:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 19. 16:56

Személyiségzavaros ThinkPad a Lenovótól

A Lenovo hamarosan bemutatja új ThinkPadjét, amely méretében és árában az ultrahordozható x-sorozat és az IdeaPad netbookok közé ékelődik.

Ortodox ThinkPad-rajongók valószínűleg megbotránkoznak az x100e kinézetén, a 11,6 hüvelykes szélesvásznú kijelzővel szerelt laptop ugyanis a hagyományos fekete mellett fehérben és vörös színben is kapható lesz, ráadásul a formatervén is módosítottak picit. Egyelőre nem tudni, hogy ez a design a jövőben az összes ThinkPad sajátja lesz-e, vagy csak az x100e sikerült ilyen különlegesre.

A második meglepetés a beltérben található, az apró noteszt ugyanis nem Intel processzor működteti, hanem az AMD Neo platformjára épül. A Neo egy egymagos, K8 mikroarchitektúrájú chip 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárral, amelyet 65 nanométeres eljáráson gyártanak, fogyasztási kerete 15 watt, azaz az Intel CULV chipjeinek próbál konkurenciája lenni. Az AMD platformjának része az AMD RS690E és SB600 chipkészlet, mely egy, az Intel megoldásainál jóval nagyobb teljesítményű ATI Radeon X1250 grafikus magot integrál.

\"\"

A ThinkPad x100e-ről kiszivárgott fotókon 320 gigabájtos merevlemezt, 3 USB-portot, kártyaolvasót, giabites Ethernet-portot és beépíthető GPS-t említ a Lenovo, valamint 5 órára elegendő üzemidőt biztosító akkumulátort, illetve 1,5 kilogrammos tömeget.

Az x100e nem vállalati igásló, erre utal többek között, hogy a ThinkPadek stabil magnéziumváza helyett műanyagból van és a szokásos 3 év helyett mindössze 1 év garanciával árusítják. Cserébe az ára is jóval kedvezőbb, 500 dollár körül alakul. Mérete, képességei és ára alapján az x100e-nek a fogyasztói piacra szánt IdeaPad családban lenne a helye. A \"belépőszintű utrahordozható\" gépet alighanem olyan vállalati felhasználóknak szánják, akiknek még egy 12\" notebook is túl nagy és nehéz, valójában egy netbook-méretű gépet keresnek de nagyobb teljesítményt várnak el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.