Szerző: Koi Tamás

2009. november 5. 12:56

Egyesülhet az Externet és az Enternet

Egyesülhet a hazai telekommunikációs piac két szereplője, a tőzsdén is jegyzett Externet Nyrt., és az Enternet Zrt.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett tájékoztatás szerint a két fél célja, hogy a kölcsönös átvilágítást és a lehetséges szinergiák feltérképezését követően kidolgozzák egy kötelező érvényű megállapodás részleteit. A megállapodásra - amennyiben a tulajdonosok és a hitelezők is rábólintanak - még idén év vége előtt sor kerülhet. A Népszabadság úgy tudja, a két cég közös kézbe kerülését belátható időn belül fúzió követi majd, ezzel egy közel ötmilliárd forint értékű vállalat jöhet létre, a hazai távközlési piac meghatározó szereplője. Az Enternet és az Externet ma nagyjából hat-hat százalékos részesedéssel bír az ADSL-piacon, igaz, a szolgáltatási portfólió némileg eltér a két cég esetében.

Bauer Róbert, az Enternet cégcsoport első embere kifejtette, a szinergiák kihasználásával jelentősen növelhető a nyereségesség, ami ellensúlyozhatja az ADSL szolgáltatásokon realizálható csökkenő haszont. Bauer hozzátette, a nagyobb cég tárgyalópozíciója is jobb lehet az inkumbens szolgáltatókkal és más, nagyobb nagykereskedelmi partnerekkel szemben.

Az Enternet és az Externet egyesülésével lényegében tovább zajlik az alternatív internetszolgáltatók konszolidációja: az Enternet tulajdonába került korábban az Actel és a UniComm, az Externet pedig a Vivanetet vásárolta fel, valamint átvette a TvNet ADSL-ügyfeleit. Az Externetnél idén tulajdonosváltásra került sor, az econet.hu 76 százalékos részesedését egy szakmai befektető vette meg. Az akkori vezérigazgató, Pórffy Anrdás a tulajdonosváltás kapcsán úgy vélekedett, hogy a változás mindenképpen pozitív az Externet többi tulajdonosa és ügyfelei számára is, a befektetői csoport ugyanis komoly szakmai és kapcsolati tőkét hoz a vállalatba.

Pórffy a cég tegnapi igazgatótanácsi ülésén adta át a vezérigazgató posztot Kocsis Ferencnek, az Externet új vezetőjének. A korábbi cégvezető távozását október elején erősítette meg a vállalat, a vezetőváltás okait azonban nem részletezte sem a cég, sem Pórffy.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról