:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 2. 15:24

Vége a Nokia játékplatformjának

A Nokia immár hivatalosan is kénytelen elismerni, hogy évekkel ezelőtt életre hívott játékplatformja, az N-Gage nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 2008 óta már csak egy szolgáltatást takaró brand jövőre végleg eltűnik a süllyesztőben.

A finn gyártó N-Gage márkaneve kezdetben egy szokatlan formájú, a kézi videojátékokhoz hasonló kialakítású okostelefont takart, mely bizonyos tekintetben a korát megelőző képességekkel rendelkezett. A Nokia elsősorban kézi konzolként, nem pedig telefonként reklámozta a készüléket, mely ezzel a hordozható videojátékok közül lényegében elsőként mobilkommunikációs eszközként is üzemelt.

A Symbian operációs rendszert futtató N-Gage készüléknek azonban ennek ellenére - egyes vélemények szerint túl hamar - megérkezett az utódja, az N-Gage QD, mely ugyanazt a játékélményt nyújtotta mint elődje, de lényegesen kompaktabb méretben. Még ebben az évben elindult az N-Gage Arena szolgáltatásplatform, mely bár vérbeli multiplayer küzdelmet ígért, kezdetben nem volt más, mint egy online elérhető tabella.

\"\"
N-Gage QD - az utolsó Nokia videojáték

A Nokia 2004 végére alig több mint egymillió N-Gage készüléket értékesített, 2005-re pedig csak kétmilliónál tartottak az eladások, noha addigra korábbi optimista becslése szerint hatmilliós értékesítéssel számolt a vállalat. Időközben piacra került a Sony PlayStaiton Portable és a Nintendo DS kézikonzol, a Nokiának pedig ebben az évben kellett először kinyilvánítania, hogy a mérsékelt siker ellenére továbbra is hisz a platform sikerében.

A szabadkozások ellenére az N-Gage QD volt az utolsó kézi konzolja a Nokiának, a brand később már csak az online szolgáltatást takarta, melybe az N-szériás okostelefonok segítségével eredetileg 2007-ben akart új életet lehelni a Nokia, a tervből végül csak 2008-ban lett valóság. A gazdasági válság által sújtott mobilpiacon szenvedő Nokiánál végül úgy döntöttek, nem erőltetik tovább a szolgáltatást.

Az N-Gage blogon szereplő információk szerint a cég nem telepíti többé az N-szériás okostelefonokra az N-Gage kliensprogramot, és nem is jelenik meg több új játék a platformra. A már meglévő játékokat jövő szeptemberig kínálják az online felületen, a pedig már megvásárolt játékok garantáltan működni fognak a továbbiakban is - ígéri a cég.

A megszűnő N-Gage helyét a Nokia Ovi áruház veszi majd át, ahol a játékok mellett különböző tartalmak érhetők el több mint száz kompatibilis Nokia mobilra, a világ 65 országából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról