Szerző: Koi Tamás

2009. november 3. 13:21

Novatel MiFi - zsebwifi

Mára a mobilinternet legalább olyan mindennapos kommunikációs eszközzé vált, mint a vezetékes hozzáférés, egyértelmű, hogy az elérhető árú és folyamatosan fejlődő technológiáé a jövő. Ráadásul most már akár routerestül is magunkkal vihetjük, hála a Novatel Wireless mobil megoldásának.

A MiFi márkanévre keresztelt, zsebben hordható routerről először tavaly decemberben lebbentette fel a fátylat a Novatel. A mobilinternet megosztására már korábban is léteztek különféle eszközök, melyek több-kevesebb sikerrel szerepeltek a piacon, a Novatel megoldása azonban az első olyan ezek közül, mely magát a megosztást is mobilizálja.

Az első MiFi routerek megjelenésére idén tavaszig kellett várni, Magyarországra pedig csak nyár végén érkezett meg az eszköz, mely lényegében nem más, mint egy tetszetős burkolatba csomagolt, akkumulátorral ellátott HSUPA-modem és egy Wi-Fi hotspot, valamint egy microSD-kártyaolvasó egybecsomagolva. Az eszközben a Qualcomm rendszerchipje dolgozik, melyben egyébként GPS-vevő is található, az ehhez szükséges szoftvertámogatást azonban későbbre ígérik.

\"\"

Az egész tetszetős csomagolásban érkező eszköz a mobilinternet végletekig leegyszerűsített megosztását ígéri. A dobozban a MiFi router mellett ennek megfelelően csak egy vékonyka információs füzetecske található, melyet követve tényleg egy percen belül elvégezhető az installálás. A készülékhez a leíráson kívül egy 1530 mAh-s akkumulátort, egy USB-kábelt és töltőt mellékelnek.

A SIM-kártyát a hátlap levétele után, a mobiltelefonoknál megszokott módon lehet behelyezni a MiFi-be, ezután jöhet az akkumulátor, majd a hátlap felhelyezése. A fehér-króm díszítésű (kapható komolyabb, fekete változat is) burkolaton egy microUSB töltőcsatlakozót és egy microSD-kártyahelyet találni, emellett kiemelt szerep jut a bekapcsológombnak, mely különböző fényekkel jelzi a hálózat állapotát. A router króm keretén felvillan a Wi-Fi jel is, amikor beindul a WLAN-rádió. A készülék bekapcsolódása egyébként bő fél perces folyamat, nagyjából ennyi kell egy átlagos okostelefonnak is az elinduláshoz.

Titkosítsunk!

A MiFi 2352 (ez az Európában forgalomba hozott eszköz pontos típusa) bekapcsolás után alapesetben egy teljesen nyílt, titkosítatlan WLAN hozzáférési pontként jelenik meg, ami még akkor sem szerencsés, ha a gyorstalpaló külön felhívja a figyelmet arra, hogy a titkosítást ajánlott első lépésként beállítani - kapható több olyan router manapság, mely alapesetben bekapcsolt titkosítással érkezik, az alapértelmezett kulcsot pedig az eszközre ragasztott matricán tüntetik fel.

Szerencsére a szokásos titkosítási algoritmusok (WEP/WPA) bekapcsolása mellett egy asztali routerhez hasonlóan elrejthetjük az SSID-t, illetve bekapcsolhatjuk a MAC-szűrést is, így a jelenleg elérhető lehető legkomolyabb védelmet nyújthatjuk a hálózatra csatlakozó gépeknek. A hálózat levédésének fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, egy mobilinternet-megosztására használatos eszköznél - az adatforgalmi korlátok miatt - különösen fontos, hogy ne használják potyautasok az internetünket.

Ettől mondjuk jelen esetben kevéssé kell félnünk, de legalábbis a gyanúsítottak körét elég jól le lehet szűkíteni, lévén a zsebrouter legfeljebb tízméteres rádiuszban sugároz, azaz az asztali routereknél megszokott, nyílt téren akár száz méternél is nagyobb szórás jelen esetben értelemszerűen nem valósítható meg. A WLAN-rádió további korlátja, hogy legfeljebb öt kliens kezelésére képes, az alapesetben négyórás akkumulátoros üzem ráadásul annál rövidebb, minél több eszköz csatlakozik a hozzáférési ponthoz. Az adapter csak a 802.11b/g szabványokat támogatja, így az infrastruktúra a kis sugárzási teljesítményt is figyelembe véve összességében nem a legalkalmasabb a kliensek közti nagy adatforgalmú kommunikáció lebonyolításához (pl. másolás egyik gépről a másikra).

\"\"

A MiFi átlátható és viszonylag egyszerű menüjében a mobilhálózatot illetően konfigurálható az APN (ennek például a Vodafone hálózatán lehet jelentősége, ahol más APN-nel csatlakoznak a feltöltőkártyás és az előfizetéses ügyfelek, valamint van tömörített proxyelérés is), de többnyire ez sem szükséges a kapcsolódáshoz, a router automatikusan érzékeli és alkalmazza a szükséges beállításokat, legfeljebb a kártya PIN-kódját kell megadni az első kapcsolódáshoz.

Az internethozzáférés naplózásában és a különböző letöltési limitek beállítgatásában már nem áll ilyen jól az eszköz, pedig a forgalomkorlátos csomagoknál égető szükség lenne rá, hogy az ügyfél pontos tájékoztatást kapjon az adatforgalomról, adott esetben pedig figyelmeztesse a rendszer a felhasználót, hogy közel a letöltési limit. A MiFi ugyan figyeli a teljes adatforgalmat, de nem állítható be automatikus nullázás adott dátumciklusra, emellett nem konfigurálható a kliensek által felhasználható maximális adatforgalmi keret sem, holott úgy gondoljuk mindez egy ilyen eszköznél kézenfekvő - és szükséges - lenne.

\"\"

A router portszűrést és port átirányítást is felkínál, előbbivel viszonylag egyszerűen távol tarthatók a hálózattól a peer to peer alkalmazások, melyek használatát a mobilszolgáltatók többnyire nem nézik jó szemmel. A tűzfalbeállítások nagyjából kimerülnek a portszűrésnél, a router nem vezet naplót a beérkező támadási kísérletekről. Extraként megosztható a kliensek közt a microSD-kártyán lévő tartalom, akár könyvtárszinten is.

\"\"

A MiFi USB-s modemként is üzemel, ez esetben a WLAN-rádió automatikusan kikapcsolódik, és megszűnik tovább routerként működni az eszköz. Egy gép csatlakoztatásához ideális megoldás, más kérdés, hogy erre évek óta léteznek egyszerű és kompakt rendszerek az USB-s pendrive-ok méretében. A legtöbb ilyen készülékhez hasonlóan a MiFi illesztőprogramjainak és kezelőfelületének telepítéséhez sem kell lemez, a szükséges állományok a beépített memóriáról kerülnek át a számítógépre.

Jó, de kinek?

A Novatel Wireless hordozható WLAN-routere ügyes szerkezet, használata ráadásul viszonylag egyszerű és kézenfekvő, más kérdés, hogy kissé nehéz felhasználási területet találni a MiFi-nek. Egy tárgyalódelegációnak, vagy a parkban együtt tanuló diákoknak például jól jöhet a privát internetmegosztás, erre azonban nem egyszerű üzleti modellt építeni, különösen akkor, amikor gyakorlatilag mindenki fillérekért - beleértve a hordozható eszköz árát - hozzájuthat egy mobilinternet-előfizetéshez. Nem beszélve arról, hogy a mobilinternet megosztása akár egy Windows 7-et vagy egy újabb Mac OS X-et futtató számítógépről is könnyedén, külön eszköz nélkül is elvégezhető.

Alighanem ezért lehetett óvatos a Pannon is a bevezetéssel - a cég a hazai operátorok közül egyedüliként forgalmazza a MiFi-t, mint megtudtuk már több hónapja. Csak éppen senki nem tudott arról, hogy a termék kapható, a hazai forgalmazó (a Pannon beszállító partnere) azonban állítja, ennek ellenére hatalmas siker a termék. A mobil hotspot ára egyébként a Pannonnál előfizetéssel negyvenezer forint, előfizetés nélkül, a hazai forgalmazónál ennél 17 ezer forinttal többet kell fizetni a készülékért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról