Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 25. 15:44

Lecsukták a spammafia vezérét

Spamkeresztapának is becézik Alan Ralsky-t, akit most több mint 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek tőzsdei csalásért és kéretlen reklámlevelek küldéséért.

A 64 éves Ralsky-t és három társát a detroiti szövetségi bíróság tőzsdei manipulációra lehetőséget adó spamkampány szervezése miatt ítélte el, de a vádiratban szép számmal találhatóak más bűncselekmények is, köztük pénzmosás, telefonos és postai csalás. Ralsky 51, míg társai 40, 51, illetve 32 hónapot ülnek majd az amerikai börtönök valamelyikében.

A vád három évvel ezelőttről indul, amikor is az FBI, az amerikai adóhivatal, a posta és az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet közös nyomozásának eredményeképp fény derült a négy férfi tevékenységére. A hatóságok szerint 2004 januárja és 2005 szeptembere között Ralsky és társai egy összeesküvést dolgoztak ki, melyben részvényvásárlása buzdító spamekkel manipulálták a tőzsdét, így téve szert profitra. Először bevásároltak bizonyos részvényből, majd megszórták az internetezőket olyan levelekkel, amikben ezek vásárlására biztatták őket. Ezután az emberek egy része valóban vásárolni akart, ami pedig az adott papírok árát felfelé tolta, ekkor pedig megérte eladni azokat.

A négy elítélt közül Ralsky volt a spamküldés felelőse, egy másikuk a művelet irányításáért és a pénzügyekért felelt, a harmadik egy internetszolgáltató vezetőjeként technikai támogatást nyújtott, míg a negyedik bűnrészes, egyben a China World Trade vezérigazgatója, a vezető üzletkötő szerepét töltötte be. A bűnözők a kéretlen levelek kiküldéséhez professzionális célszoftvert használtak, ami automatikusan töltötte ki a címmezőket különböző figyelemfelkeltő üzenetekkel, illetve hétköznapi nevekkel. Emellett egy botnetet használtak a levelek küldésére, továbbítására, s hamis domainneveket is használtak az akció fedezésére.

Manapság még ritka, hogy kéretlen levelek küldéséért ítéljenek el valakit, s itt sem tisztán a levélküldés, hanem inkább a tőzsdei csalás miatt volt a súlyos büntetés. Egy kapcsolódó FBI-közlemény szerint viszont \"a cyber-bűnözés kiemelt prioritás a hatóságok számára, s a továbbiakban is agresszíven folytatódik a nyomozás minden olyan személy ellen, akik számítógépes rendszerek mögé bújva követnek el különböző bűncselekményeket\".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.