:

Szerző: Bizó Dániel

2009. december 8. 18:46

Lenovo szerverek és PC-k készülnek Sárváron

A Flextronics sárvári üzemében a jövőben Lenovo üzleti asztali PC-k, munkaállomások és szerverek is készülnek majd, jelentették be ma a vállalatok. Az ügyleten mindkét fél nyer, egyrészt támogatja a Lenovo európai terjeszkedését, míg a Flextronics tovább növeli magyar számítógépgyártási képességeit.

A Lenovo nem új ügyfél a Flextronics számára, a szerződéses bérgyártó Kínában és Brazilíában már kínál elektronika gyártási szolgáltatásokat (electronics manufacturing services, EMS) a kínai gyökerű IT-vállalat számára. Ebből kifolyólag a magyarországi megjelenés egy ésszerű kibővítése volt az együttműködésnek, amellyel az európai kontinensen is centralizálja, és ezen keresztül optimalizálja ellátási láncát a Lenovo, alacsony készletszinttel, rugalmasan szolgálva ki a piaci keresletet. A sárvári termelés ezzel felváltja a Levono eddig Foxconnál folyt székesfehérvári gyártását is.

A helyszínválasztást magyarázza a Flextronics erőteljes magyarországi jelenléte, mely bizonyítottan integrált a globális gyártási és logisztikai hálózatba. A Flextronics ezzel tovább növeli számítástechnikai gyártásban megszerzett kompetenciáját, valamint méretgazdaságosságát. A sárvári üzemtől nem messze található a Flextronics zalaegerszegi létesítménye, ahol a számítástechnikai kompetenciaközpont is található.

Zalaegerszegen folyik többek közt a Sun és a Fujitsu számára a cégek közös SPARC-szerverei egy részének előállítása, a minőséget pedig a legjobb az jellemzi, hogy a Japán piacra is kerülnek ott előállított gépek a Fujitsu neve alatt. Szintén Zalaegerszegen készül néhány Sun StorageTek tárolórendszer is.

A Lenovo sárvári megjelenését a vállalat várható terjeszkedési szándéka magyarázza, a cég ugyanis az IBM-től átvett PC-részleg öröksége miatt hagyományosan a ThinkPad notebookokkal volt jelen a piacon, majd az elmúlt két év során óvatosan megkezdte termékpalettájának bővítését, előbb a fogyasztói notebookok (IdeaPad) szegmensébe, majd a szerverek és munkaállomások felé is nyitott. A harmadik negyedévben már 11 ezer IdeaPad fogyott itthon is.

A sárvári gyártás rövidebb rendelési időket és hatékonyabb készletezést tesz lehetővé a Lenovo számára. A Flextronics lehetővé teszi a Lenovo számára, hogy saját maga menedzselje a Flextronicsnál meglévő készleteit, és valós időben szabályozza, melyik termékből, milyen konfigurációval, és mennyi kerüljön gyártásba. Gottlieb István, a Lenovo magyarországi vezérigazgatója egy szerda reggeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a próbagyártások sikeresen lezajlottak, és készen állnak a gyártósorok a januári felfutásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.