Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 1. 14:45

TransferJet: villámgyors adatátvitel egyetlen érintéssel

Bemutatta a Sony a világ első TransferJet chipjeit, amelyek lehetővé teszik adatok villámgyors mozgatását, pusztán a készülékek összeérintésével.

A TransferJet technológia mögött álló konzorciumot 2008-ban hozták létre a legnagyobb japán elektronikai gyártók és mobilszolgáltatók, a szervezet tagjai között olyan cégeket találunk mint a Canon, a Nikon, Sony, a Panasonic, a Sharp, az NTT DoCoMo, a KDDI, de a tagok között megtalálható az Eastman Kodak és a Samsung is. A cégek azért fogtak össze, hogy megalkossák és elterjesszék a TransferJetet, amely gyors adatátvitelt tesz lehetővé az eszközök összeérintésével.

A technológia a végletekig leegyszerűsítheti az adatátvitelt a szórakokoztatóelektronikai eszközök között, a készülékeket nem szükséges egymással kábellel összekapcsolni vagy vezeték nélküli hálózatokat konfigurálni. Egy digitális fényképezőgépet elég hozzáérinteni a tévéhez, hogy a fotók megjelenjenek a képernyőn, a PC-ről pedig egyetlen érintéssel lehet dalokat másolni egy mobiltelefonra, persze csak ha TransferJet-kompatibilisek.

\"\"

Az UltraWideBand által is használt 4,48 GHz-es frekvenciasávon működő vezeték nélküli adatátviteli szabvány elméleti maximális sávszélessége 560 Mbps, a tényleges adatátvitel pedig 375 Mbps sebességgel történhet. A készülékek legfeljebb 3 centiméteres távolságra lehetnek egymástól. A nagyobb biztonság érdekében a TransferJet lehetővé teszi, hogy csak bizonyos MAC-című eszközök kommunikálhassanak egymással, így elkerülhető hogy például a metrón egy zsebben tartott merevlemezről vagy más készülékről ismeretlenek adatokat tulajdonítsanak el.

A Sony által bemutatott TransferJet vezérlőchipeknek egyelőre csak a mintapéldányait érhetik el a gyártók, valamint egy szoftverfejlesztő készletet, amelynek birtokában a cégek el tudják kezdeni a munkát a készülékeiken. A japán vállalat hamarosan egy mobiltelefonokba építhető kompakt modullal, egy PCI Express Mini kivitelű bővítőkártyával, valamint egy USB-s vezérlővel is jelentkezik. Egyelőre nem tudni, a TransferJet-kompatibilis eszközök mikor kerülnek forgalomba és hogy Japánon kívül valaha el tudnak-e terjedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról