Szerző: Bizó Dániel

2009. november 26. 12:57

Megelőzte a Nokia Siemenst a Huawei

Egy piackutató szerint a Huawei már a világ második legnagyobb telekommunikációs eszközöket gyártó vállalata az Ericsson mögött, megelőzve a Nokia Siemens Networksöt. A kínai cég a harmadik negyedévben előzte meg a finn-német tandemet. A Huawei erősen szerepel riválisai haza piacán, Európában is.

A Dell\'Oro kutatócég adatai alapján 2009 harmadik negyedévében a Huawei nagyobb forgalmat generált telekommunikációs berendezések értékesítéséből mint a Nokia Siemens Networks. A kínai cég globális piacrészesedése elérte a 20 százalékot, ezzel második a svéd Ericsson mögött. A sikert a Dell\'Oro szerint az Indiában telepített GSM-hálózatoknak, valamint a kínai piacon elért 3G-s fejlesztéseknek köszönheti a vállalat, miközben megkezdte a világ első TD-LTE rendszerű hálózatának kiépítését, mely már a negyedik generáció előszobája.

Alig néhány évvel ezelőtt a Huaweit még egy nyugati technológiát másoló, olcsó kínai beszállítónak tartották a szakmában, mely leginkább kellemetlen árversenyt gerjeszthet. A Huawei azonban rohamos sebességgel fejlődött fel, és kezdett piacot elhódítani. A Huaweinek hatalmas lökést adott, mikor 2005-ben a Vodafone minősített globális beszállítójává avanzsált, és ezzel megindult a világ legnagyobb mobiloperátori csoportján belüli terjeszkedése. Magyarországon a Huawei 2007-ben jelent meg a Vodafone-nál, annak 3G-fejlesztéseibe kapcsolódva be az NSN mellé. A Huawei Magyarországon is számottevő jelenléttel bír, és kutatás-fejlesztést is végez.

A Huawei mára a fejlett mobiltechnológiák terén is versenyképesnek mutatkozik az Ericsonnal és a Nokia Siemens Networksszel szemben, ráadásul nem csak az UMTS-alapú 3G, de a pre-4G LTE hálózatokban egyaránt. Olyannyira, hogy norvég Telenor a Huaweit válaszotta, hogy a jövőben egységesítse a GSM/UMTS/LTE hálózatokat kiszolgáló rendszereket egyetlen integrált platformon, beleértve a rádiós hozzáférési réteget és a csomagkezelő magot is.

A Huawei a héten három további új európai üzletet is bejelentett, egyet Belgiumban, mely hasonló a Telenor-megállapodáshoz, egyet Olaszországban, ahol Torinóban teszteli a Telecom Italia számára az LTE-hálózatot, valamint a görög Vodafone Athénban beindította HSPA+ hálózatát, mely 28,8 Mbps le- és 5,8 Mbps feltöltési névleges linksebességet kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról