Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 4. 09:18

Nem akarja az Oracle kezében látni a MySQL-t az EU

A Financial Times bennfentes informátora szerint az Európai Unió versenyügyi bizottsága néhány napon belül hivatalosan is be fogja jelenteni, hogy jelenlegi formájában ellenzi az Oracle és a Sun összeolvadását.

Az Oracle meg sem kísérelte eloszlatni a versenyügyi bizottság aggályait azzal kapcsolatban, hogy a Sun felvásárlása káros lehet a piaci vetélkedés szempontjából és semmiféle megoldási javaslattal sem szolgált az ügylet szempontjából kritikus kérdésekre, amely a MySQL nyílt forrású adatbázis tulajdonosváltásának hatásaival kapcsolatos - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Neelie Kroes versenyügyi biztos hivatala már október közepén tájékoztatta az Oracle vezetőit arról, mennyire elégedetlen a vállalat magatartásával. Az EB még szeptember elején jelentette be, hogy mélyreható vizsgálatot indít az Oracle és a Sun összeolvadásával kapcsolatban, de az Oracle az azóta eltelt idő alatt az ismételt kérések ellenére sem prezentált bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy a MySQL beolvasztása nem csorbítja a piaci versenyt, sem javaslatot nem tett arra nézve, hogyan oldják fel ezt a problémát.

Az Oracle és a Sun házasságát az Egyesült Államok hatóságai már jóváhagyták. A történelem során eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy Európa elkaszálta két amerikai vállalat összeolvadását, 2001-ben a versenyügyi bizottság csak olyan szigorú feltételekkel engedélyezte volna a General Electric számára a Honeywell megszerzését, hogy a felek végül elálltak az üzlettől. A döntés akkor komoly diplomáciai feszültséget okozott az Egyesült Államok és Európa között.

Larry Elison vállalatának még több választási lehetősége van. Lehet hogy az Oracle arra játszik, hogy miután megkapja az Európai Bizottság elutasító határozatát, abban részletesen ki lesz fejtve, hogy pontosan miért aggódik az EU és ezek után úgy reagálhat a felvetésekre, hogy nem árul el túlzottan sokat a Sunnal és a MySQL-lel kapcsolatos stratégiájáról. Persze az is lehet, hogy az Oracle továbbra is szilárdan kitart a Sun feltétel nélküli akvizíciója mellett, a PeopleSoft felvásárlásakor ez a taktika már bejött, amikor az USA versenyhatóságai indítottak vizsgálatot, de végül az ügylet \"csont nélkül\" átment. Jelen helyzetben ez a taktika azonban kockázatosnak tűnik.

Egyes vélekedések szerint az Oracle számára \"kapóra jön\" az Európai Bizottság vizsgálata, ugyanis ezt ürügyként tudja használni a cég arra, hogy az eredetileg kialkudott 7,4 milliárd dollárnál alacsonyabb áron vehesse meg a Sunt. A tavasz óta tartó felvásárlási huzavona erőteljesen megtépázta a Sunt, a bizonytalanság és a recesszió közepette a cég rendkívül gyengén teljesít, az Oracle becslései szerint havonta 100 millió dollár veszteséget okoz az akvizíció halogatása. Éppen emiatt jelentette be múlt héten a Sun, hogy 3 ezer dolgozójától válik meg, mivel a bevételek csökkenéséhez kell igazítania költségeit.

Amennyiben az Európai Bizottság csak úgy engedélyezi a Sun felvásárlását az Oracle számára, hogy a MySQL-t el kell adnia, Larry Ellison jogosan alkudhat ki alacsonyabb vételárat. Ez a verzió azonban nem tűnik valószínűnek annak fényében, hogy Ellison többször is határozottan kijelentette, nem akarja eladni vagy leválasztani a MySQL-t. Az utolsó lehetőség, hogy az Oracle egyszerűen feladja a Sun megszerzését, de ez sem valószínű, hiszen amire eddig Ellison kivetette a hálóját, azt meg is szerezte, került amibe került.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról