Szerző: HIRDETÉS

2009. november 16. 12:59

Nagyvállalati képességek középvállalati áron

Az IBM szeptemberben jelentette be DS5020 Express középkategóriás tárolóját, amely már Magyarországon is megvásárolható.

Az IBM elsősorban konszolidációs és virtualizációs projektekhez, illetve adattárházakhoz ajánlja a DS5020 Expresst, amely minden lényeges ponton továbblépett elődjéhez, a DS4700-hoz képest. Utóbbit egyébként az év végéig még meg lehet vásárolni és további 5 évig támogatást is biztosít hozzá a Nagy Kék.

A vállalatok világszerte egyre több adatot termelnek, és ez nem csak a nagyvállalatokra, hanem a közepes cégekre is igaz. Utóbbiak is egyre inkább igénylik az informatikai termékekben a nagyvállalati, fejlett funkciókat, ugyanakkor nem szívesen fizetnek értük nagyvállalati árat. A szállítóknak ezért komoly fejtörést jelent ez a szegmens, úgy kell számukra folyamatosan egyre többet és többet nyújtani, hogy az árak nem szállhatnak el. Egy, az IBM megbízásából készült tanulmány szerint a középvállalati informatikusok számára a legégetőbb probléma a rájuk bízott adatvagyon menedzselése.

A DS5020 Express talán legfontosabb újdonsága, hogy akár 8 darab Fibre Channel csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, és támogatja a 8 Gbps Fibre Channel szabványt. A termék elődje csak 4 FC-csatlakozást és 4 Gbps szabványt támogatott. A DS5020 Express rendszerbe állítása érdekében azonban szerencsére nem kell az egész infrastruktúrát lecserélni, mivel az eszköz képes a Fibre Channel kapcsolatok sebességét visszaskálázni, így akár 2 vagy 4 gigabites FC-hálózatokban is használható, ezzel lényegében zökkenőmentes továbblépési lehetőséget biztosít.

A megnövekedett FC adatátviteli sebességnek köszönhetően kevesebb host portra van szükség a szerverekben, illetve kevesebb switchportot igényel egy azonos sávszélességű hálózat kialakítása, amivel elméletileg csökkenthető a hálózat kialakításának költsége. Fibre Channel mellett a DS5020 Express természetesen opcionálisan (1 Gbps) iSCSI csatlakozási lehetőséggel is rendelkezhet.

A tárolóba legfeljebb 112 meghajtót lehet telepíteni az EXP520 kiegészítő modulok révén, a merevlemezek pedig akár keverhetők is, így FC, FDE és SATA meghajtók egyaránt használhatók, az ügyfél igényei szerint. A legnagyobb kapacitást természetesen SATA diszkekkel lehet elérni, egyelőre 1 terabájos diszkek támogatottak. FDE/FC diszkekből maximum 600 gigabájtos méretűek rendelhetők. Az ügyfél különféle RAID-konfigurációk kiválasztásával növelheti az adatbiztonságot és/vagy a teljesítményt, a DS5020 Express a szokásos RAID 0, 1, 3, 5, 6 és 10 konfigurációt kínálja. Az eszköz a középkategóriás tárolók között elsőként natív titkosítást kínál a diszkekhez, így azok ellopása vagy elvesztése esetén sem kerülhetnek az adatok illetéktelen kezekbe. Itt érdemes még megemlíteni, hogy az eszköz redundáns, üzem közben cserélhető tápokkal és hűtőkkel szerelt a lehető legnagyobb rendelkezésre állás érdekében.

Az IBM DS5020 Express olyan prémium szolgáltatásokat kínál, mint a snapshot-készítés (FlashCopy), a teljes kötetmásolás (VolumeCopy), illetve a távoli tükrözés (Enhanced Remote Mirroring). A tárolóhoz az IBM a DS4000/5000 Storage Manager szoftvert ajánlja.

További információ az IBM Storage DS5020 Expressről a vállalat weboldalán.

[Az IBM megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról