:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 3. 15:16

E-könyvolvasót is árul a T-Mobile, de minek?

Magyarországon először fordul elő, hogy egy nagy ügyfélbázissal rendelkező szolgáltató e-könyvolvasót kínál, kár, hogy a kezdeményezés ezer sebből vérzik.

Az idei karácsonynak és a következőeknek valóban slágerterméke lehet a digitális könyvolvasó, de bizonyára nem a T-Mobile ajánlata jelenti majd az átütő sikert a magyar piacon, legalábbis minőség, ár és szolgáltatás tekintetében biztosan nem. A holnaptól kapható Hanvon N516 készülékért a szolgáltató 60 ezer forintot kér majd.

A kis méret előny és hátrány is lehet

Az 1998-ban alapított kínai Hanvon kéttagú HandyBook sorozatának kisebbik modellje, az N516 lesz megvásárolható a T-Home és a T-Mobile ügyfelek számára. A kijelző 5 hüvelyk, azaz 12,7 centiméter átmérőjű, mindössze két centivel nagyobb, mint az új HTC HD2 mobiltelefon kijelzője. Ez egyébként körülbelül megfelel a kisformátumú könyvek méretének, így folyószöveg olvasásakor az az érzése lehet a felhasználónak, hogy egy zsebkönyvet lapozgat. A rosszul tördelt fájlok esetén viszont kényelmetlen lehet, hogy 15 másodpercenként kell lapozni. A képarány 4:3, az e-papír kijelző 8 szürkeárnyalat megjelenítésére képes 800x600-as felbontásban.

\"\" A manapság fejlettnek számító e-könyvolvasók többsége 3G és/vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül is képes adatot forgalmazni, így ezek egy részét weboldalak megjelenítésére és könyvek közvetlen letöltésére, vásárlására is lehet használni. A Hanvon N516 viszont csak USB-csatlakozót és egy SD-kártya helyet kapott, így érthetetlen, hogy a szolgáltató miért kínálja mobiltelefon- vagy mobilinternet-előfizetés mellé az eszközt. A kérdés akkor is fennáll, ha a hűségszerződést nem feltétlenül emiatt az eszköz miatt kell megkötni, sőt meglévő hűség esetén is él az akciós részletfizetési ajánlat, amivel azonos áron, de 12 vagy 24 havi részletre lehet megvenni a terméket.

Az olvasó az elektronikus könyvformátumok támogatásában sem jeleskedik, ugyanis gyárilag kizárólag PDF, text és HTML formátumból képes olvasni, ahhoz, hogy az elterjedt könyvformátumokat is felismerje, firmware-frissítésre van szükség. A szövegeken kívül az N516 képes JPG és PNG formátumú képeket megjeleníteni, illetve MP3-ban tárolt hangfájlokat lejátszani. Az N516 akkumulátora 1500 mAh kapacitású, a gyártó szerint 7000 lapozást bír egy feltöltéssel. Ez elsőre soknak tűnik, de a kis méret miatt gyakran kell lapozni, így jóval hamarabb el lehet érni ezt a mennyiséget, mint azt bárki elsőre gondolná. A készenléti idő majdnem két hét.

Könyv az nincs hozzá

A hardver gyengeségei mellett a magyar felhasználóknak azzal a problémával is meg kell küzdeni, hogy nincs valódi szolgáltatási háttér ahhoz, hogy az e-könyvolvasókat legyen értelme használni is. Ugyan a T-Home a vásárlóknak 300 könyvet ad \"ajándékba\", de ezen kívül maximum a Magyar Elektronikus Könyvtárból letöltött klasszikusokat lehet legálisan megszerezni magyar nyelven, a Harry Pottert és a Twilightot már fájlcserélőről vagy más illegális forrásból kell beszerezni. Akik pedig angolul szeretnének olvasni, mert nyitottak a világra, azok valószínűleg felfedezik azt is, hogy ugyanennyi pénzért Nyugat-Európából már nagyobb kijelzővel és vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, komolyabb készüléket is lehet rendelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.