Szerzők: Bodnár Ádám, Bizó Dániel

2009. november 5. 07:22

Az Intel megvesztegette, megzsarolta a PC-gyártókat

New York szövetségi állam főügyésze hivatalosan is versenykorlátozó tevékenységgel vádolta meg az Intelt. Andrew Cuomo szerint a chipgyártó éveken keresztül lefizette és megfenyegette a vezető PC-gyártókat, hogy ne kínáljanak AMD-alapú gépeket.

Súlyos vádakkal illette az Intelt a New York-i főügyész, a Delaware-i bírósághoz beadott kereset szerint az Intel éveken keresztül illegális módszerekkel tartotta fenn piaci fölényét. A vállalat lefizette és megfenyegette a legnagyobb PC-gyártókat, hogy azok mellőzzék a versenytárs chipgyártók termékeit. Az Intelt az Európai Unió az év elején több mint 1 milliárd euróra büntette már ezért. A mostani vád mellett egy polgári per is folyik az AMD-vel, valamint a Reuters információi szerint az Egyesült Államok versenyhivatala, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is trösztellenes vizsgálatot tervez kezdeményezni.

Megvesztegetéssel és zsarolással az élen

Cuomo hivatala 2008 elején kezdte vizsgálni az Intel tevékenységét és több millió oldalnyi dokumentumot, külső és belső e-mailt gyűjtött össze az üggyel kapcsolatban, valamint több tucat tanúvallomást rögzített. A főügyészi hivatal az iratok alapján hivatalosan is azzal vádolta meg az Intelt, hogy \"éveken át világméretű illegális tevékenységet\" folytatott. \"Ahelyett hogy tisztességesen versenyzett volna, az Intel megvesztegetéssel és kényszerítő eszközökkel tartotta meg piacvezető pozícióját\" - áll a keresetben.

A vádak szerint az Intel egyes esetekben több milliárd dollárt juttatott azoknak a cégeknek, amelyek vállalták, hogy mellőzik a versenytársak termékeit, a chipgyártó által kifizetett \"visszatérítések\" gyakran nagyobbak voltak mint az adott PC-gyártó saját nyeresége. A HP PC-gyártó részlegének egyik vezetője egy 2004 szeptemberében küldött e-mailjében azt írja, ha nem Intel-alapú terméket dobnának piacra, \"elvesztenénk az Intel-féle pénzt... A kockázat túl magas, enélkül nem tudjuk hozni a pénzügyi eredményeket\". 2004 áprilisában a Dell 100 millió dollárt kért az Inteltől, mivel anélkül nem tudta volna elérni az előrejelzett nyereséget és profitfigyelmeztetést kellett volna közzétennie.

2005-ben Michael Dell, a Dell alapítója és elnök-vezérigazgatója levelet írt Paul Otellininek, az Intel elnök-vezérigazgatójának (aki akkor még csak a cég elnöke volt), hogy az eladások nem alakulnak jól és a Dell szenved a piacon a vetélytársak szorításában. Otellini válaszában leírta, az Intel évente több mint 1 milliárd dollárt utal át a Dellnek azért, hogy fedezze a konkurencia által kínált kedvezményeket. \"A csapatod megítélése szerint ez több mint elegendő a kompetitív problémák kezelésére\" - áll Otellini levelében, amelyet a főügyész keresetében idéz. Az Intel 2006-ban állítólag 2 milliárd dollárt fizetett a Dellnek, hogy ne vegye fel a kínálatába más processzorgyártók termékeit. 2006 két negyedévében az Intel által kifizetett összeg meghaladta a Dell teljes nettó nyereségét.

A levelezések szerint az Intel nem csak lefizette, hanem meg is zsarolta a PC-gyártókat. A főügyész állítja, birtokában van egy e-mail, amelyben az Intel azzal fenyegette meg a HP-t, hogy szándékosan késlelteti egy fejlesztés alatt álló termékét, amennyiben a PC-gyártó az AMD termékeit népszerűsíti. 2004 februárjában egy belsős Dell-levelezésben a cég egyik dolgozója azt írja, Paul Otellini és Craig Barrett (az Intel akkori vezetője) \"készen állnak egy dzsihád megindítására\", amennyiben a Dell elkezd AMD-alapú gépeket forgalmazni.

A főügyész beadványa emellett azt is megemlíti, az Intel igyekezett gyakorlatát a lehető legnagyobb titokban tartani, mivel a cég valójában tartott a versenyhatósági vizsgálattól. Egy 2006-os belső levélben ez áll: \"beszéljünk inkább telefonon mert nagyon nehéz úgy írnom vagy magyaráznom, hogy közben a trösztellenes problémára is figyelnem kell\". Az Intel állítólag rendszeresen tartott továbbképzéseket a vezetőinek, ahol arról esett szó, mik a teendők egy esetleges hatósági rajtaütés esetén, illetve hogy a levelezésükben ne beszéljenek nyíltan a témáról, és ne használjanak olyan kifejezéseket, mint hogy \"ki kell söpörnünk az AMD-t a nagy gyártóktól\", mivel jogi szempontból ez aggályos lehet, főképp Európában.

Elmarasztaló ítéletek egész sora

Amint az ismert, az Intelt májusban 1,06 milliárd euróra büntette az Európai Versenyügyi Bizottság, miután hosszas vizsgálódást követően úgy találta, a cég a PC-gyártóknak nyújtott kedvezményeivel illegálisan szorította ki versenytársait a piacról és ezzel fogyasztók millióit fosztotta meg a választás szabadságától. A Bizottság szerint az Intel titokban visszatérítéseket adott azoknak a PC-gyártóknak, amelyek az összes vagy majdnem az összes processzort tőle vásárolták, emellett megegyezett a Media Saturn Holdinggal, hogy Media Markt és Saturn üzleteiben csak Intel-alapú PC-ket kínáljon. A chipgyártó emellett lefizetett egyes számítógépgyártókat, hogy függesszék fel vagy legalábbis halasszák el a versenytársak processzorára épülő termékek piacra dobását - állítja az EU. Az Intel megfellebbezte a döntést.

Japánban és Dél-Koreában is elítélték már az Intelt kedvezménypolitikája miatt, amelyről mindkét ország illetékes hatósága megállapította, hogy illegális, versenyellenes. Dél-Korea 25 millió dollárra büntette az Intelt, miután kiderült, hogy a cég kedvezményekkel rávette a legnagyobb helyi PC-gyártókat, köztük a Samsungot, hogy csak tőle vásároljanak processzorokat. A meghatározó japán számítógépgyártók, köztük a Sony, az NEC vagy a Toshiba is azért csökkentették vagy szüntették meg az AMD, vagy más rivális processzoraival szerelt modellek kínálatát, mert az Intel ehhez kötött utólagos visszatérítései lényegesen nagyobb pénzügyi haszonnal jártak. A cég kifejezte egyet nem értését, de együttműködött a határozattal.

Az Intel nem ért egyet, de együttműködik

Chuck Mulloy, az Intel szóvivője a vádakra reagálva mindössze annyit közölt, a vállalat nem ért egyet a főügyésszel. \"Sem a folyamatosan csökkenő árakból profitáló fogyasztókat, sem pedig az igazságot nem szolgálja ez a per\" - állítja Mulloy. \"Az Intel meg fogja védeni magát.\" A New York-i főügyész 87 oldalas keresete teljes egészében nyilvános és megtekinthető ezen a linken.

Az Intel szerint az EU súlyos eljárási hibákat vétett, valamint alapvetően nem érti a processzorpiac természetét, így félreértelmezi a bizonyítékként citált leveleket, miközben szándékosan figyelmen kívül hagy olyan dokumentumokat és feljegyzéseket, melyek cáfolják nézőpontját. Az Intel álláspontja lényegében az, hogy az Intel és a PC-gyártók képviselői közt rendkívül kiélezett tárgyalások folynak az árak és kedvezményi feltételek kialakításában, és PC-gyártók beszerzési képviselőinek leveleiben ez a bizonytalanság keltette spekulációs kényszer és felfokozott érzelmi állapot tükröződik vissza, semmint az Intel által deklarált tények.

Miközben az Intel hevesen, éles nyelvezettel támadja a Bizottságot, és készül a bírósági megmérettetésre, a vállalat egyúttal kénytelen megfelelni az uniós elvárásoknak. Hogy pontosan hogyan fog kinézni a jövőben a jófiúként viselkedő Intel, egyelőre nem tudni. A Bizottság és az Intel emberei jelenleg is azon dolgoznak, hogy a gyakorlatba ültessék át a döntésben javasolt változtatásokat. Ennek egyik fő célja egy olyan rendszer kidolgozása, amely a Bizottság számára nagyobb betekintést tesz lehetővé az Intel értékesítési és marketingtevékenységébe, árulta el a HWSW-nek adott interjújában Christian Morales, az Intel EMEA piacokért felelős alelnöke.

Morales szerint egyelőre nem látni, ez mit is jelent majd a gyakorlatban az Intelre nézve, a hangsúly kétségtelenül azon van, hogy a Bizottság ellenőrizni tudja az Intel és a PC-gyártók, kereskedők közti kapcsolat jogszerűségét. \"Jobban érteni akarják, hogyan lehet az Intel [folyamatban lévő] marketingprogramjait mérni [...] Ha vannak dolgok, amelyeket máshogyan kell csinálnunk, akkor azt is megtesszük\" - fogalmazott Morales, aki 29 éve csatlakozott az Intelhez, mérnökként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról