Szerző: Koi Tamás

2009. december 2. 12:55

Nokia E72 - kötelező iparosmunka

A Nokia eddigi legsikeresebb okostelefonjának számító E71 közel másfél éve került piacra, a típus tehát megérett egy alapos ráncfelvarrásra. A mobilt tavalyi bemutatónkban tökéletesnek neveztük, amire azért az idő rácáfolt, a Nokia tehát elkészítette a (tovább) tökéletesített E71-et, majd elnevezte E72-nek.

Ismert poénok

Az új modell típusjelzése mindössze egy számjegyet változott, ami eleve nem azt feltételezi, hogy az újdonság gyökeres változásokon ment volna keresztül. A Nokia üzleti szériájában szereplő másik nagy sikerű készülék, a hagyományos formákat követő E51 hasonlóképpen frissült a nyáron, az E52 azonban a külsejét tekintve is jelentősen átalakult.

Az E72-vel a Nokia nem mert, vagy nem akart gyökeresen változtatni a korábbi, bevált dizájnon, a mobil külseje ezért gyakorlatilag alig változott az E71-hez képest. A telefon szinte milliméterre pontosan ugyanakkora, mint elődje (valójában két milliméterrel szélesebb, de tényleg ez minden), és a tömege sem változott. Ez egyben azt is jelenti, hogy az E72 továbbra is egyike a legkisebb és legvékonyabb QWERTY-s okostelefonoknak, ezt a poént azonban már 2008-ban ellőtte a Nokia az E71-gyel, lépjünk tehát tovább.

\"\"

Az E71-nek a méretein kívül másik figyelemfelkeltő tulajdonsága a robusztus, csillogó-villogó csupa fém készülékház volt. A Nokia itt már inkább belenyúlt a koncepcióba, az E72 ugyanis jóval kevesebb fémet tartalmaz. Az E71 szürkére festett vázát műanyagra cserélte a gyártó, a keret és a hátlap azonban az E72-nél is fémből készült. Bár az új megoldás sem néz ki rosszul, valamint kiváló az anyagválasztás és az összeszerelés is, a műanyagosított E72 összességében kevésbé bizalomkeltő mint elődje. A gyártó szerencsére gondolt a mobiljukat nagy becsben tartó, a széltől is óvó tulajdonosokra, ezért a gyári csomag része a szokásos elegáns bőrtok, emellett töltő, adatkábel, headset és törlőkendő is van a dobozban.

Jobb kezelőfelület

Utóbbival fényesre törölgethető az E72 2,36 hüvelykes, 320x240 pixeles felbontású kijelzője, amely lényegében változatlanul lett átültetve a korábbi modellből. A készülék beviteli felülete azonban több ponton is változott az E71-hez képest, többnyire előnyére. Az E72-nél a teljes gombsor lejjebb került pár milliméterrel, ami azt eredményezte, hogy több hely maradt a híváskezelő- és funkciógomboknak. Ezek elrendezése nem változott, azaz a gyorsgombok ugyanott találhatók, azonban mivel megnőttek, sokkal könnyebb lenyomni őket. Az új elrendezést alapvetően az E52-től örökítette át a gyártó, akárcsak az E71 funkciógombjai esetén, csak akkor az E51 volt a kiindulópont.

\"\"

Ami viszont nem volt jelen az E52-nél, illetve eddig egyetlen Nokia telefonban sem, az az optikai érzékelővel ellátott navi-gomb. Ezzel a gyártó elképzelése szerint könnyebbé válik a scrollozás, az új vezérlőszerv azonban számunkra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egy hosszabb weboldalt legörgetni a böngészőben legalábbis meglehetősen ujjzsibbasztó gyakorlat ezzel a megoldással. Ezen az sem igazán segít, hogy a rendszer érzékenységét három fokozatban lehet állítani és rezgő visszajelzést is rendelhetünk hozzá. Szerencsére a Nokia a hagyományos, négyirányú mechanikus kurzorfunkcióját is meghagyta a navi gombnak, részben kompatibilitási okokból.

A QWERTY-gombsor összességében nem sokat változott, a valamivel jobb helykihasználásnak, és a két milliméterrel szélesebb készülékháznak köszönhetően kissé szélesebbek a gombok, nyomáspontjuk pedig valamivel könnyebb, mint az E71-nél. Mi már magyar kiosztású klaviatúrával ellátott E72-t kaptunk a gyártótól, melyen kissé átvariálták a különböző karakterek helyét, a magyar ékezetes betűk azonban kivétel nélkül ugyanott találhatók, mint az elődnél.

Az új mobil oldalán lévő gombok, kezelőszervek funkciója és elhelyezése alapvetően nem változott, a mobilt azonban a jól ismert vékony csatlakozójú töltőn kívül immár az USB-s adatkábelen, illetve lényegében bármilyen, microUSB csatlakozóval ellátott hálózati töltőn keresztül is tölthetjük. A készülékkel nem a Nokia microUSB-s töltőjét kapjuk, a hagyományos megoldás használata azonban praktikusabb is, hiszen a microUSB csatlakozón keresztül egyrészt valamivel lassabban is töltődik az akkumulátor, másrészt a csatlakozót műanyag fedél takarja. Komoly előrelépés ugyanakkor, hogy a 2,5 milliméteres jackdugaszt az elterjedtebb, 3,5 milliméteres rendszerre cserélte le a Nokia.

\"\"

Az E72-et egyébként ugyanaz a BP-4L típusú akkumulátor üzemelteti, mint az E71-et (vagy az E52-t és az N97-et), és tapasztalataink szerint megközelítőleg ugyanannyi időt is üzemel akkumulátorról a mobil, mint elődje (átlagos használat mellett egy munkahetet bírt nálunk a mobil egy feltöltéssel).

Sebességváltás

Mindezt teszi annak ellenére, hogy az új modellben egy órajelét tekintve másfélszer gyorsabb, 600 MHz-en ketyegő ARM processzor dolgozik. A telefon rendelkezésre álló beépített háttértára 110 megabájtról 250 megabájtra nőtt, a kapacitás ezúttal is microSD-kártyával bővíthető (ebből egy 4 gigabájtos példány az alapcsomag része). A rendszermemória mérete maradt 128 megabájt azaz a párhuzamos alkalmazáskezelés nemigen változott.

\"\" \"\"

A gyorsabb processzor beépítése jót tett Feature Pack 2-vel megtámogatott Symbian S60 operációs rendszer futási teljesítményének. A felület már első ránézésre szebb mint elődjénél, de szerencsére nem túl csicsás, hiszen az E72 továbbra is elsősorban üzletembereknek készült. Az új modell esetében is két főképernyő közül válthatunk, melyekre különböző alkalmazásindító ikonok és értesítések pakolhatók ki, valamint eltérő témákat is alkalmazhatunk a két képernyőre. Újdonság, hogy a korábban fent található státuszikonok egy része (ilyen például Bluetooth-állapot) a kijelző aljára került, és az almenükbe belépve is látható, valamint a készülék itt is megjeleníti a pontos időt.

A Nokia E72 az alap telefonfunkciókon kívül leginkább szöveges kommunikátor, a mobilon ehhez ott virít a Nokia Messaging alkalmazás legfrissebb verziója, mely a megfelelő szolgáltatói háttérrel azonnali e-mail küldésre és fogadásra használható és legfeljebb tíz postafiókot kezel. A vállalati levelezést használóknak jó hír, hogy az alkalmazás különböző vállalati levelezőrendszerekkel, így az Exchange-dzsel és a Lotus Notes-szal is kompatibilis, de éppúgy integrálható bele bármilyen ingyenesen elérhető levelezőszolgáltatás. Őszintén szólva láttunk már a Nokia Messaging-nél jobb integrált üzenetkezelő-rendszert, leginkább a kissé komótos működés róható fel az alkalmazásnak - remélhetőleg a későbbi változatoknál tovább csiszolják a programot.

A vállalati funkcióknál maradva érdemes kiemelni, hogy a gyári szoftverválaszték része továbbra is a QuickOffice, mely Microsoft Word és Excel dokumentumok szerkesztésére használható, valamint az Adobe Reader LE, mely PDF-dokumentumok megnyitására alkalmas. Adott emellett továbbra is a VPN-elérés, az E72 azonban olyan új funkciókat is kapott, mely nem éppen a keményvonalas üzleti vonalat erősíti. Ilyen például a UPnP-támogatás.

\"\" \"\"

Az új modell beépített böngészője a korábbi Nokia csúcsmodellekből ismerős lehet, a gyorsabb feldolgozóegységnek hála azonban az oldalak jóval gördülékenyebben jelennek meg az E72-n, mint az E71-en, igaz, a 320x240 pixeles kijelző nem éppen a legalkalmasabb a weboldalak böngészéséhez. A gyári böngésző amúgy többnyire jól tördeli az oldalakat, és tartalmaz - egyelőre korlátozott - Flash-támogatást is. A böngészéshez szükséges internetkapcsolatot az E72 WLAN-hálózaton keresztül építheti fel, vagy HSxPA-kapcsolattal, melynek maximális sávszélessége 10,2/2 Mbps-re gyorsult.

\"\"\"\"

\"\"\"\"
Balra az E71, jobbra az E72 fotói

A telefon a multimédiás képességek terén is előrelépett valamicskét, jóllehet a Nokia az E-szériában kevesebb hangsúlyt fektet ezekre a funkciókra. A leglátványosabb javulás (szó szerint) a képrögzítőt érinti, az E71 3,2 megapixeles autófókuszos fényképezőjét egy 5 megapixeles példányra cserélte le a gyártó. A két telefonnal készített fényképeket összehasonlítva jól látszik, hogy az új modell nem csak a képek felbontását tekintve javult, képzaj és színhelyesség tekintetében is zongorázni lehet a különbséget. Újdonság az E72-nél a panorámakép-készítési lehetőség, valamint a PictBridge-támogatás, melynek segítségével a fotók a telefonról azonnal kinyomtathatók a kompatibilis nyomtatók segítségével.

\"\"

Az E72-re új térképalkalmazás is került, a Navteq által fejlesztett Ovi Maps 3.0, mely a szokásos módon autós és gyalogos navigációra egyaránt használható, különböző licenckonstrukciók igénybevételével. A beépített GPS képességeit természetesen a Google Maps, valamint a Symbianon futó más térképszoftverek (pl. TomTom Mobile) is ki tudják használni. A mobilba digitális iránytű és gyorsulásérzékelő is került, előbbi a térképszolgáltatásnál használható, utóbbi révén a tájolás nem állítható, de például a bejövő hívások elnémíthatók a telefon megfordításával.

A Nokia új csúcskategóriás QWERTY-s okostelefonjába emellett bekerült a beszédátvitelnél használható zajcsökkentő funkció is, mely szerencsére sokkal jobban sikerült, mint az E52 esetében: nem szűr ki hasznos információt, ráadásul ha nem kívánjuk használni, akár ki is kapcsolható. Az E52 kapcsán több felhasználó a szoftver instabilitására is panaszkodott, az E72 ezen a téren sem hajaz a kisebbik készülékre, a nálunk töltött idő alatt legalábbis egyszer sem makacsolta meg magát a telefon.

Látható, hogy az E72 tulajdonképpen minden porcikáját tekintve javult elődjéhez képest, noha a változás kétségtelenül nem olyan látványos, mint az E61 után az E71 megjelenése. A Nokia biztosra ment, a világ eddigi legsikeresebb QWERTY-s okostelefonjához csak ott nyúlt hozzá, ahol szükséges - ezzel választ is adva az E71-tulajok legfőbb dilemmájára, nevezetesen érdemes-e lecserélniük a régi modellt újra.

Jó vétel, rossz csere

Bár véleményünk szerint a Nokia E72 kiváló mobiltelefon lett, és alighanem tömeges eladásokra számíthat a gyártó, az E71 tulajok számára gyakorlatilag semmilyen racionális érvvel nem indokolható a csere - egészen addig, míg a régi készülék jótállási ideje le nem jár. Tekintve, hogy a Nokia mobilokra itthon két év jótállás vonatkozik, ezt azt jelenti, hogy aligha van olyan E71-tulaj, aki az E72 megjelenésekor kifutott volna ebből az időszakból.

Az E72 egyébként szinte fillérre pontosan húszezer forinttal drágább az E71-nél (a Nokiánál 120 ezer forint az ajánlott fogyasztói ára), az újdonságokat és a kipróbálás során szerzett tapasztalatainkat figyelembe véve a készülék meg is éri ezt a felárat - de egyelőre csak az új vásárlók számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról