Szerző: Bizó Dániel

2009. november 6. 12:07

Az Oracle kemény harcra készül

Nem fog meghátrálni az Oracle az Európai Bizottsággal szembeni vitában, ezt állítja legalábbis a céghez közel álló forrásokra hivatkozva az IDG News Service. A cég nem kíván megszabadulni a MySQL-től, és kész a kemény harcra is.

A Financial Times szerdán szellőztette meg, hogy az Európai Bizottság hamarosan hivatalosan is kifogásokat fog emelni az Oracle és a Sun Microsystems összeolvadásával kapcsolatban, méghozzá elsősorban a Sun által 2008-ban felvásárolt MySQL miatt. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg formájában Brüsszel ellenzi, hogy a Sun beolvadjon az Oracle szervezetébe, mivel nem lát semmiféle biztosítékot arra nézve, hogy ez nem érinti hátrányosan a MySQL pályáját, és nem csorbítja majd a versenyt a relációs adatbázis-kezelők piacán.

Az IDG hírügynökség meg nem nevezett, az Oracle-höz közel álló forrásai szerint a vállalat eddig visszafogta magát, és diplomatikusan viszonyult a Bizottsághoz, és úgy véli, szemben a Bizottság állításával bőséges választ adott az aggályokra. Azonban ha Neelie Kroes versenyügyi főbiztos csapata úgy dönt, hogy blokkolja a tranzakciót, az erőteljes transzatlanti összecsapásokhoz fog vezetni politikai szinteken is - keményebbekhez, mint a General Electric-Honeywell összeolvadás kapcsán. Mindez arra utal, hogy az Oracle agresszív lobbitevékenységet fejt ki az amerikai kormányzatban annak érdekében, hogy vissza tudjon vágni az Uniónak, ha arra kerülne sor.

A GE-Honeywell analógia nem véletlen, eddig ez volt az egyetlen eset, mikor Európa beavatkozott két amerikai vállalat összeolvadásába. Ez akkor is komoly feszültségeket okozott Brüsszel és Washington közt, végeredményben azonban az európai akarat kerekedett felül, és a Bizottság megakadályozta, pontosabban olyan feltételekhez kötötte a tranzakciót, melyek hatására a felek elálltak az üzlettől.

Valószínű, hogy a Bizottság végül azt kéri majd az Oracle-től, hogy adja fel a MySQL megszerzését, és a nélkül vásárolja fel a Sunt. Az IDG News forrásai szerint azonban ezt a kérést nem akarja majd teljesíteni Larry Ellison, ugyanis a MySQL az ügylet stratégiai jelentőségű eleme. A forrás szerint a MySQL-t azért akarja megszerezni az Oracle, hogy eredményesebben vegye fel a versenyt a Microsoft SQL Serverrel szemben a kis- és középvállalati szegmensben. Az összeolvadást pártolók véleménye szerint azonban Sun és a MySQL megszerzése nem csorbítja, hanem ellenkezőleg, serkenti majd a versenyt a adatbázis-kezelők piacán.

Egy másik forrás szerint az Oracle rendkívül frusztrált Brüsszel akadékoskodása kapcsán, és odáig megy, hogy házon belül lényegében megkérdőjelezi a Bizottság az ügyet kezelő versenyjogi csapatának kompetenciáját is. A Bizottság augusztusban kapta meg a hivatalos értesítést a felvásárlási szándékról, amikor a \"nagykutyák\" éppen nyaralni voltak, és úgy tűnik, az Oracle egyes emberei szerint kevésbé tapasztalt, cserepados csapat kezelte eleinte az ügyet, és rossz irányban indultak el.

A Bizottság rövid időn belül kifogást kell hogy emeljen, hogy betartva az előírt 90 napos határidőt legkésőbb január 19-éig meghozza döntését. Az elhúzódó bizonytalanság leginkább a Sunra nézve káros, mely emiatt súlyos károkat szenved a piacon, elsősorban a stratégiai SPARC-rendszereket vásárlóknál, melyek nem látják a cég jövőjét. Mindez jelentős frusztrációt okoz a cégen belül is, alkalmazotti, vezetői és részvényesi körökben egyaránt, hiszen akadályozza a cég mindennapi működését. Könnyen elképzelhető, hogy az Oracle, kihasználva a helyzetet, alacsonyabb árat akar majd végül kialkudni a késlekedések miatt megváltozott megtérülések miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról