Szerző: Koi Tamás

2009. november 24. 13:44

BlackBerry Storm: ki szelet vet...

A Research in Motion (RIM) mobiljai többnyire elegáns üzletemberek zsebeiből (vagy éppen táskáiból) kerültek elő eddig. Amikor idén nyáron a glasgow-i Hampden Park stadionban megláttam a \"BlackBerry loves U2\" feliratú óriásplakátot, már tudtam, hogy minden megváltozott.

With or Without You

Az, hogy egy korábban elsősorban üzleti mobilokban utazó vállalat a világ legkommerszebb rockzenekarának turnéját szponzorálja, legalábbis beszédes, és a RIM komoly paradigmaváltását sugallja. Éppúgy, mint a szinte pontosan egy évvel ezelőtt érkezett első érintőkijelzős BlackBerry, a 9500, vagyis a Storm feltűnése a kanadai gyártó repertoárjában. A telefonra már a megjelenésekor is mint az iPhone egyik legütőképesebb kihívójára tekintettek, az azóta eltelt időszakban pedig ha nem is történt trónfosztás, de az új BlackBerry hatalmas sikert hozott a RIM-nek.

Bár Észak-Amerikában az okostelefon-piac csaknem 40 százalékát tartja kezében a RIM, az öreg kontinensen - így hazánkban is - a márka a legtöbb vásárló számára egyáltalán nem cseng ismerősen, a BlackBerryk néhány céges flottát leszámítva még mindig kuriózumnak számítanak Európában. Alighanem ennek köszönhető, hogy a Stormot csak szeptember végén kezdte el árulni a modellre Európában kizárólagos forgalmazási jogot szerzett Vodafone hazai képviselete.

\"\"

A Storm tehát a RIM első érintőkijelzős BlackBerryje, ettől függetlenül a RIM-nek sikerült mindjárt olyan, meglehetősen ütőképes lapokat húznia, melyeket a magukat folytonosan innovatívnak tituláló, valójában többnyire egyszerűen csak a trendeket követő gyártók eddig képtelenek voltak. Érintőkijelzős okostelefonokat ma már kis túlzással bárki tud gyártani, az iPhone nyilvánvaló sikere után pedig gyártanak is, a RIM azonban más utat járt be: a cég láthatóan úgy akarja legyőzni az Apple-t, hogy közben gyakorlatilag semmit sem másol tőle.

Nyomógombos, érintőkijelzős

A fekete színű, Vodafone-logót viselő dobozban érkező Stormot egyébként mind a doboz, mind a telefon címkéjének tanúsága szerint Magyarországon gyártják, akárcsak a RIM legtöbb okostelefonja, ez a modell is Tiszaújvárosban készült. A dobozból a telefon mellől töltő, egy átlagos headset, törlőkendő (erre talán még a töltőnél is nagyobb szükség lesz), akkumulátor és a szokásos mágneses bőrtok, valamint a leírások és a telepítőlemez kerül elő.

Maga a készülék bár egy teljesen új interfészt hoz el a kínálatba, nem szakít gyökeresen a BlackBerry-s hagyományokkal. A kétségtelenül elegáns vonalvezetésű és elsőosztályú anyagválasztásról, valamint összeszerelésről árulkodó Storm ennek megfelelően meglehetősen masszívra sikerült telefon, a csaknem másfél centis vastagságba legalábbis más gyártóknál már akár a szétcsúsztatható fizikai QWERTY-billentyűzet is belefér.

\"\"

Bár ez első ránézésre nem látszik, a négy-négy előlapon és oldalt található kezelőgomb mellett valójában ott vannak azok a billentyűk a telefonon. A 3,25 hüvelykes, 480x360 pixeles felbontású kijelző magában, pontosabban maga alatt rejti erre a kulcsot, a SurePressnek nevezett megoldásának köszönhetően ugyanis az érintőkijelző benyomható, ezzel a telefon tulajdonképpen az érintőpaneles modellek nyújtotta felhasználói felület és a QWERTY- gombsor előnyeit próbálja ötvözni.

A benyomható érintőkijelző alkalmazása tudomásunk szerint teljesen egyedülálló ötlet, a használatát írott szóban átadni gyakorlatilag lehetetlen, mi is nehezen tudtuk elképzelni, hogyan működik a beviteli felület egészen addig, míg kézbe nem fogtuk a Stormot. A technológia egyik velejárója, illetve jellegzetessége, hogy a panel nem áll szilárdan a helyén, olyan, mintha nem lenne megfelelően rögzítve.

A Storm használatát nagyban megkönnyíti a hibrid üzemmód, azaz ha ujjunkat egy ikonhoz vagy linkhez érintjük, azzal pusztán a kijelölést végezzük el, a parancs aktiválásához az adott ponton be is kell nyomni a kijelzőt. Ez a megoldás persze csak kellően pontos pozicionálás esetén használható jól - ebből a szempontból a RIM mérnökei jó, de nem tökéletes munkát végeztek.

\"\"

Tapasztalataink szerint szerencsére a szövegbevitel okozza a kevesebb problémát, a SurePresst eleinte ugyan szokni kell, de mind portré, mind pedig tájkép módban megkönnyíti a gépelést az a visszacsatolás, amit a kijelző mögé rejtett kapcsolótól kapunk. A szövegek írása portré állásban háromféleképpen történhet: vagy írhatunk itt is QWERTY-klaviatúrán, illetve használhatjuk a telefon SureType üzemmódját (ilyenkor egy gombhoz két betűt rendel a rendszer), valamint a hagyományos megoldásoknál megszokott multitap rendszert. Villámkezűeknek rossz hír, hogy a SurePress egyszerre egy gombnyomást tud érzékelni, hiszen a kijelző ilyenkor lényegében egyetlen gombként működik. Ha túl gyorsan gépelünk, az lehet az érzésünk, mintha a gomb \"beragadt\" volna.

A SurePress-nek a beépített böngészővel is hasznát vehetjük: nemcsak a linkek kattinthatók le vele (ezúttal szó szerint), hanem a kijelző benyomásával a más rendszereknél már jól megszokott módon bele is zoomolhatunk a szövegbe. Ezen a ponton olykor mellényúl a SurePress, azaz előfordul, hogy nem arra az oldalrészre zoomol (különösen linkekkel telizsúfolt oldalak zavarják össze néha a rendszert), ahová szeretnénk. Mivel a Stormon nincs multitouch-zoom, ezért teljes kijelzős nézetben ez olykor kissé problémássá teszi a zoomolást, de nem állítjuk, hogy általános jelenségről lenne szó.

\"\" \"\"

A Stormon a BlackBerry OS 4.7-es változata fut, mint az első olyan operációs rendszer a RIM kínálatában, mely támogatja az érintőkijelzős üzemmódot. A funkciót jól implementálták a fejlesztők, a design pedig az újabb 9000-es és 85xx, 89xx modelleknél megszokott, frontfelületen tetszetős, az alsóbb menürégiókban viszont teljesen fapados. A legfőbb különbség a QWERTY-s modellekhez képest, hogy a nyitóképernyő ikonjai itt két sorban jelennek meg, és az említett típusokhoz képest ezekből nem hatot, hanem összesen nyolcat rendezhetünk el tetszésünk szerint.

A főmenüt portréüzemmódban vagy a szokásos módon, a BlackBerry logóját mintázó menügombbal, vagy az üres kijelzőfelületre bökve hívhatjuk elő, tájképállásba fordítva a telefont pedig automatikusan a főmenü jelenik meg. A Storm gyorsulásérzékelő-rendszere egyébként meglehetősen pontos, a tájolás forgatása pedig bármelyik irányban működik, emellett hasznos funkció, hogy bejövő hívásnál a csengetést itt is elnémíthatjuk a készülék \"hasra\" fordításával.

Kettős élet

A Storm induló szoftverkínálata már jelzi, hogy ezt a telefont nagyobb tömegeknek szánja a gyártó, a választék része ugyanis a BlackBerry Messngeren túl a Windows Live Messenger és a Google Talk kliens, illetve a BlackBerry telefonokra fejlesztett Facebook-keretrendszer. Ez utóbbi szinkronizálható a telefonban szereplő kapcsolatokkal, valamint teljesen integrálja magát az üzenetkezelő rendszerbe, azaz egy Facebook-kommentet ugyanúgy, ugyanazon a felületen kapunk meg, mintha e-mailt vagy SMS-t kapnánk. Az üzleti felhasználást erősítik az Office formátumaival is kompatibilis Word to Go, Sheet to Go és Slideshow to Go alkalmazások, melyekkel nem csak megjeleníteni, hanem szerkeszteni is lehet a dokumentumokat.

A telefon a korábbi BlackBerrykhez képest kissé identitászavaros megoldásnak tűnik, ugyanis a jelek szerint egyszerre próbál a tömegeknek és vállalati felhasználóknak megfelelni. Utóbbi az évtizedes tradíciókból gyökerezik, azaz a telefon a megfelelő vállalati háttértámogatással ellátva ízig-vérig céges igáslóvá varázsolható, bár erre mintha az utóbbi időben kevesebb hangsúlyt fektetne a RIM.

\"\" \"\"

Az e-mailek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a BlackBerry mobilok push-email szolgáltatásának köszönhetően továbbra is lényegében abban a pillanatban érkeznek meg a leveleink a telefonra, mint a postafiókunkba. Bár a webes interfészekhez szokott felhasználók számára korábban kényelmetlen lehetett a BlackBerry-k levelezőkliensének kezelése, mára sokat javítottak a fejlesztők a használhatóságon, így például a Gmail pluginnek köszönhetően - a natív levelezőkliensek közül elsőként - a RIM okostelefonok immár kezelik a Gmail threadeket is, ami kiterjedt, listás levelezést folytató felhasználóknak maga lehet a Kánaán.

A push-email szolgáltatás - alighanem sávszélesség-takarékossági okokból - sajnos ettől függetlenül továbbra sem szinkronizálja a levelek olvasottsági állapotát, valamint bizonyos, HTML-ben küldött anyagokat érdekesen, azaz rosszul jelenít meg, de így is az egyik legjobb natív kliens, amit láttunk okostelefonon. A beépített böngészővel is meg voltunk elégedve: noha Flash-támogatást nem nyújt, az oldalak megfelelően tördelve jelennek meg. Érdekes, hogy a weboldalak tördelését mi is megválaszthatjuk, a hagyományos mód mellett egyhasábos megjelenést is választhatunk, ami szöveget tartalmazó oldalaknál sokat javít az olvashatóságon, egyébként viszont hatalmas káoszt generál.

\"\"

A böngészéssel kapcsolatban le kell szögeznünk, hogy a Storm kizárólag mobilhálózaton képes az internethez csatlakozni, a Wi-Fi hiányzik belőle, úgyhogy a BlackBerry telefonja mellé nem árt egy komolyabb mennyiségű adatforgalmat magában foglaló mobilinternet-csomagot is aktiválni. A készülék modemként is működik, ehhez vagy USB-kábelen, vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül kell csatlakoztatni a számítógéphez. A mobil összességében átlag feletti adatforgalmat képes generálni a hálózaton (beleértve a push e-mail rendszer által generált forgalmat), az akkumulátor ehhez képest viszonylag jól bírja: nálunk rendszeres használat mellett is biztosított volt az átlagosan három napos rendelkezésre állás.

\"\"

Bár falrengető újdonság itt nincs, érdemes pár szóban kitérni a Storm multimédiás képességeire is. A telefonban egy átlagos képminőségű, ugyanakkor autófókusszal, rázkódásvédelemmel és segédfénnyel is ellátott 3,2 megapixeles fényképezőt építettek, ami sajnos nem használja ki az érintőkijelző adta lehetőségeket, azaz más mobiloktól eltérően itt nem lehet a kijelzőre bökve fókuszpontot választani. A kamerával videót is lehet rögzíteni, maximum 480x352 pixel méretben. A Stormban GPS-modul is található, melyen a BlackBerry saját térképalkalmazása fut, melyhez a TeleAtlas nyújtja a háttéradatbázist. A térképalkalmazás támogatja egyebek mellett a kulcsszavas keresést, illetve a menüből el is küldhetők e-mailben a térképrészletek. A Google Maps is használható, a navigációs szoftverek gyártói közül pedig a Garmin rendelkezik Blackberryn futó szoftverrel.

A Storm a SurePress és a fenti funkciók mellett egy rakás olyan finomsággal szolgál, melyet kis odafigyeléssel és komolyabb ötleteléssel több gyártó is implementálhatna. Ilyen például a BlackBerryknél évek óta meglévő mágneses bőrtok, így a telefon érzékelni tudja, ha belerakjuk (és ez alapján automatikusan képes különböző hangprofilokat aktiválni), vagy a készenléti-billentyűzár üzemmód, mely abban, és csakis abban az esetben automatikusan kiold, ha a vízszintesen elhelyezett telefont felemeljük az asztalról.

Előttem az utódom

Mindezen igazán innovatív és hasznos funkciók ellenére a BlackBerry Storm nem tökéletes és nem is teljes körűen felszerelt okostelefon. A SurePress rendszeren látszik, hogy egy ígéretes technológia első hírnöke, emellett hiányzik a WLAN-rádió is a telefonból, ezen kívül azonban komoly problémát vagy hiányosságot nemigen tudunk említeni a készülék kapcsán. Nem mellékesen pont ez az a két terület, melyen a november elején érkezett Storm 2 javult a gyártó ígérete szerint: a SurePress pontosabb lett, valamint az új modell Wi-Fi hálózatokhoz is tud immár csatlakozni.

Kár, hogy az első Storm csaknem egy évet csúszó hazai premierjéből kiindulva arra következtethetünk, hogy a Vodafone itthoni képviseletének kínálatában még jó néhány hónapig nem szerepel majd az újabb típus. Ettől függetlenül már az első Storm is rendkívül meggyőzőre sikerült, megmutatva a mobilpiac összes szereplőjének, hogy az iPhone-klónokon túl is létezik élet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról