Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 26. 15:51

Titokban frissítette a Kindle szoftverét az Amazon

Az Amazon Kindle tulajdonosok észre sem fogják venni, hogy e-könyv olvasójuk új szoftverre vált, maximum azon kapják magukat, hogy a készülékük jobb lett.

Hosszabb akkumulátoridő és PDF-támogatás

Az Amazon két jelentősebb frissítést tesz közzé a napokban, melyet a mobilinetre csatlakozó Kindle automatikusan letölt és telepít is. Az új firmware-nek köszönhetően a Kindle bekapcsolt 3G-vel is legalább egy héten keresztül működőképes marad akkumulátorról, ami 85 százalékos javulást jelent az üzemidőben, vezeték nélküli kapcsolat nélkül átlagos felhasználás mellett két héten keresztül is lehet lapozgatni az elektronikus könyvet. A másik fontos változás, hogy a frissítés után a Kindle is támogatja az Adobe PDF formátumot, aminek hiánya miatt gyakran érte kritika a gyártót.

A fejlesztésnek valószínűleg minden tulajdonos örül, viszont nagyon sok emberben visszatetszést kelt, hogy az Amazon felhasználói beleegyezés nélkül nyúlkál a készülékben. Valószínűleg senki sem utasítaná vissza a frissítést, viszont az automatikus letöltés és telepítés azt az érzetet keltheti az emberekben, hogy az Amazon bármikor bele tud nyúlni a készülékbe, s ezt meg is teszi.

\"\"

Az Amazon szerint nem gáz

A cég azonban nem látja problémásnak egyáltalán az esetet, sőt, a jövőben is így tervezi frissíteni a Kindle rendszerszoftverét. Ugyanilyen gyakorlat egyébként több telekommunikációs céleszköz esetében is működik, például modemek, set-top boxok esetében. Illetve menedzselt vállalati környezetben is teljesen megszokott a távoli, értesítés nélküli frissítés. A fogyasztói termékek esetében azonban legyen szó akár különálló szoftverről, vagy bármilyen termékről, az automatikus frissítés is jelzi, hogy megérkezett, vagy letöltés alatt van.

Habár a Kindle-re egyébként is csak az Amazon szerverein keresztül lehet feltölteni fájlokat, könyveket, így semmilyen olyan személyes információ vagy kényes adat nem kerülhet az olvasóba, ami nem ment volna át egyébként is az Amazon szerverein. A probléma inkább az elvekben gyökerezik. Idén ráadásul már volt egy vesztes pere az Amazonnak, amiatt, hogy néhány felhasználó gépéről értesítés nélkül, távoli eléréssel törölték az 1984 című regényt. Kínos egybeesés, hogy az Orwell által írt a könyv éppen a \"nagy testvér figyel\" témát dolgozza fel. Az Amazon tehát az utópiát még egy lépéssel közelebb hozta a valósághoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról