Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 16. 16:40

A Gartner is temeti a Windows Mobile-t

Utolsó szalmaszál lehet a Windows Mobile 6.5 megjelenése a Microsoft számára, a mobil piacon ugyanis egyetlen év alatt elvesztette a részesedésének egyharmadát.

A múlt hét végén megjelent mobilpiaci Gartner-jelentés is megerősítette, hogy a mobil operációs rendszerek piacán a Microsoft zuhanórepülésben van. A 2008 harmadik negyedévében még 11 százalékos részesedés idén 7,9 százalékra olvadt. Eközben az iPhone részesdése 12,9-ről 17,1-re, a RIM Blackberry pedig 16-ról 20,8 százalékra hízott. A Windows Mobile-hoz hasonlóan szenved a szintén a lassú fejlődéssel kínlódó Symbian is. Ott ugyan a csökkenés csak 10 százalék, a tavaly még minden második okostelefonon megtalálható Symbian a jelenleg már csak piac 44,6-át tudhatja magáénak.

Semmiből 4%

Az Android esetében növekedésről nehéz lenne beszélni, hiszen egy évvel ezelőtt még nem is mérték a Google nyílt forráskódú operációs rendszerének részesedését, az idei harmadik negyedévben viszont már egy tized híján négy százalék a részesedése. Figyelembe véve, hogy tavaly még csupán egyetlen készüléken futott az Android, most pedig szinte minden gyártó előállt saját androidos modelljével, a következő évben szinte biztos, hogy a Google a Microsoft előtt végez.

A Gartner jóslata szerint a jövőben a mobiltelefonos platformok a nyílt forráskód felé fognak elmozdulni, így 2012-re a teljes piac 62 százalékát fedi majd le a Symbian és az Android, illetve egyéb Linuxhoz köthető megoldások. A Microsoft által erőltetett licencdíjak viszont egyre kevésbé nyomhatóak majd le a gyártók torkán, arról nem is beszélve, hogy a trendekre egyelőre fittyet hányó Windows Mobile kezelőfelület új változata is küzd a korábbi problémáival. A pici ikonok, a stylus szükségessége mellett a megbízhatósági problémák továbbra is rajta vannak a Microsoft mobil cégérén.

Még egy lövése van a Microsoftnak

Az egyetlen terület, ahol a Microsoft még tartani képes pozícióit, az a vállalati felhasználás, de ahogyan a Gartner is jelzi, manapság az okostelefon-eladások 80 százaléka a fogyasztói piacon történik. Így a 2010-re ígért Windows Mobile 7 vagy valamilyen nagyon drasztikus változással rukkol elő, vagy a zuhanás visszafordíthatatlanná válik. Főleg tudva azt, hogy a Windows Mobile legkitartóbb csatlósai, a HTC, a Samsung és a Sony Ericsson is androidos telefonokkal várja a jövő évet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról