rengeteg kedves, aranyos, vicces dísz vagy apróság van, amit a női ketyerékre lehet aggatni. Ezek a kirakatban jól mutatnak, de ha megvesszük, kiderül, hogy zavaró és haszna meg nincs, hiába kedves, aranyos, vicces, díszes. Erre a legékesebb példa (szó szerint) a telefondísz. Lehet, hogy megy a nő stílusához, vagy éppen a kedvenc rajzfilmfiguráját formázza, de attól még idegesítő. Hozzákoccan a telefonhoz beszélgetés közben, összekarcolja a borítást, és belegabalyodik a kulcscsomóba a táskában.

\"\"
Talán aranyos, de idegesítő

Arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy a vitrinben jól mutat, de miután eltöltött egy hetet egy női táskában, úgy tud kinézni a telefondísz, mintha egy rendszergazda egy hétig hordta volna a szerszámai között.

\"Miből gondolod, hogy én ezt tudom és akarom használni?\"

Nem minden nő használ szívesen érintőképernyős vagy okostelefont. Nem mintha buták lennénk, vagy nem tudnánk kezelni ilyesmit, egész egyszerűen sok nő csak annyit tart fontosnak egy telefonban, hogy könnyű legyen megszokni és használni (és szép legyen). Nem érdekli őket, milyen programokat lehet telepíteni az Android 2.0-ra, és milyen pengén működik rajta a Google turn by turn navigációja.

\"\"
Nem a köröm az akadály, hanem az érdeklődés hiánya

Természetesen nem minden nő látja így, de azért mielőtt valaki meglepné az asszonyt egy olyan mobillal, amilyet még nem használt, érdemes kipuhatolni: szereti-e, amit megszokott, vagy szívesen kipróbálna valami újat? Ha életünk párja velünk együtt izgatottan várja az új SPB Mobile Shell megjelenését, az nagy-nagy pozitívum, de nem ez a mindennapos. A megszokás a márkákra is vonatkozik. Ha Nokia S60-as telefonja van az asszonynak, akkor az a legpraktikusabb, ha egy hasonló rendszerű mobilt kap karácsonyra. Egy férfinak általában nem gond megszokni egy új telefont, egyszer végignézi az összes menüpontot, ami egyébként is leköti, és utána mindent tud, mit hol talál, és mit hogyan használ. Egy nőt viszont többnyire nem érdekli a menü, egyszerűen csak használni akarja azokat a dolgokat, amiket megszokott.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a mobilok felépítését, menürendszerét férfiak rakják össze, férfi logika szerint, ami köszönőviszonyban sincs a nőivel. Sőt, ha azt vesszük, többféle férfi logika is létezik. Ezt a következtetést abból vonom le, hogy rengetegféleképpen képesek összerakni a telefonok menüjét. A legjobb viszonyítási pont a Bluetooth ki-bekapcsolási opció. Teszteltem jópár telefont, és sokszor elámultam, milyen sokféle helyre tudták eldugni ezt a lehetőséget! Egy nő ettől megőrül, míg egy férfi kihívásnak tekinti, hogy megtalálja azt a fránya Bluetooth-t, akárhol is van. Tehát: ha egy V3-ast gyűrt évekig a kedves, akkor valami nőies Motorola lesz a nyerő idén karácsonykor is.

Szintén fontos szempont, hogy nem szabad az igények fölé menni. Megint nem akarom degradálni a nőtársaimat, de meg kell nézni, mivel tudnak elboldogulni. Ha valaki egy headsetet kér karácsonyra, hogy tudjon telefonálni a kocsiban, akkor nem kell feltétlenül a legújabb Jawbone-nal meglepni, bármilyen szép és menő is. Előbb nem árt kipróbálni, hajlandó-e a hölgy elszórakozni a Bluetooth-párosításokkal, az akkutöltéssel és egyebekkel. A kevesebb=több itt is érvényes: míg egy high tech kütyü frusztrációt válthat ki, mert nehéz vele elboldogulni, addig egy egyszerűbb, ám pofonegyszerűen kezelhető (esetünkben: vezetékes) megoldás örömet szerezhet.

\"Biztosan nekem vetted?\"

A nők egy része idegenkedve néz a számítástechnikához kapcsolódó ketyerékre, pláne, ha a párjuk munkája is ekörül forog. Éppen ezért kevés nő van, aki elhiszi, hogy a kedvese csakis az ő kedvéért vett egy Xboxot vagy Playstationt, hogy ő végre játszhasson mondjuk a Need for Speeddel vagy a Dragon Age-dzsel. Vannak olyan játékok, amit nők is kifejezetten szívesen űznek, mint például a Sims, a Lips vagy a Guitar Hero, de akkor is kilóg a lóláb. Ha egy férfi játékkonzolt vesz a párjának, az ugyanolyan, mint amikor az apuka játékvasutat vesz a fiának, hogy aztán ő maga szórakozzon vele napokig. El lehet vele játszadozni karácsony este a nappaliban, és valószínűleg csendes is lesz a környezet, ha a kedves ezalatt bent duzzog a fürdőszobában.

\"\"
Nem minden Guitar Hero tetszik a lányoknak

Természetesen van a konzolok között kivétel, a nők ugyanis odavannak a Wii-ért, azon belül is a WiiFit-ért. Egy, a Nintendo megbízásából készült kutatás is megerősítette, hogy a nők kedvenc konzolja a Wii, mintha nem lett volna eddig is nyilvánvaló. A Wii Fit mégis rákerült a tiltólistára az ajándékok között (a kivételt lásd lejjebb). Egyik férfinak sem kívánom ugyanis, hogy végig le kelljen folytatnia a \"Miből gondoltad, hogy nekem erre szükségem van?\" kérdéssel kezdődő párbeszédet, ami még a \"Nem látszik nagynak a fenekem ebben a farmerben?\" beszélgetésnél is hosszabb, gyötrelmesebb és papírzsebkendő-igényesebb. Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

\"Miből gondoltad, hogy nekem erre szükségem van?\"

Aki nem akarja ezt a kérdést hallani a feleségétől/barátnőjétől, az nem tesz a fa alá semmilyen háztartási vagy szépségápolási készüléket, érthető okokból. Természetesen feloldja a tilalmat, ha a hölgy kifejezetten ilyesmit kér, de az elektromos konyhai robotgép mellé célszerű még valami kedves apróságot odatenni, hogy ne érezze magát egyszerű háztartási rabszolgának a megajándékozott. Az elektromos fogyasztó öv vagy a ránctalanító arcmasszírozó mellé kötelező olyan ajándékkártyát adni, amin valami ilyesmi áll: \"csak azért kapod, mert ezt kérted, de igazából nincs is rá szükséged, Te enélkül is csodaszép vagy, ésatöbbi ésatöbbi\".

Lehet, hogy ez a téma nem kapcsolódik szorosan a számítástechnikai eszközökhöz, de mindenképpen fontosnak tartottam megemlíteni. Több lányt megkérdeztem a környezetemben a karácsonyi ajándékokról, és a legtöbbjüknek eszébe jutott az ajándék célzás-értéke. Egy figyelmes férfinak csak annyit kell végiggondolnia az ajándékvásárláskor, hogy vajon megkapja a fenti mondatok valamelyikét élete párjától, amikor átadja neki a meglepetést. Ha mindegyik mondat valószínűsége 10 százalék alatt van, akkor nyert ügye van. Hogy mégis mi lehet ilyen ajándék, arra a következő cikkben mutatunk pár ötletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról