:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 3. 12:03

Brutális teljesítményű lesz az új Xperia

Ma hivatalosan is bemutatták a Sony Ericsson legújabb dobását, az Android operációs rendszert futtató Xperia X10-et, mellyel a 2010-es évet próbálja meg feldobni a svéd-japán cég.

A bemutató után hosszú hónapokat kell még várni a tényleges premierre, a telefont ugyanis csak valamikor jövő év közepe előtt lehet majd megvásárolni. Az új csúcsmodell sikere kulcsfontosságú a Sony Ericsson számára, hiszen az Xperia sorozat első tagja az X1 vegyes fogadtatásra lelt, a most megjelenő X2 pedig csak egyfajta csiszolása az elődnek, komoly változtatás nem esett rajta. A harmadik Xperia viszont kívülről-belülről is egy teljesen új konstrukció, ami esélyt adhat a gyártónak a pozíciójának megőrzésére.

UX felület

Az Android platformhoz készült új UX kezelőfelület lehet az első, ami megkülönböztetheti a mobilt a többi gyártó androidos megoldásától. Természetesen a prioritásokat ebben az esetben is a látványos grafikai megoldásokban, a közösségi hálózatok támogatásában, illetve a szórakoztató funkciókban határozták meg. Az ígéretek szerint az UX felület a későbbiekben több más telefonban is megjelenhet, illetve az idők során számos frissítéssel folyamatosan fejlődik majd, így a készüléket megvásárlók hosszú távon is kapnak plusz funkciókat. Ellentétben az Xperia X1-X2 analógiával, ahol a gyártó kizárólag az X2-re adott ki hivatalos Windows Mobile 6.5-öt, cserben hagyva az X1 felhasználókat.

Az androidos UX platform Open OS-re épül, viszont a Sony Ericsson fejlesztői igyekeznek belezsúfolni mindent, ami a szórakozáshoz, a munkához és a közösségi hálózatok eléréséhez szükséges. Ahogy a cég sajtóközleménye mondja, \"az X10 az első telefon, amely igazából emberivé teszi a felhasználó interakcióját a mobiljával\". Ha ez némileg túlzás is, az előzetes videók alapján valóban egy mozgalmas, komplex grafikus felület jár majd az új csúcstelefonhoz.

Magasra teszik a lécet hardverben is

Az eddig Rachael kódnéven ismert készülék a hardvert tekintve is magasra teszi a mércét, ugyanis a 4 hüvelykes (10,16 cm) átmérőjű, 480x854 felbontású, kapacitív érintőkijelző alatt egy 1 GHz-es Snapdragon processzor dolgozik majd, emellett a filmek és fényképek készítésére egy 8,1 megapixeles fényképezőt, LED vakuval állít hadrendbe a készülék. Emellett minden csúcskategóriás okostelefonra jellemző tulajdonsága is meglesz a mobilnak, GPS, Wi-Fi, 3,5-es jack és SD-támogatás.

\"\"

A telefon dobozába többek közt egy 8 gigabájtos microSD kártya mellé immár szabványos, microUSB formátumú töltő kerül. Az előzetesekben ugyan többet szerepel a fehér színű modell, de a megjelenéskor várhatóan fekete színben is elérhető lesz a telefon. A mobil elsőként várhatóan Európában jelenik majd meg, arról viszont még nem esett szó, hogy mennyibe fog kerülni és mely szolgáltatóknál lesz elérhető, erre az információra valószínűleg jövő év elejéig várni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.