Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 10. 17:17

Hatalmas leépítés a világ egyik legnagyobb játékkiadójánál

Jól fogytak az Electronic Arts játékai a legutóbbi negyedévben, a vállalat azonban továbbra sem teljesít igazán fényesen és 17 százalékos leépítéssel igyekszik csökkenteni költségeit.

Negyedéves rekordot döntött az EA forgalma a szeptember 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben, az online játékokból befolyó bevétellel együtt a cég 1,14 milliárd dollárt tehetett zsebre, amely 2 százalékos növekedés éves szinten. A cég eredménye ugyanakkor a tavalyi 310 millió dollárról 390 millióra növekedett az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számítva.

Az óriási forgalom természetesen nem véletlen, a negyedév során az EA számos nagy dobást adott ki, köztük a FIFA 10 bizonyult a legsikeresebbnek, több mint 4,5 millió példányban kelt el egy hét alatt. Az Egyesült Államokban természetesen a Madden NFL új részét fogadták a legjobban a rajongók, az NPD adatai szerint ez volt a legnagyobb példányszámban eladott videojáték az amerikai boltokban a vizsgált időszakban. A Need for Speed Shitfből is 2,5 millió darab ment el, a játékot a kritika is kedvezően fogadta, főleg a bűnrossz Need for Speed Undercoverrel összehasonlítva nagy a kontraszt.

Az Electronic Arts ennek ellenére jelentős költségcsökkentési lépéseket jelentett be, amelynek keretén belül mintegy 1500 dolgozóját bocsátja el, emellett bezárja egyes létesítményeit. A vállalat évi 100 millió dolláros megtakarítást vár. Az EA emellett azt is közölte, a jövőben tovább csökkenti a kínálatát és azokra a játékokra koncentrál, amelyek a legnagyobb nyereséggel kecsegtetnek. Egy felvásárlást is bejelentett tegnap az EA, a cég 300 millió dollárért bekebelezi a Playfish Limitedet, amely mobiltelefonra és közösségi oldalakra fejleszt a szabadidő eltöltésére alkalmas, öt perces, ún. \"casual\" játékokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról