Szerző: Bizó Dániel

2009. december 3. 15:55

Carrier Ethernet hálózatot fejleszt a GTS-Datanet

Carrier Ethernet-alapú hálózati szolgáltatást indít hamarosan a GTS-Datanet és anyavállalata, a GTS Central Europe. A vállalat regionálisan egységes hálózatot alakít ki optikai infrastruktúráján, a következő két év során folyamatosan bővítve a becsatlakozási pontokat.

A GTS az Alcatel-Lucent berendezéseire alapozva építi ki meglévő, 17 ezer kilométer hosszúságú optikai hálózatán a Carrier Ethernet szolgáltatásait. A Carrier Ethernet a korábban kifejlesztett Ethernet-szabványok kiegészítése, mely lehetővé teszi, hogy azokat földrajzilag nagy kiterjedésű hálózatokon is alkalmazni lehessen. Ezek a kiegészítések tipikusan az Ethernet-hálózatok menedzselhetőségére és megbízhatóságának növelésére fókuszálnak.

A Carrier Etherneten keresztül Layer 2 hálózati szolgáltatásként lehetővé lehet tenni az ügyfelek számára, hogy teljesen natív Ethernet-hálózatot kapjanak nagy kiterjedésű hálózataikon is, ami sokkal egyszerűbbé teszi számukra, hogy több, egymástól akár több több száz kilométeres távolságra lévő telephelyet összekössenek, legyen szó szinkronban tartott katasztrófatűrő elosztott rendszerekről, vagy például nagy mennyiségű adat távoli mentéséről. Mivel a hordozóréteg végig Ethernet, ezért nincs szükség a komplex újracsomagolásos megoldások alkalmazására, melyek sok esetben problémát okozhatnak az eltérő csomagméretek, teljesítmény és időzítések miatt is. A Carrier Ethernet propagálói szerint ez a természetes módja az Ethernet LAN-ok kiterjesztésének.

Optikai hálózatán keresztül a GTS-Datanet 10 Gbps sebességig tudja skálázni a szolgáltatást, a vállalt rendelkezésre állás pedig várhatóan \"négykilences\" lesz, ami évente 52 perc nem tervezett leállást jelent mindössze, mondta el a HWSW kérdésére Szép Tibor, a GTS-Datanet stratégiai, termékfejlesztési és kommunikációs igazgatója. Az egységes hálózatnak köszönhetően a felügyelet központosított, és regionális ügyfelek számára is lehetővé válik saját Ethernet WAN-juk monitorozása.

\"\"A GTS csoport jövő februárig 15 Carrier Ethernet csomópontot hoz létre, majd 2011 végéig mintegy 10 millió eurós beruházással összesen 450 ponton keresztül tud majd nyújtani ügyfeleinek ilyen szolgáltatásokat, beleértve akár a telekommunikációs cégeket is, melyek nem csak saját használatra, de földrajzi lefedettségük növeléséhez is alkalmazhatják a GTS infrastruktúráját a hálózatok összekapcsolásával.

A jelek szerint a GTS leginkább az Ethernet Line szolgáltatásra összpontosít a nagyvállalati felhasználóknál, mely két földrajzi pont összekötését takarja Ethernet-alapokon, a kapcsolatonként már korábban említett 10 Gbps sebességig. Szép szerint mindezt jóval költséghatékonyabban tudják megtenni, mint a hagyományos béreltvonali megoldások. Később, a fejlesztések előrehaladtával megjelenik majd az Ethernet LAN szolgáltatás is, mikor több telephely helyi hálózata is összekapcsolódhat egyetlen Ethernet hálózaton keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról