Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 23. 15:04

A notebookok lesznek a karácsony slágerei

Az év végi hajrának köszönhetően mégis nőni fog idén a PC-piac, véli a Gartner. Az eladásokat természetesen a notebookok húzzák majd, várhatóan ezek lesznek az ünnep slágerei.

Szeptemberben még 2 százalékos csökkenést, most pedig már majdnem 3 százalékos növekedést vár a PC-piacon 2009-re a Gartner. George Shiffler vezető elemző szerint a harmadik negyedéves forgalom annyira erős lett, hogy ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy több PC fogyjon idén mint tavaly. Az idei negyedik negyedévben nagy növekedés várható, mivel a tavalyi év utolsó három hónapja már a pénzügyi válság kitörése utánra esett és a PC-piac is beállt.

Az elektronikai gyártókat tömörítő Consumer Electronics Association (CEA) felmérése szerint a legtöbben notebookot szeretnének karácsonyra kapni, legalábbis az elektronikai termékek közül. A második leginkább vágyott ajándék az mp3-lejátszó, a harmadik pedig a laposkijelzős tévé. Érdekesség, hogy a listán az elektronikus könyvolvasók megelőzik az iPhone-t és az okostelefonokat.

A Gartner továbbra is tartja magát ahhoz a nézethez, hogy a Windows 7 megjelenése csak mérsékelt hatással lesz a PC-forgalomra, kevesen mennek el a boltokba csak azért, hogy Windows 7-tel telepített számítógépet vásároljanak. \"A negyedik negyedévben a fogyasztói szegmensben közepes erősödést várunk csak. A gyártók erőteljesen hirdetni fogják Windows 7-es PC-iket, de a vevők számára az új PC az elsődleges vonzerő és nem a Windows 7\" - mondta Shiffler, aki szerint a vállalatok jelentős része 2010 vége előtt nem fogja bevezetni az új asztali operációs rendszert.

Az elemzőcég szerint 2009-ben világszerte 298 millió PC talál gazdára, ez 2,8 százalékos növekedés lenne tavalyhoz képest. Az árak folyamatos csökkenésének, valamint a netbookok népszerűségének köszönhetően a piac értékben 10,7 százalékot olvad, így a gyártók mindössze 217 milliárd dollárt tehetnek zsebre. Jövőre már javul a helyzet, 336 millió PC-t adnak el 222,9 milliárd dollár értékben.

Idén 162 millió mobil PC talál majd gazdára, 15,4 százalékkal több mint tavaly, jövőre a számuk pedig 194 millió fölé növekszik. Netbookból 29 milliót adnak el világszerte 2009-ben a Gartner szerint, a piacuk 2010-ben 41 millióra bővül. Az elemzőcég megjegyzi, hogy bár a netbookok gyorsan teret nyertek, a piacukat fenyegetik az internetezésre alkalmas egyéb eszközök, például az okostelefonok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról