Szerzők: Bodnár Ádám, Koi Tamás

2009. november 9. 10:14

Nokia N97 másodszor

A mobiltelefonoknál, illetve legfőképpen az okostelefonoknál ma már bevett szokása a gyártóknak, hogy újabb szoftverekkel nem csak a készülékek hibáit javítják, hanem új funkciókat is csempésznek a repertoárba. A Nokia N97-hez érkezett új rendszerszoftver is ebbe a kategóriába tartozik, kérdés, hogy az új kód elég lesz-e az üdvösséghez.

A Nokia szoftverfejlesztői részlegét talán még soha nem érte annyi kritika korábban, mint ami a nyáron megjelent csúcskategóriás készülék, az N97 miatt zúdult rájuk. A telefonnal pusztán a hardvert tekintve alapvetően nem lett volna baj, a kezelőfelület azonban mind funkcióját, mind pedig stabilitását tekintve hagyott maga után némi kívánnivalót. A finn gyártónál alighanem érezhették ezt, az október végén kiadott új rendszerszoftver ugyanis elvileg mindkét ponton javítja a telefont.

A készülék első alkalommal a megjelenéssel egy időben járt nálunk. Akkoriban alapvetően elégedettek voltunk vele, nálunk nem jelentkeztek stabilitási problémák, de az öregecske alapokon nyugvó kezelőfelület (Symbian OS v9.4, ötödik generációs kezelőfelülettel) nem nyújtott valami fényes teljesítményt az alapvetően átlagos képességű hardveren. A szoftverből emellett hiányoztak olyan képességek is, melyek egy érintőkijelzős csúcskategóriás készülékből bűn kihagyni.

\"\"

Ilyen például a kinetikus listagörgetési üzemmód, mely az új rendszerszoftverrel (pontos verzióját tekintve v20.0.019) jelent meg a telefon repertoárjában. Ez a funkció egészen új élménnyé varázsolja az N97 használatát, legfőképp a hosszú listák (médiatartalmak, névjegyzék stb.) böngészésekor. A más gyártók telefonjaiban már egy ideje meglévő kinetikus görgetést leginkább a lendkerekes mozgáshoz lehetne hasonlítani, azaz a lista scrollozása nem áll meg abban a pillanatban, amikor elvesszük az ujjunkat az érintőfelületről, hanem a görgetés lendületétől függően lassulva tovább pörög, végül megáll.

\"\"\"\"

A görgetés az oldalsávot használva is egyszerűbbé vált, az új szoftverrel ugyanis megjelentek az indexjelek, azaz miközben az oldalsó sávval mozgatjuk a listát, az abc betűit látjuk a kijelző közepén - ez különösen a hosszabb listák átböngészését teheti kényelmesebbé. A kinetikus görgetés, vagy annak egy kezdetlegesebb üzemmódja a gyári böngészőben is megjelenik, igaz, a tartalmat pontosan ugyanígy mozgatta a v12.0.026-os (egyébként szeptemberben megjelent) rendszerszoftver gyári böngészője.

\"\"\"\"
Átláthatóbb, jobban böngészhető listák (jobbra az új szoftver)

Ha már a böngészőnél tartunk, a Nokia ezen a téren is ígér kisebb-nagyobb javulásokat, így a nyelvek kezelése is változott (ezzel nálunk eddig sem volt gond), több, korábban hibásan renderelt oldal immár helyesen jelenik meg, illetve javult a böngésző erőforráskihasználása is. Tapasztalataink szerint a böngészési élmény összességében nem változott számottevően az előző szoftverhez képest, pedig ezen a téren lenne még mit javítania a Nokiának: A tartalom betöltése továbbra is túl sokáig tart, az oldalak mozgatása pedig olykor komolyan meg-megakad.

Az új rendszerszoftverrel több alkalmazás verziószáma is változott, így elsősorban új térkép került a telefonra (Ovi Maps 3.0), mely összességében sokkal jobban használható, mint a korábbi változat, ettől függetlenül a szoftver nem a Nokia N97 sajátja, aki akarta, eddig is telepíthette magának az alkalmazásfrissítő segítségével, vagy az Ovi Store (ennek a kezelőprogramja egyébként szintén szerves része lett az új szoftvernek) piactéren keresztül.

\"\" \"\"

\"\" \"\"
Felül a régi szoftverrel készített fotók

Az frissítés mindezek mellett több kisebb-nagyobb fejlesztést és hibajavítást is tartalmaz, így például javult a fotó- és videofelvétel minősége. Tapasztalataink szerint az N97 az új szoftverrel valóban színhelyesebb képeket készít, az automatikus színhőmérséklet-állítás valamivel jobban korrigál, a felvételek összességében egy árnyalatnyival kevesebb zajt is tartalmaznak.

Rövid tesztelés után kijelenthetjük ugyanakkor, hogy aki az előző verzióról frissíti N97-esetét, alapvetően a kinetikus görgetésre fogja felkapni a fejét, mint elsődleges új funkcióra, a többi változást lehet, hogy soha nem veszi észre - attól függően persze, hogy melyik korábbi verzióról frissít. A Nokia N97 operációs rendszere és kezelőfelülete sajnos az új szoftverrel is néha kifejezetten lassú, ezen a téren tehát nem sok előrelépés történt. A 2.0-s firmware telepítése ettől függetlenül minden N97-tulaj számára melegen ajánlott, a telefon ugyanis jobb lett az új szoftverrel - bár a tökéletes érintőkijelzős élményre úgy tűnik, tovább kell várniuk a Nokia-párti felhasználóknak. Erős a gyanúnk, hogy ezt az élményt már nem a Symbian biztosítja majd...

Nokia BH905 - tetszik hallani?

A tesztre érkezett két N97-tel egy időben nálunk járt a Nokia csúcskategóriás, aktív zajcsökkentő rendszerrel ellátott vezeték nélküli sztereó headsetje is, a BH905, két legyet egy csapásra alapon együtt próbáltuk ki az eszközöket. A technológia működési elve egyszerű: a hangok nyomáshullámok a levegőben, amelyeket a fülünkbe jutva az agyunk hangként, például zeneként, beszédként vagy zajként érzékel. Ha szeretnénk egy hangot \"elnyomni\", elég egy azonos amplitúdójú, de ellenkező fázisú hangot kibocsátani, s a két hullám ki fogja oltani egymást. Így működik a Nokia headsetje is, amelyben nem kevesebb mint 8 mikrofon fogja fel a környezeti zajokat és teszi őket \"ártalmatlanná\", további 2 pedig a felhasználó beszédére \"figyel\".

\"\"

A BH905 egy Bluetooth headset, a Nokia N97-tel pillanatok alatt párosítottuk, s innentől kezdve ugyanúgy működött mint bármilyen sztereó headset. A jobb fülhallgatón nem csak a hangerőt tudjuk állítani, hanem a telefon zenelejátszóját is vezérelhetjük, elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a lejátszást, illetve lépkedhetünk a dalok között. Ugyanitt látható a Bluetooth-visszajelző LED, a másik fülhallgatón pedig a zajcsökkentő elektronika kapcsolója van, amelyet átbillentve 1-2 másodperc után \"fülsüketítő csendet\" hallhatunk.

Szerencsére a BH905 nem csak Bluetooth-szal működik, vezetékes fejhallgatóként is használhatjuk azokkal a készülékekkel, amelyekben nincs Bluetooth. A Nokia nem fukarkodott a kábelekkel és adapterekkel, a headset összekapcsolható 2,5 mm-es aljzattal rendelkező telefonokkal, de kapunk csatlakozót 3,5 mm-es fülhallgató-aljzathoz, a repülőgépek fedélzetén elterjedt 2x3,5 mm-es csatlakozókhoz, valamint 6,3 mm-es aljzathoz. Megérdemel egy külön mondatot a headsethez adott masszív kemény tok, ami érzést sugallja, hogy amit ebben tartunk, az egy nukleáris apokalipszist és egyetlen karcolás nélkül átvészel. Ennek az ára, hogy a tok a tartozékokkal majdnem 700 grammot nyom.

\"\"

A headset hangminősége kiváló, a hangzásról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, persze stúdiófülesekkel nem hasonlítható össze a BH905, de otthoni, munkahelyi zenehallgatásra vagy utazáshoz kiváló. Apropó utazás, a beépített zajcsökkentő remekül teszi a dolgát, a United Airlines Boeing 747-esének fedélzetén is kényelmesen lehetett zenét hallgatni, filmet nézni a BH905 segítségével, a zajcsökkentő elektronika bekapcsolása után a hajtóművek hangos zúgása távoli susogássá szelidült. Egyetlen probléma, hogy a fejhallgató viselése egy idő (4-5 óra) után kicsit kényelmetlenné válik, talán jobb lett volna egy fület teljesen körbeölelő design.

A BH905 nagyon jó minőségű, igényes benyomást keltő headset kiváló hangminőséggel és jól működő zajcsökkentő elektronikával. Egyetlen hátránya a viszonylag magas ára, a hazai boltokban 50-60 ezer forint körüli összegért juthatunk hozzá, ami nem kevés, de sokat repülő üzletemberek számára ennek ellenére melegen ajánljuk. A beépített elektronikát na meg a Bluetooth-adóvevőt akkumulátor táplálja, a Nokia bekapcsolt zajcsökkentéssel 16 óra zenelejátszási időt ad meg, amely tapasztalataink szerint el is érhető. Ja, és persze telefonbeszélgetések lebonyolítására is alkalmas.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról