Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 28. 11:23

Az adatbázispiac felé kacsingat a Red Hat?

Bevásárolta magát az EnterpriseDB-be a Red Hat, a legnagyobb linuxos cég egy nem közölt, de \"jelentős\" összeget fektetett be a nyílt forrású PostgreSQL adatbázisra alapozó vállalatba.

Nyílt forrású Oracle-helyettesítő

A befektetés minden bizonnyal egyfajta óvatos felkészülés arra az esetre, ha az Oracle kezébe kerül a Sun és vele a MySQL, amely a legnépszerűbb nyílt forrású adatbázis. Noha az Oracle igyekszik mindenkit biztosítani afelől, hogy gondos gazdája lesz a MySQL-nek, a Red Hat láthatóan szeretné bebetonozni pozícióit a nyílt forrású adatbázisok világában. A Red Hat Enterprise Linuxnak és a Fedorának egyaránt része a PostgreSQL, amely az EnterpriseDB termékének, a Postgres Plusnak az alapja.

Ha nyílt forrású adatbázisról van szó, a legtöbb embernek a MySQL jut először az eszébe. A ma már a Sun, illetve az Oracle kezében levő szoftverrel ellentétben a PostgreSQL fejlesztése során elsősorban nem a webes használatot hanem a tranzakciókezelést tartották szem előtt. A MySQL olvasásintenzív környezetben teljesít a legjobban, azonban az írásoknál elvérzik, ezzel szemben a PostgreSQL sok felhasználós környezetben, tranzakciófeldolgozás alatt tudja kivillantani oroszlánkörmeit, vagyis amikor az írási és olvasási műveletek aránya közelít az 1:1-hez.

Az EnterpriseDB-féle Postgres Plus Advanced Server elsősorban vállalati alkalmazhatóság terén, tehát teljesítményben, skálázhatóságban és felügyelhetőségben múlja felül az eredeti PostgreSQL-t. Emellett fontos még kiemelni, hogy a Postgres Plus Advanced Serveren a PL/SQL-kompatibilitás miatt szinte változtatás nélkül futnak az Oracle adatbázisra írt alkalmazások és a két rendszer működése is hasonló, így az Oracle-adminisztrátorok gyorsan megtanulhatják a Postgres Plus használatát.

Sean Doherty, az EnterpriseDB üzletfejlesztésért felelős alelnöke a HWSW-nek adott telefonos interjúban korábban elmondta, az EnterpriseDB oldaláról legtöbbet letöltött dokumentum ma a MySQL és a PostgreSQL képességeit összehasonlító anyag, ami annak a jele, hogy számos MySQL-felhasználó menekülne az Oracle-től és érdeklődik a PostgreSQL iránt. Doherty úgy vélekedett, az adatbázispiac felét uraló Oracle aligha fog sok erőforrást dedikálni az ingyenesen is elérhető MySQL továbbfejlesztésére, amelytől legfeljebb néhány tucat millió dolláros forgalmat remélhet.

Red Hat: számolni kell velünk!

A vállalati Linuxával nevet szerzett Red Hat igyekszik egyre feljebb törni a vállalati szoftverrétegben, az operációs rendszertől az alkalmazások irányába, ennek a stratégiának a részeként szerezte meg annak idején a JBoss köztesréteget, illetve később az üzleti intelligenciában utazó JasperSoftot. Saját adatbázisa azonban nincs a Red Hatnek és a cég láthatóan úgy véli, az Oracle-Sun összeolvadás veszélybe sodorta a MySQL-t, ezért igyekszik bebiztosítani magát a PostgreSQL irányába, de a lépés akár egy későbbi felvásárlás előszele is lehet egyben. A befektetéssel a Red Hat egyben azt is üzeni, ideje őt is komolyan venni, ha vállalati szoftverinfrastruktúráról van szó.

\"A Red Hat volt a nyílt forrás úttörője a nagyvállalati világban az Enterprise Linuxszal és a JBoss köztesszoftverrel. Hitünk szerint az adatbázisok lesznek a nyílt forrás térnyerésének következő jelentős állomásai\" - mondta Ed Boyajian, az EnterpriseDB elnök-vezérigazgatója, aki korábban maga is a Red Hatnél dolgozott. \"A partneri kapcsolatunk a Red Hattel felgyorsítja a közös célunk elérését, a nyílt forrású informatikai infrastruktúra terjedését a tulajdonosi megoldásokkal szemben.\"

Magyarországon ugyanaz az ULX Kft. lett az EnterpriseDB hivatalos disztribútora szeptember végén, amely évek óta a Red Hat útját is egyengeti itthon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról