:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 29. 17:11

Megérkezett az Ubuntu 9.10

Megérkezett az Ubuntu legújabb változata, a Karmic Koala kódnevű 9.10-es verzió, amely az áprilisi Jaunty Jackalope-hoz képest inkább kisebb mint nagyobb változtatásokat tartalmaz.

Desktop

A 2.6.31.1 verziójú Linux kernelre építő Ubuntu 9.10 gyorsabb rendszerindítást és működést ígér elsősorban, még jobb hardvertámogatást (pl. USB 3.0, 3G-modemek), fejlettebb hangkezelést, kifinomultabb drivereket, illetve néhány olyan fejlesztést, amely könnyebbé teszi a felhasználók életét. Ezek közé tartozik az Ubuntu Software Center megújulása, amely egy kategorizált alkalmazás-piactér, ahonnan néhány kattintással, a Windowson megszokott egyszerűséggel lehet új szoftvert telepíteni vagy a meglevőeket frissíteni, esetleg eltávolítani.

További fontos fejlesztés az Ubuntu One integrálása a felhasználói felületbe. Az Ubuntu One egy ingyenes online tárhely 2 gigabájt kapacitással, ahová a felhasználók elmenthetik legféltettebb állományaikat, de akár meg is oszthatják őket egymással. Havi 10 dollárért a tárterület 50 gigabájtra növelhető. A tárhelyüket böngészőn keresztül is elérhetik a felhasználók, így egy interneteléréssel gyakorlatilag bármikor, bárhonnan hozzáérhetnek az adataikhoz, egy publikus URL generálásával pedig bárkivel megoszthatók a fájlok.

Az Ubuntu desktop verziója emellett természetesen a népszerű nyílt forrású szoftverek legújabb változatait tartalmazza, például a Firefox 3.5-öt. A szoftverfejlesztők is találhatnak újdonságokat a Karmic Koalában, a számukra a Quickly nevű eszközkészlettel kedveskedtek a disztribúció összeállítói. A Quickly a szoftverfejlesztést könnyíti meg és gyorsítja többféle előre definiált alkalmazássablonnal, GUI-szerkesztővel és egyebekkel.

Szerver

Az Ubuntu 9.10 szerverváltozata elsőként tartalmazza támogatott technológiaként az Ubuntu Enterprise Cloudot (UEC), amely az Amazon EC2 alkalmazásprogramozási interfészeivel kompatibilis nyílt forrású cloud környezet. Az Amazon rendszerét ismerő rendszergazdák saját maguk építhetnek egy teljesen működő cloud infrastruktúrát az Ubuntu szerverekből. Az Ubuntu 9.10 emellett Amazon Machine Image formájában is elérhető lesz az Amazon cloudszolgáltatásán belül.

A cloud alapja a virtualizáció, az Ubuntu 9.10 ebben a tekintetben is előrelépett és számos olyan finomítást tartalmaz a kernel szintjén, amely a Xen vagy a KVM hypervisorok futásán javítanak, illetve maga az Ubuntu 9.10 is gyorsabb virtuális gépként. Újdonság a MySQL 5.1-es változatának megjelenése a disztribúcióban, emellett az egyjelszavas bejelentkezés (single sign-on) és címtárszolgáltatások is fejlődtek.

Az Ubuntu 9.10 desktop és szerverváltozata egyaránt ingyen letölthető a www.ubuntu.hu oldalról, ahol bővebb információ is elérhető az operációs rendszer újdonságairól, telepítéséről, használatáról. Emellett érdemes még szót ejteni a Netbook Remix változatról, amelynek kezelőfelületét kimondottan a netbookok kisebb méretű kijelzőjéhez igazították. Természetesen utóbbi is frissült 9.10-es verzióra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.