Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 30. 15:19

Megszűnik a PC-gyártás az LG-nél

Az LG Electronics vasárnap bejelentette, bezárja utolsó saját PC-gyárát és a jövőben kizárólag bérgyártókra támaszkodik.

A PC-k tömegcikké válásával egyre kevéssé nyereséges azok gyártása, a legnagyobb számítógépgyártók már évek óta kiszervezték ezt a tevékenységet és csak a tervezésre, fejlesztésre és a formatervre koncentrálnak, a gépek tényleges előállítását nagy elektronikai bérgyártók végzik. A kialakult trendhez csatlakozik az LG Electronics is.

A szórakoztatóelektronikai óriás a költségek csökkentése érdekében bezárja utolsó PC-gyárát a kínai Kunshanban, ezzel a cég teljesen szakít a számítógépgyártással. Az LG asztali gépei és noteszeinek többsége eddig is bérgyártóknál készültek, csak néhány modell előállítását tartotta házon belül a cég. A kunshani üzemben átalakítják a gyártósorokat és mostantól fogva autós navigációs készülékeket gyártanak majd, mivel ezek iránt egyre nő a kereslet, idézi a Korea Times a vállalat szóvivőjét.

\"\"

Az LG nem meghatározó erő a PC-piacon, a cég részben a gyártás kiszervezésétől várja ennek a helyzetnek a megváltozását. A tömegpiacon nem lehet egyedi műszaki megoldásokkal differenciálni a termékeket, a magasabb költséget ugyanis csak a felső kategóriás termékek vásárlói hajlandók megfizetni. A PC-piacon ma már elsősorban a formaterv az, amely megkülönbözteti a márkákat egymástól, az LG is erre kíván a jövőben koncentrálni, hogy nagyobb szeletet tudjon kihasítani magának a globális tortából.

A világ legnagyobb PC-gyártói néhány kivételtől eltekintve egyáltalán nem rendelkeznek saját gyártással, a gépek tényleges előállítását olyan nagy tajvani szerződéses gyártók végzik mint a Compal, a Quanta, a Wistron, az Inventec vagy a Pegatron. A vezető PC-gyártók közül a Lenovo, a Toshiba és a Fujitsu rendelkezik házon belüli gyártással, azonban a kíméletlen árprés közepette ezek a cégek is szállításaik egyre nagyobb hányadát bízzák bérgyártókra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról