Szerző: Bizó Dániel

2009. november 13. 12:12

A Java miatt aggódik az SAP

Az SAP aggódik a Java jövője miatt, egészen pontosan annak az Oracle kezébe kerülése aggasztja. A vállalat már hónapokkal ezelőtt megkereste riválisát, az azonban állítása szerint válaszra sem méltatta, ellenben a megkeresés egy részletét az Oracle kiszivárogtatta a nyilvánosság elé, politikai célokra használva fel.

A Wall Street Journal november 5-én jelentetett meg egy szerkesztőségi véleményt, mely felfedte a nyilvánosság előtt, hogy az SAP megkereste az Oracle-t a Sun akvizíció kapcsán, melyben a német szoftvergyártó jelezte, hogy foglalkoztatja a tranzakció, ezért találkozóra hívta riválisát. A cikk az EU hivatalos kifogásemelését megelőzően öt nappal született, de gyakorlatilag már készpénznek vette azt.

A Journal mintegy mellékesen kritizálja az Európai Bizottság trösztellenes gyakorlatát, és lényegében az SAP által felkínált politikai háttéralkuként, zsarolásként tálalja a német megkeresést, értelmezve az SAP meghívásának szövegezését. Az idézett levél szerint, melyhez a Journal valószínűleg az Oracle révén jutott hozzá, az SAP azt írta: \"Megújítjuk meghívásunkat egy találkozóra, hogy megpróbáljuk feloldani aggályainkat és más nyitott kérdéseket, melyek vállalataink közt húzódnak\". A cikk értelmezése szerint egyértelmű a következtetés, hogy ezzel az SAP arra utalt, hogy elsimíthatná az EU és az Oracle közti feszültségeket, mivel más célja nem lehet egy ilyen találkozónak.

Nagyjából egy héttel később az SAP közleményben utasította vissza a spekulációkat, ugyanakkor elismerte a levél valódiságát, és megerősítette, hogy az SAP megkereste az Oracle-t és a Sunt is a Sun felvásárlása kapcsán, elsőként már július végén is. Az SAP szerint válaszra sem méltatták, ez váltotta ki a szeptember közepére datálódó újabb kísérletet, azonban ezúttal sem járt sikerrel. A német cég csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Oracle-t nem érdekli hogy meghallgassa az SAP-t és kifejtse saját nézőpontját az adatbázis-kezelők piacáról és a Java szabadságáról.

Az SAP aggodalma érthető, tekintve, hogy a Java nyelv és futtatási környezet az SAP fő szoftvereinek alapja. A német vállalat azért lobbizik, hogy a Java menedzselése kerüljön független kezekbe, és az összes alkotóelemet tegyék nyílt forrásúvá. \"A Java egy fontos programozási nyelv, mely jelentős innovációt hozott az egész IT-iparban - a nagyméretű vállalati alkalmazásoktól a mobil eszközökig és pénzfizetési kártyákig\".

Az SAP egyúttal azt kis közölte, hogy ezeket az aggályait megosztotta az amerikai igazságüggyel és Brüsszellel is, ahogyan más trösztellenes hatóságokkal is világszerte, és továbbra is együttműködik ezekkel, nyíltan és áttekinthetően, ami ügyfelei és partnerei érdekeit is szolgálja. Mint az ismeretes, az amerikai Igazságügyi Minisztérium gyorsan és feltétel nélkül jóváhagyta az Oracle-Sun összeolvadást, az Európai Bizottság azonban szeptember elején mélyreható vizsgálatokat kezdeményezett a MySQL sorsa és az adatbázis-kezelők piacának jövője miatt, majd e hét hétfőn hivatalosan is kifogásokat emelt az ügylet ellen, melyekre az Oracle-nek heteken belül választ kell adnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról