Szerző: Bizó Dániel

2009. november 12. 14:04

A HP kezébe kerül a 3Com

Felvásárolja a 3Comot a HP, közölte a cég tegnap a tőzsdei zárást követően. A cél egyértelműen a hálózati üzletág Ciscóval szembeni erősítése, ahogyan fokozódik a helyzet az adatközpontokért vívott küzdelemben.

A HP részvényenként 7,9 dollárt, vagyis a tegnapi záráshoz képest 38,8 százalékos prémiumot fizet a 3Com papírjaiért, ami jelentős stratégiai felárat jelez. A készpénzes tranzakció értéke 2,7 milliárd dollár így, melyet egyaránt jóváhagytak már a cégek igazgatótanácsai is. Az ügyletet várhatóan 2010 első felében zárják le a felek, és nem fog hatósági problémákat felvetni. A kevesebb mint 6 ezer alkalmazottal rendelkező 3Comot könnyen elnyeli majd a 300 ezres HP, kevés elbocsátás várható, mivel a cégek termékportfólióban és földrajzilag is kiegészítik egymást.

A lépés bár váratlannak mondható, hiszen még cégen belül sem szivárgott ki semmi abból, hogy mi készülődik, valójában egyáltalán nem meglepő. A Cisco év eleji bejelentésével, hogy belép a szerverpiacra, és egységes IT-infrastruktúrát és menedzsmentet kíván kínálni az ügyfeleknek, a HP, de az IBM és a Dell is magasabb fokozatba kapcsolt, és megkezdték a felkészülést a megváltozott helyzetre. Mindez azt jelenti, hogy globális szinten a Cisco kegyvesztetté vált a szerverszállítók körében, azok más partnerekkel fűzik szorosabbra a kapcsolatot, vagy saját megoldásaikat erősítik.

High-end Ethernet

ProCurve-üzletágára alapozva a HP ez utóbbit választotta, a 3Com termékeivel és piaci jelenlétével felgyorsíthatja tervezett térnyerését. HP számára ezért ért meg közel 40 százalékos felárat a 3Com megszerzése, mivel beemeli azt saját szervezetébe meg tudja erősíteni eladásait. A HP számára leginkább az 3Com Ethernet core switchei és routerei lehettek a leginkább vonzóak, melyek kulcsszerepet játszanak majd a korszerű adatközpontokban, mivel az iparág konszenzusa szerint a jövő adatközpontjában egyetlen egységes hordozórétegből, 10 Gigabit Ethernetből épülnek fel a hálózatok, a SAN, WAN és LAN fizikailag egységes lehet - ezt nevezi a Cisco is unified fabricnak.

A 3Com különösen azt követően kelthette fel a HP érdeklődését, hogy a cég hosszas kihagyást követően idén májusban ismét belépett a nagyvállalati Ethernet core switchek piacára, melyet a Cisco fölényesen ural. A 3Com a kínai H3C leányánál kifejlesztett csúcskategóriás switchekkel jelent meg a globális piacon, mint amilyen az 512 darab 10 gigabites portig bővíthető HS12500 - a H3C piacvezető otthon. A 3Com piaci jelenléte bár nem mérhető a Ciscóéhoz, számos referenciát fel tud mutatni banki, termelőipari vagy például telekommunikációs környezetekben, melyek tipikusan a legmagasabb igényeket támasztják a versenyszférában. Igaz, a Gartner adatai alapján a HP és a 3Com együtt már 40 százalékos részesedéssel rendelkeznek a leszállított hálózati eszközök darabszáma alapján, a Cisco pedig 54 százalékkal, a Cisco azonban tipikusan drágább berendezéseket ad el.

A 3Com időzítését az magyarázza, hogy úgy találta, a válság és a Cisco szerverpiaci belépése újra lehetőséget teremt arra, hogy versenyre keljen, mivel ellenfele szövetségeket és fókuszt veszít, a cégek pedig a válság prése alatt sosem látott hajlandóságot mutatnak a váltásra, így megnyílik az út az alternatív high-end vállalati routerek és switchek számára. Emellett a 3Com a KKV-k és irodák számára is rendelkezik hálózati és kommunikációs termékekkel, vagyis kiteljesíti a HP portfólióját, a HWSW ismeretei szerint termékek megszűnésével kevéssé kell kalkulálni. A 3Com jól kiegészíti a jelenlegi ProCurve termékeket, melyek inkább a hálózatok határain váltak be.

\"\"

A HP termékei kékkel, a 3Com hozzájárulása zöldben

A HP közlése szerint azonban a 3Com biztonsági termékcsaládja, a TippingPoint behatolásvédelmi rendszere is a felvásárlás fontos hozománya, amit az is bizonyít, hogy a legnagyobb 1000 amerikai vállalat közül közel minden harmadik használja, és a cégek által hőn szeretett Gartner Magic Quadrant kiértékelése szerint a vezető hálózatbiztonsági technológia. További értéket jelent a H3C kínai kutatás-fejlesztési bázisa is, melyből a teljes HP-portfólió is profitálhat hosszabb távon.

Egységesített IT

A 3Com termékei elsősorban a HP Converged Infrastructure koncepciójának kiteljesítését szolgálják majd. A Cisco Unified Computing Systemre válaszul a HP először bemutatta a szerverek mellett a tárolókat és hálózati eszközöket is integráló BladeSystem Matrixot, majd gőzerővel megkezdte az arra alapozott Converged Infrastructure kidolgozását, mely lényegében egy komplett, virtualizált (VMware, Citrix, Hyper-V) és automatizált IT-infrastruktúrát kínáló csomag.

Az egységesebb fellépés érdekében a HP szervezetileg is átalakult a háttérben, ezt jelezve az Enterprise Storage and Servers részleg elnevezése kiegészül a Networkkel. Lényegében ennek a részlegnek lesz a feladata a jövőben, hogy felvegye a küzdelmet a frissen alakult Cisco-EMC szövetséggel, amiben segítségére lesz a HP szoftveres üzletága, valamint az EDS-sel felfegyverzett szolgáltatási csapatok.

A Cisco lépéseinek hatására az IBM a Juniperrel és Brocade-del állapodott meg az év folyamán, míg a Dell szintén a Brocade-del fűzte szorosabbra együttműködését, valamint a Perot Systems szolgáltató felvásárlásával igyekszik felvenni a ritmust. A Wall Street Journal értesülései szerint a Brocade is eladó, így akár itt is várható bejelentés a közeljövőben, a vevők közt lehet akár az IBM, akár a Dell, de a Fujitsu is, ha a japán vezetésű cég le bírja vetkőzni konzervatív tempóját.

A helyzet tehát fokozódik, a vállalati központokban ülő stratégák tulajdonképpen megkezdték a bábuk tologatását a térképen. Ennek ellenére az általános hangulat az érintett hazai vállalatoknál közel sem feszült, és ezek a lépések többnyire távolinak tűnnek egyelőre a napi gyakorlat szempontjából. Az eddigi együttműködések megmaradnak, a kapcsolatok sem romlottak meg, és a meglévő közös ügyfeleket továbbra is ki kell szolgálni, és nincs akadálya hasonló új üzleteknek sem - főként a HP és a Cisco szempontjából igaz, hogy nem tudják egymást megkerülni a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról