Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 19. 20:43

Megmutatta a Chrome OS-t a Google

Elmaradt a nagy durranás, a Google nem indította el a Chrome OS operációs rendszert, nem adta ki a bétát és nem mutatott be a Chrome OS-re épülő eszközöket sem. Megmutatta azonban a koncepciót és kiadta a forráskódot. A hivatalos indulás 2010 végén várható.

A Google bejelentette, hozzáférhetővé teszi a Chrome OS forráskódját, amely a vállalat kimondottan internetezésre szánt operációs rendszere. A Chrome böngészőn alapuló szoftver minden alkalmazást a weben futtat, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell az egyes komponenseket telepítenie, frissítenie. A Chrome OS alapja a Chrome böngésző, amelyet nagyjából egy éve adott ki a Google és amely időközben világszerte mintegy 40 millió felhasználót gyűjtött. A Chrome böngésző egyelőre csak Windowson érhető el, de a bejelentés szerint \"nagyon hamar\" érkezik a Mac OS X-en és a Linuxon futó változat is, illetve megjelennek végre a bővítmények a szoftverben.

Új modell

A vállalat szerint a PC-használat jelentős átalakuláson megy át, ahogy az internetes alkalmazások teret nyernek. Ezt részben a hardverek fejlődése mozgatja, például a netbookoké, amelyek a Google reményei szerint hamarosan akár egy egész napot működhetnek egyetlen akkutöltéssel. A Chrome OS elgondolás lényege, hogy a felhasználó összes adatai a Google szerverein, a felhőben tárolódnak, a helyi tár csak cache-ként működik. Ennek előnye, hogy az adatok nem kötődnek egy készülékhez, a felhasználó bármilyen eszközön a saját adataival, saját környezetével dolgozhat.

A Google azt mondja, ha a felhasználók egyébként is egyre több webes alkalmazást futtatnak, webes levelezőt (Gmail), webes médialejátszót (YouTube), webes irodai szoftvert (Google Docs, Microsoft Office Web Apps) használnak, akkor nincs szükségük teljes értékű operációs rendszerre és nagy helyi tárkapacitásra. A Chrome OS lényegében egy minimalizált kernel és a rajta futó Chrome böngésző, néhány apró módosítással, amelyek kényelmesebbé teszik a használatot, illetve lehetővé teszik hogy a böngészőből és a webes alkalmazásokból elérhetők legyenek egyes hardverkomponensek, például egy webkamera és mikrofon vagy az USB-n csatlakoztatott külső háttértárak.

A Google megmutatta a Chrome OS felhasználói felületét is, amely nem sokban különbözik a Chrome böngészőtől, de a demó során felhívták a figyelmet, hogy a jövő év végére várható rajtig ez még sokat változhat. A minimális kernelnek köszönhetően a bootolás villámgyorsan megtörténik, a vállalat néhány másodperces rendszerindítási időről beszél. Az operációs rendszert tároló partíció egyáltalán nem írható, a felhasználói adatokat (pl. Wi-Fi beállítások) pedig titkosítva tárolják a készülékek és rendszeresen szinkronizálják az adatokat a Google felhőjével. A webes alkalmazások egymástól és a rendszertől elkülönítve, sandboxban futnak, így nem tudnak kárt tenni. Az operációs rendszer kódját a Google a Chrome-hoz hasonlóan a weben keresztül \"észrevétlenül\" frissíti.

A Chrome OS-szel új értelmet nyer a tavaly decemberben bemutatott Chrome-plugin, a Native Client. Szemben az eddigi szkriptet és saját binárist futásidőben interpretáló megoldásoktól, a Native Client natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül, a szoftver képességeit a Quake-kel demózta a vállalat. A Native Client elméletileg jóval nagyobb teljesítmény érhető el, ugyanis nem állnak a kód és a gép közé vastag köztesrétegek, mint például a Sun Java, Microsoft Silverlight vagy Adobe AIR esetében. A Chrome OS egy elejtett megjegyzés szerint nem csak x86, hanem ARM-alapú rendszereken is futhat egyébként, de részleteket a Google nem árult el.

\"\"

Félúton a vékony kliensek és PC-k között

Egyelőre nem tudni, pontosan mely gyártók milyen készülékeket dobnak majd piacra Chrome OS-sel. A Google a hardvergyártók számára elérhetővé tette a specifikációkat, amely többek közt tartalmazza, hogy a háttértár a gyors rendszerindítás és működés érdekében csak flash memória (SSD) lehet, hagyományos diszk semmiképpen. A gépek várható áráról nem esett szó, a Google szakemberek csupán annyit mondtak, hogy a most elérhető netbookokhoz, notebookokhoz hasonló árakra kell számítani, ami érhető is, hiszen a laptopokban nem a háttértár a drága, a Chrome OS és az egyre összetettebb webalkalmazások futtatásához processzorra, memóriára, kijelzőre, billentyűzetre, Wi-Fi és más hálózati vezérlőre ugyanúgy szükségük van, így nem is nagyon lehet min spórolni, legfeljebb az operációs rendszeren.

A Chrome OS koncepció használati szempontból afféle átmenet a vékony kliensek és a teljes értékű PC-k között. A probléma, hogy az elgondolás nem hozza a vékony kliensek minden előnyét, az adatokat ugyan a felhőben tárolja, de az alkalmazások helyben futnak, így továbbra is szükség van egy teljes értékű PC hardverre, miközben azt nem lehet úgy kihasználni, mintha egy teljes értékű operációs rendszert futtatnánk, mivel csak webalkalmazásokhoz fér hozzá a tulajdonos. Egyelőre úgy tűnik, a Chrome OS laptopok előnye egy teljes értékű géphez képet csak a gyors rendszerindítási idő, kérdés, mekkora tábort tud ezzel szerezni a Google.

Tessék beszállni!

A Chrome OS teljes forrása és tervezési dokumentációja nyilvános, a Google szeretné a lehető legtöbb fejlesztőt maga és persze a projekt mellé állítani. A kód és a kiadott dokumentációk elérhetők a Chromium projekt weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról