Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 4. 11:48

Újabb lökést adhat a hazai Twitter-láznak a Yamm!

A Yamm! hirtelen jött, nagyon jó lett, s egy újabb felületet ad a hazai körülbelül 9 ezer twitterezőnek. A Turulcsirip felkötheti a gatyáját.

Újabb fordulatot vesz a hazai Twitter-láz, elstartolt ugyanis a második lokalizált Twitter-mashup, a Yamm!. A Turulcsirip méltó ellenfelének tűnő szolgáltatás letisztult megjelenéssel, kellemes extra funkciókkal és gyorsasággal csábít. Az első felhasználói visszajelzések alapján nagyon pozitív a fogadtatás, s annak ellenére, hogy vannak apróbb hiányosságai, sokan azonnal átpártoltak.

Turulcsirip-killer

A Yamm! egy webes Twitter-kliens, ahová a Turulcsiriphez hasonlóan szintén nem szükséges külön regisztrálni, hanem a meglévő Twitter-fiókba bejelentkezve, engedélyezni lehet a szájtnak a hozzáférést a saját tartalmakhoz. Innentől kezdve pedig egy teljes értékű kliens tárul fel, ami nem csak a hivatalos Twitter.com funkcionalitását szárnyalja túl, de már induláskor jól helybenhagyja @tothbenedek kultikusnak is mondható Turulcsiripjét is.

\"\"

Alapesetben minden felhasználó a saját timeline-ját látja, emellett szűrhetőek az olyan üzenetek, ahol minket említett valaki, illetve a privát üzenetek. Végül pedig megjeleníthető a publikus \"tweet- folyam\" is, ahol kizárólag a magyar felhasználók üzenetei látható. A magyar szelekció Biczó Andrásnak köszönhető, aki már korábban létrehozott egy Google Maps mashupot, amivel térképre rendezve láthatóak a hazai csiripelők. Ugyanez a funkció helyet kapott a Yamm!-on is természetesen.

Celeb-szűrő

A klasszikus nézetek mellett a Yamm! egy celebszűrővel is kedveskedik, ahol kizárólag a nagyon híres emberek csevegése látható, illetve képes az oldal különválogatni azokat a csiripeket, melyek linkelt képet vagy videót tartalmaznak, s ezek anélkül tekinthetőek meg, hogy el kellene hagyni az oldalt.

Az összetettebb csevegést segíti az előzmények megtekintésének lehetősége, így nem kell hosszasan bányászni a régi üzeneteket, ha egy beszélgetés fonalát szeretné valaki felvenni, illetve a beépített RT (ReTweet) és a magyarra lokalizált Twitter-trendek is kellemesebbé teszik a használatot. A Turulcsiripet elhagyóknak azonban le kell mondani a a barátkozós üzemmódról, a Yamm! ebben az irányban nem fejlesztett egyelőre, mindössze egy négy egységes ajánló van követésre érdemes felhasználókból.

Csak apró hibák vannak

Szintén kimaradt a szórásból egyelőre a lista funkcionalitás, illetve van néhány nagyon apró, elhanyagolható hiányosság, vagy logikátlan megoldás, amik remélhetőleg napokon belül ki lesznek javítva. Ilyen például az, hogy válaszolva valakinek az üzenetére, a fókusz nem ugrik fel a szövegmezőre, hanem ott marad, ahol éppen voltunk, vagy éppen az, hogy egy linkre kattintva az nem új ablakban nyílik meg, hanem a Yamm!-ot váltja fel. A kritika viszont megreked az ilyen apróságokon, a Yamm! dizájnja is megnyerő, egyszerű, átlátható, s sokkal inkább tetszetős lehet a laikus felhasználóknak, mint az eddigi megoldások. A Yamm!-mal kapcsolatban született két miniinterjú itt és itt olvasható, a Webisztán posztja itt, a felhasználók Twitter-kommentárjai a rendszerről pedig itt követhetőek élőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról