Szerző: Bizó Dániel

2009. november 3. 12:26

Project Peter: perdöntő bizonyíték, vagy kamu?

Kiszivárgott a webre egy látszólag a Sun Microsystemstől származó prezentáció, mely az Oracle felhasználók MySQL-re történő migrálásának segítését taglalja. Amennyiben a dokumentum eredetisége bizonyosságot nyerne, az perdöntő lehet Brüsszel számára.

A Wikileaks oldalról letölthető prezentáció egy olyan projektet taglal, melynek keretében a Sun minden segítséget igyekszik megadni ügyfelei számára, hogy Oracle adatbázis-kezelőről MySQL Enterprise-ra tudjanak áttérni. Ennek érdekében a Sun, mely 1 milliárd dollárt fizetett a nyílt forráskódú RDBMS fejlesztéseit vezető MySQL cégért, átfogó megoldást tervez kínálni, beleértve a migrációs eszközöket, legjobb gyakorlatokat és további szolgáltatásokat, hogy a lehető legkönnyebbé váljon az áttérés. A prezentációt látszólag Robin Schumacher, MySQL termékigazgató jegyezte, a dokumentumot a PDF metaadatai alapján október 13-án hozták létre - ez alapján nem valószínű, hogy ez az eredeti, ha egyáltalán hiteles.

A prezentációban látható egy oldal, mely egy kutatási eredményt összesítő táblázat részlete. A kérdést bár nem látni, így teljes bizonyossággal nem lehet tudni, mire születtek a válaszok, a kontextusból leszűrhető, hogy a táblázat a különböző RDBMS alkalmazásával kapcsolatos attitűdöket vizsgálta. Ez alapján az derül ki, hogy az Oracle Standard vagy nagyobb RDBMS-t használók közül 9, míg az Oracle Express ügyfelek 6 százaléka fontolgatja, hogy MySQL-re mozogna át. Ezzel az Oracle felhasználók a Microsoft SQL Server és Access után a második legnagyobb hajlandóságot mutatják a migrálás irányában.

Ezt követően egy táblázat a javasolt és lehetséges migrációs eszközöket szedi össze a különféle feladatkokhoz. Kiderül az is, hogy a Project Peter kódnéven futó kezdeményezés kiterjedt partnerkapcsolatokat kívánt létrehozni, melybe beleértendő a közös értékesítési tevékenység, oktatások, közös marketingaktivitás. A kulcskérdés természetesen az, hogy a prezentáció valódi-e, és vajon a Project Peter a valóságban is létezik, vagy létezett-e - teljesen nyilvánvaló, hogy az Oracle-ön belül nincs keresnivalója egy ilyen programnak.

Erre a választ remélhetőleg maga az Európai Bizottság is keresi már, mely egyelőre megállította a Sun beolvasztását az Oracle-be, és legkésőbb január végén hoz döntést, jóváhagyja-e a két vállalat egyesülését, vagy feltételeket szab. Brüsszel szeptember elején, az amerikai jóváhagyást követően emelt váratlanul kifogásokat a két cég közötti tranzakció kapcsán, éppen a MySQL sorsa miatt. A Bizottság szerint lehetséges, hogy jelenleg kevéssé versenyez a MySQL az Oracle Database szoftverekkel, a jövőben ez gyorsan változhatna - gondoljuk csak arra, ki tartotta volna a UNIX-ok ellenfelének a szerver Linux disztribúciókat úgy 10 évvel ezelőtt. Az EU eddig elégedetlen az Oracle válaszaival, pontosabban azok hiányával.

Az összeolvadást pártolja Marten Mickos is, a MySQL néhai vezetője, ami furcsának is nevezhető, hiszen korábban ő maga utasította vissza, hogy a MySQL-t az Oracle felvásárolhassa. E kérdésben látványosan megoszlik a szakma véleménye, maguk a nyílt forráskódban utazók sincsenek egységes platformon. Az Oracle ígéri, hogy többet fordít a MySQL fejlesztéseire, mint amennyiben eddig részesült, és a szoftver nem fog elsorvadni - hogy milyen irányban fejleszti, és mekkora értékesítési támogatást sorakoztat fel mögé, az természetesen már a cég önkényes mozgástere volna.

Most jött a Suntól: használjunk MySQL-t kritikus adatbázisokhoz

Némileg humorosnak, vagy akár az belső ellenállás jelének is lehetne venni, hogy éppen ezen sorok születésekor landolt az a Sun hírlevél, mely egy MySQL útmutatót népszerűsít. Ez az összefoglaló ugyanis nem éppen azt a véleményt támasztja alá, hogy a MySQL és az Oracle más piacokért versenyeznek.

Bár rivális szoftvert nem említ a dokumentum, teljesen nyilvánvaló, hogy a \"nyílt adatbázis\", mely \"ugyanolyan jól vagy jobban teljesít, mint a tulajdonosi alternatívák\",  vagy a \"hatalmas megtakarítások az adatbázis licencköltségeiben\", \"csökkentett adminisztrációs, mérnöki és támogatási költségek\", \"extrém magas skálázódás és teljesítmény\", valamint \"üzletileg kritikus rendszerek\", \"nagyvállalati támogatás\", mind-mind olyan hívószavak és üzenetek, melyeknek nem lehet nem célpontja az Oracle Database - sőt, leginkább elsődleges célpontja, tekintve az Oracle piaci uralmát, és a licencek csillagászati árait.

A dokumentum több olyan referenciát citál, melyekben üzletileg kritikus fürtök kialakításáért felelt a MySQL, így például a divattermékeket 1 milliárd dollár értékben forgalmazó Zappos négykilences rendelkezésre állású online boltjáért (nagyterhelésű OLTP). A MySQL Guide letölthető innen. A Sun Project Peter prezentáció szintén elérhető a HWSW szerveréről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról