Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 4. 14:19

Hatalmas goodwill-leírás rántotta veszteségbe a Novellt

Közzétette negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Novell. A recesszió miatt nyomott költési hajlandóság miatt egyedül a Linux-értékesítés növekedett, egy hatalmas leírás miatt nagy veszteséget könyvelt el a cég.

Az október 31-én zárult negyedik pénzügyi negyedévben 216 millió dolláros forgalmat ért el a Novell, ez 13 százalékos csökkenést jelent. A vállalat fő termékei közül egyedül a SUSE Linux tudott növekedést felmutatni, és a bővülés üteme itt is jelentősen alulmúlta az elmúlt évekét. A vállalat 279 millió dolláros leírás könyvelt el a goodwill és immateriális javak értékvesztése miatt, így a három hónapos időszakot 259 millió dolláros veszteséggel zárta. A befektetők láthatóan nem voltak boldogok a hír hallatán, a cég papírjainak árfolyama a bejelentés nyomán több mint 3 százalékot vesztett az értékéből.

A negyedik negyedévben 39 millió dollár folyt be Linux értékesítéséből, ez éves szinten 14 százalékos emelkedést jelent, ami meg sem közelíti a korábban látott, 30 százalék körüli bővülést.A biztonsági termékek forgalma eközben 14 százalékkal, a rendszerfelügyeleti megoldásoké 10 százalékkal, a munkacsoport-szoftvereké 15 százalékkal esett egy év alatt. A jövőbeli bevételek szempontjából fontos új szoftverlicencek forgalma 39 százalékkal omlott össze, a szolgáltatásokból származó bevétel 28 százalékkal csökkent, miközben a terméktámogatásból és előfizetésekből befolyó összeg nagyjából változatlan maradt.

Üzemi szinten a vállalat nem teljesített rosszul, a kisebb bevétel ellenére a tavalyinál nagyobb, 37 millió dolláros üzemi eredményrt ért el, amely a korábban megkezdett költségcsökkentéseknek és átszervezéseknek köszönhető. Ron Hovsepian elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta, az idei nagyon nehéz év volt, de a Novell keményen dolgozott a költségstruktúra javításán, jövőre pedig már növekedésre számít. Hovsepian kiemelte az új lehetőségek közül az Intelligent Workload Management területet, amely a cég adatközponti megoldásait takarja. A jelenlegi negyedévre 200-210 millió dollár közötti forgalmat vár a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról