Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 26. 12:20

Kipróbálható a megújuló Google kereső

Új funkciók nem kerülnek be a Google megújuló főoldalába, de egy interaktívabb és felhasználóbarátabb keresési felület jön létre, ami végre széles körben integrálja a többi Google-szolgáltatást is.

A jó öreg fapados Google keresőoldal épp azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy teljesen letisztult, sallangmentes, az akkori konkurenciával szemben nem akart többet adni, mint amire szükség van. Az Altavista, a Lycos vagy éppen Yahoo tele volt reklámokkal, ajánlatokkal és tartalmi elemekkel. Ehhez képest a Google semmi mást nem rakott a főoldalra, mint egy logót, egy szövegmezőt a keresési kifejezéseknek és két gombot.

Az idő azonban eljárt a minimalista gondolkodás felett. A verseny minden esetben megmozgatja az állóvizet, a Bing megjelenése és erőteljes betüremkedése a keresőpiacra innovációra késztette Google-t is. Legutoljára a Wonder Wheel nevű funkció bemutatásakor lehetett előrelépésről beszélni, ami a találati listán belüli szűkítést tette könnyebbé.

\"\"

Most viszont a főoldal kinézete is átalakul, színesebb, barátságosabb lesz a jelenleginél. A találati lista mellett egy teljes, de egyszerűen használható navigációs menü kap helyet. Az eddigi felső menüsor is megmarad, itt továbbra is a különböző Google-szolgáltatásokra ugorhatunk közvetlenül. A bal sávban lévő új, a Google stílusához képest eléggé csicsás menüben kattintgatva pedig a találatok listája szűkíthető: alapesetben minden látszik, de szűrhetünk hírekre, blogokra, térképekre, vásárlási lehetőségekre, képekre, videókra, könyvekre és fórumokra is.

A már korábban bevezetett időbeli szűkítés megjelenik itt is, kicsit részletesebben is, mint eddig. Illetve egy lenyíló menüben további lehetőségek érhetőek el. Listázhatjuk például csak azokat az oldalakat, amiket már meglátogattunk, vagy amiket még nem. Kérhetünk több vagy kevesebb webshop találatot is. Valójában óriási újdonságról nem lehet beszámolni. Egyetlen igazán új funkció sem került be a keresőbe, mindössze arról van szó, hogy újragondolták a kezelőfelületet, s az eddig eldugott lehetőségek előtérbe kerültek. Így a laikus netezők is többet kaphatnak az internet rejtelmeiből.

Az új kezdőoldal egyelőre még csak tesztverzióban működik, de publikusan elérhető némi trükközés után. Ehhez egy Chrome vagy Firefox böngészőre van szükség, A kísérletező kedvű felhasználónak először ki kell lépnie a Google-fiókjából (amennyiben be volt lépve), majd törölnie kell a google.com domainre vonatkozó \"PREF\" cookie-kat. Ezt követően meg kell látnogatni a http://google.com/ncr oldalt, amely a Google keresője, de nem dob át az ország szerinti domainre, hanem mindenképp az amerikai oldalon marad. A címsorba be kell másolni az itt található szövegfájlban található scriptet, majd Entert nyomni, ez egy olyan cookie-t helyez el a gépen, ami jelzi, a felhasználó részt venne az új Google kipróbálásában. Ha minden jól ment, akkor az oldal frissítése után az új Google jelenik meg és ott is marad, de csak a .com végződés alatt, a .hu-n vagy más domainen továbbra is a régi változat jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról