Szerző: Koi Tamás

2009. november 6. 15:46

PlayNow plus - zene nem csak a te füleidnek

Október közepén Magyarországon mindeddig egyedülálló választékot felvonultató zeneletöltő szolgáltatást indított két mobiltelefóniában érdekelt cég, a Sony Ericsson és a T-Mobile. Kipróbáltuk a szolgáltatást, ami sok szempontból ígéretes, de közel sem korlátlan, és nem is annyira egyedülálló.

A PlayNow plus néven bevezetett zeneletöltési rendszer ötlete a Sony Ericssonnál fogant meg, majd vált valósággá 2008 őszén, először Svédországban. A cél az volt, hogy a zeneszerető felhasználók - elsősorban a fiatalabb korosztály - számára egy teljesen mobil, egyszerűen kezelhető és integrált letöltési szolgáltatást lehessen kínálni. A gyártónak végül több országban is sikerült meggyőznie a nagy nemzetközi és a kisebb helyi kiadókat, emellett az infrastruktúra nyújtóját, azaz az operátort is bevonták az üzleti modellbe. Ehhez hasonló szolgáltatást Magyarországon már hosszú hónapok óta kínál a Vodafone, a cég azonban gyártótól függetlenül, más konstrukcióban és más választékot nyújt ügyfeleinek.

A korlátlan zeneletöltést ígérő rendszer október közepén, régiónkban elsőként, a világon pedig hatodikként jelent meg Magyarországon. A Sony Ericsson a T-Mobile-lal állapodott meg a szolgáltatók közül, a konstrukció pedig úgy lett kialakítva, hogy tulajdonképpen minden érdekelt, a gyártó, az operátor, a kiadók és végső soron a felhasználó is jól járjon.

Multikulturális sokk

A PlayNow plus szolgáltatásért havonta 2400 forintot számláz a T-Mobile (egyéves hűségidő vállalása esetén), azaz az ügyfél felé továbbra is csak egy mobilszámla érkezik, a zeneletöltő szolgáltatás kiegészítő opcióként jelenik meg, akárcsak egy mobilinternet-csomag, vagy a mobiltévé. A díjban benne foglaltatik a számok letöltéséhez használt adatkapcsolat forgalmi díja is. A szolgáltatás egyelőre három Sony Ericsson mobiltelefonnal érhető csupán el, a PlayNow plus előfizetéssel értékesített W995, W705 és a W595 típusok szoftverének integrált részét képezi a zeneletöltő rendszer. Aki már régóta rendelkezik az említett típusok valamelyikével, de szeretne előfizetni, annak előbb a telefon szoftverét kell frissítenie.

A zeneletöltő platformot egy W995-ös Sony Ericsson mobilkészüléken, azaz a jelenlegi csúcsmodellel próbáltuk ki. A három modell közül ez a telefon képes a legtöbb zeneszám tárolására, 8 gigabájtos memóriakártyájára több ezer dal fér - ezekből kapunk is alapesetben ezer darabot, minden konstrukcióban. A válogatás rengeteg műfajt és előadót fed le, igazi multikulturális sokkot okozva ezzel a legtöbb felhasználónak (a kezdeti válogatás része éppúgy Zámbó Jimmy, mint Ozzy Osbourne). A komolyzenén kívül szinte minden műfaj képviselteti magát a repertoárban, a teljes elérhető választék több millió zeneszámból áll.

\"\"\"\"

A szolgáltatás a készülék menüjéből található PlayNow plus ikonra nyomva hívható elő, ez lényegében egy speciális wap-felületre viszi a felhasználót, ahol előadóra, albumra és zeneszámra egyaránt lehet keresni. A találati lista elrendezése azonban olykor kissé kuszává válik, ennek részben az az oka, hogy a kínálatban rengeteg a feldolgozás és a remix, különösen a népszerűbb előadók/zenék esetében, illetve tapasztalataink szerint néhány zeneszám hibásan lett tagelve, így az albumok között listázza a kereső, ráadásul a lista maximum ötven találatot jelenít csak meg (a remixekkel együtt), tovább lapozni sehogy sem tudunk.

\"\"\"\"

Ha sikerült rálelni a kívánt albumra vagy zeneszámra, a menüből kiválasztva letölthetjük a tartalmat a mobiltelefonra (akár az egész album, vagy annak tetszőleges számai is letölthetők). A zeneletöltés a háttérben zajlik, a már letöltött zeneszámok azonnal megjelennek a telefon lejátszóprogramjában. A szolgáltatás menüjében kétféle minőségi szint közül választhatunk, mindkettő 44,1 kHz-es mintavételi frekvenciájú tömörített zene, a helytakarékos formátum 24 kbps, a magasabb minőségű változat 48 kbps tömörítést alkalmaz. A számok .ODF kiterjesztést kapnak, PC-n alapesetben nem lehet őket megszólaltatni.

Kitűnő PC-s háttér

Ettől függetlenül lehetőség adódik rá, hogy PC-n is használjuk a PlayNow plus szolgáltatást, ehhez egy meglepően jól átgondolt és tetszetős felületű lejátszóprogramot, az Omnifone fejlesztésében készülő alkalmazást kell letölteni a PlayNow plus oldalról. A programban éppúgy kereshetünk előadóra, zeneszámra és albumra, mint a telefonon, emellett létrehozhatunk letöltési és lejátszási lisátkat. A számok DRM-másolásvédett WMA-formátumban (192 kbps tömörítési ráta mellett) kerülnek a gépre. A programot az első telepítéskor a telefonon létrehozott profillal aktiválni kell, ezt legfeljebb három számítógépen tehetjük meg.

\"\"

A szolgáltatás egyfajta közösségi hálóként is üzemel, azaz mind a PC-s alkalmazással, mind a telefonon olvashatók a zenevilág hírei, a kapcsolódó zeneszámok ráadásul azonnal le is tölthetők. A rendszer adott időközönként jelentést küld a zenehallgatási szokásainkról a szolgáltatónak, a PlayNow plus részben ez alapján különböző kategóriájú toplistákat állít össze számunkra. A PC-s lejátszóprogrammal letöltött zenék kissé körülményesen kerülhetnek át a mobiltelefonra (a szinkronizálás nem automatikus), annak viszont nem találtuk meg a módját, hogy a másik irányba (a mobiltelefonról a PC-re) hogyan érhető el a szinkronizáció.

A profilunkhoz ismerősöket is társíthatunk, ami többek közt lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatásra előfizető barátainknak ajánljunk különféle tartalmakat. A rendszer akár az ismerkedéshez is felhasználható, a PlayNow pluson keresztül ugyanis lekérhető például azoknak a felhasználóknak a listája, akik az adott előadót vagy zeneszámot hallgatják.

Korlátlan? Majdnem.

A PlayNow plus mindezek alapján jól átgondolt, a kommerszebb zenei irányzatokat kedvelők számára hasznos szolgáltatásnak tűnik, mely elérhető áron kínál korlátlan zeneletöltést. Vagy mégsem? A Sony Ericsson rendszere több szempontból sem tekinthető korlátlannak a szó szoros értelmében: egyrészt eleve csak Sony Ericsson készülékekkel kompatibilis (azokból sem mindegyikkel), másrészt csak a T-Mobile előfizetői vehetik igénybe, végül pedig a zeneszámok másolásvédettek, igaz, az előfizetés megkötésétől számított hat hónap elteltével a száz leggyakrabban hallgatott zene DRM-korlátja megszűnik, ezt követően pedig havonta 17 dal, vagyis bő egy albumnyi zenéről lekerül a béklyó.

A szolgáltatás tehát nem teljesen korlátlan, ettől függetlenül - különösen az erős PC-s támogatás miatt - hazai viszonylatban ritkaságszámba menő kezdeményezésről van szó, mely magyar és külföldi előadók által jegyzett dalok rendkívül széles skáláját kínálja, egy alapvetően egyszerűen használható kezelőfelületen keresztül. A rendszer ráadásul - a hazai sajtóbemutatón tapasztaltakkal ellentétben - mindvégig hibátlanul, kihagyás nélkül működött, igaz, olyan területen próbáltuk csak, ahol stabil 3G-s hálózata van a T-Mobile-nak. A hezitálók számára jó hír, hogy a PlayNow plus mind az előfizetéses, mind a dominós ügyfelek számára két hétig kötelezettségmentesen kipróbálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról