:

Szerzők: Bizó Dániel, Koi Tamás

2009. december 7. 13:50

Drága a Mac, de jó is

Újra az Apple számítógépei bizonyultak a legmegbízhatóbbak a tengerentúlon, legalábbis ezt sugallja a Rescuecom nevű szervizcég harmadik negyedéves statisztikája.

A Rescuecom évek óta vizsgálja a különböző számítógépmárkák megbízhatóságát. A cég a beérkező segélyhívások és a gyártók piaci részesedési adatai alapján kalkulál és az úgynevezett megbízhatóság pontszám alapján rangsorol.

Ezt a rangsort gyakorlatilag két éven keresztül folyamatosan az Apple vezette, mígnem idén év elején két ázsiai gyártó - az ASUS és a Lenovo - is megelőzte a céget. A legfrissebb, harmadik negyedéves statisztikák szerint az Apple visszaszerezte a trónt riválisaitól, a cég 374 pontot ért el a skálán, megelőzve a 320 pontos Lenovót és a 166 pontra visszaesett ASUS-t. A Rescuecom azzal kalkulált, hogy az Apple amerikai piacrészesedése a harmadik negyedévben az IDC szerint 9 százalék volt, a befutott segítségkérő hívásoknak azonban csak 2,4 százaléka kapcsolódott Apple PC-khez - bár a garancia alá eső új eladások hatása a szervizesetekre normális esetben nem szabad, hogy jelentős legyen.

Az Apple annak ellenére meg tudta szerezni az első helyet a megbízhatósági listán, hogy megbízhatósági pontszáma 5 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest - ehhez nagyban hozzájárult, hogy az ASUS az első negyedéves 972 pontos eredményéhez képest jelentős mértékben visszaesett. A Rescuecom szakemberei szerint mindez nem véletlen, a számokat ugyanis már az első negyedévben is jelentősen torzította, hogy az ASUS hordozható PC-k értékesítési volumene jelentősen megnőtt tavaly év végén, köszönhetően az Eee PC-k sikerének.

A gyártók ötös megbízhatósági listáját akárcsak korábban, ezúttal is az amerikai piac legnagyobb gyártója, a HP zárja 134 ponttal - az összes beérkező hívás 18,5 százaléka a piacvezető számítógépeit érintette. A negyedik a Toshiba lett 165 ponttal, az Asus mögött alig egy ponttal elmaradva - a Dell nem jutott fel a listára.

A többiek látszólagos lemaradását nem az magyarázza, hogy az Apple ügyesebben tudná Tajvanról megrendelni kínai gyártású gépeit. A HP, a Toshiba, vagy a listára fel nem jutott Dell mind univerzális gyártók, drága és olcsó modelleket egyaránt forgalmaznak, a kereslet nagyobb részét kétségtelenül az olcsóbb modellek képezik. Az elmúlt években ráadásul stabilan nagy mennyiségben értékesítettek számítógépeket, melyek többsége mára garancián kívül üzemel. Az Apple eladásai ezzel szemben az elmúlt 3 évben indultak jelentősen növekedésnek, miután a vállalat átváltott az Intel platformra, így megnőtt az új, immár versenyképes MacBookok iránti kereslet - ez a hatás közvetlenül torzítja a statisztikát, hiszen a piacrészesedés növekedését csak hosszú késéssel követi a szervizesetek számának duzzadása.

A metodikáról

A metodika pontossága és az eredmények megbízhatósága kérdéses, mivel olyan tényezők torzíthatják a mutatókat, mint a gyártónkénti garanciaidők hosszúsága, vagy a gyártó saját szervizhátterének lefedettsége,  eredményessége és garancián túli ára - a vevők nagy részének problémáját valószínűleg megoldják a gyártók. Egyúttal figyelembe kell venni azt is, hogy a gyártók értékesítési mixében nagyban eltérő lehet a megbízhatóbb felsőbb kategóriás és belépőkategóriás gépek, valamint az otthoni és üzleti felhasználás arány - utóbbi mindkét esetben tipikusan a magasabb meghibásodási ráta felé húz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.