:

Szerző: Bizó Dániel

2009. november 25. 17:05

Neelie Kroes: a jövő piacát védelmezzük

Nem tartja sem szakszerűnek, sem helyénvalónak, hogy Washington a nyilvánosságon keresztül üzenget Brüsszelnek, mondta el budapesti látogatásán Neelie Kroes versenyjogi biztos az Oracle-Sun összeolvadás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy az amerikai és európai rendszerek mások, és a vita a jövőről szól.

Mint ismert, az amerikai jóváhagyást követően az Európai Bizottság kiterjedt vizsgálatot indított az Oracle-Sun összeolvadás kapcsán, mivel az előzetes elemzés aggályosnak találta a MySQL sorsát. Már ez is felkavarta a kedélyeket, különösen azért, mert a vizsgálat drámai hatással van a Sun piaci teljesítőképességére, a bizonytalanság hatására a forgalma meredeken zuhan, emiatt nemrég 3 ezer dolgozó elbocsátását jelentette be.

Amerikai nyomás

Vizsgálatát követően a Bizottság végül november elején hivatalosan is kifogásokat emelt a tranzakcióval kapcsolatban, melyekre az Oracle-nek választ kell adnia. A kooperáció helyett azonban az Oracle rendkívül barátságtalan és kioktató hangnemben üzent a nyilvánosság előtt, és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is kommentálta a lépést, megerősítve, hogy véleménye szerint az összeolvadás nem érinti hátrányosan az adatbázis-kezelők piacát.

A HWSW kérdésére Kroes budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hivatalba lépése óta rendkívül jó viszonyt ápol Washingtonnal, és csapata lényegében napi szinten kapcsolatban van a tengerentúli hatóságokkal. A biztos éppen ezért meglepődött, mikor azt látta, hogy az amerikai igazságügy kommentálja az európai eseményeket. \"Ha eltérés is van a véleményünkben, meg tudjuk ezt osztani egymással, de nem a nyilvánosság előtt\" - fogalmazott Kroes, aki szerint ez az amerikai magatartás nem szakszerű, és nem is helyénvaló. Kroes a Gazdasági Versenyhivatal meghívására járt Magyarországon, melynek során a magyar versenypolitika került mérlegre.

Az uniós biztos állítása szerint nagyon ritkák az ilyen incidensek, és éppen ezért élesen élnek emlékezetében is. Az esetet ahhoz tudta hasonlítani, mikor hasonló kommentár, sőt kritika érkezett Washingtonból azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft döntést az Európa Bíróság helyben hagyta. Kroes szerint az ilyen megnyilvánulások aláássák a demokratikus intézmények tekintélyét. \"Tiszteletet kell mutatni, és nem kommentálni\". A holland politikus szerint egyébiránt az amerikai kollégái rendkívül kompetensek, függetlenül attól, hogy a Bush vagy az Obama kormányzat embereiről beszélünk. Mindezt tetézi, hogy tegnap amerikai szenátorok egy csoportja is közös közleményben kívánt nyomást gyakorolni Brüsszelre, hogy mielőbb zárják le a vizsgálatokat, és adjanak zöld utat az egyesülésnek. Mindez kétségtelenül az Oracle és a Sun lobbitevékenységének eredménye, ügyükön azonban valószínűleg keveset lendít.

Neelie Kroes

Neelie Kroes 2004 novemberében vált a EU versenyjogi biztosa. Hivatalba lépésével az Európai Bizottság folytatta a kemény kéz politikáját azokkal a cégekkel szemben, amelyek vizsgálatai szerint megszegték a közösségi trösztellenes szabályozását. Az elmúlt évek során a technológiai szektor két talán legbefolyásosabb vállalata, a Microsoft és Intel is megízlelhette Kroes politkájának valódi ízét.

A Bizottság 2004-es döntésében foglaltak be nem tartása miatt a Microsoftot előbb 280, majd tavaly februárban tovább 899 millió euróval sújtotta, és példátlannak statuálta a vállalat viselkedését. Trösztellenes üzleti gyakorlata miatt az Intel idén több mint 1 milliárdos büntetést kapott, és együtt kell működnie egy azon irányelvek kidolgozásában és betartatásában, melyek a jövőben garantálják, és a Bizottság számára ellenőrizhetővé teszik, hogy nem él ismét vissza erőfölényével.

Kroes az elmúlt négy év során stabil szereplője a Forbes a világ legbefolyásosabb nőit számba vevő listájának.

Más az európai politika

A biztos annak is hangot adott, hogy az európai és amerikai egyesülési politika eltérő, már csak azért is, mert az összeolvadásokat szabályzó törvények is különbözőek. Az egyik alapvető különbség, ecsetelte, hogy Európában egy összeolvadás jóváhagyása szentírássá emelkedik, nincs lehetőség visszavonásra vagy felülvizsgálatra, ezzel szemben az Egyesült Államokban később felmerülő kifogások miatt újraértékelhetik a szituációt - ez azt jelenti, hogy Brüsszelnek sokkal alaposabbnak és érzékenyebbnek kell lennie a lehetséges problémákra.

Kroes hangsúlyozta, hogy a kifogások hivatalos közlése nem egy ítélet vagy döntés, hanem olyan kérdésekről van szó, melyeket tisztázni akar a Bizottság a felekkel. Valószínűleg az Oracle elutasító magatartására is utalva a biztos elmondta azt is, hogy öt év hivatali ideje alatt csak kettő olyan esetre emlékszik, mikor az érdekeltek nem fogadták el a kért változtatásokat, melyekkel orvosolni lehetett volna az ellentéteket. \"Egészen kivételes eset, mikor nem lehet megegyezni a megoldásról\". Az üzenet egyértelmű, Kroes nyitottnak mutatja magát az Oracle javaslataira, ugyanakkor azt is sejtetheti, hogy szükség lehet megoldásra, vagyis feltétel nélkül nem mehet át az ügylet. Az Oracle hamarosan hivatalosan is megválaszolja a Bizottság felvetéseit. Larry Ellison több alkalommal hangoztatta, hogy nem hajlandó lemondani a MySQL-ről.

A MySQL-lel kapcsolatos akadékoskodásért a Bizottság rengeteg kritikát kapott, igaz a szakma erősen megosztott a kérdésben. Sokak szerint a MySQL és az Oracle teljesen különböző szegmensekben versenyeznek, és jelentéktelen az átfedés, ergo nem versenytársai egymásnak. Kroest azonban láthatóan ez az aspektus kevéssé foglalkoztatja, ugyanis trösztellenes politikája előre tekint. \"Ahhoz, hogy a jövőben is jó termékek legyenek a piacon, versenyző piacokra van szükség [...] Mi a következő terméket használó következő vevő védelmezői akarunk lenni\".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.