Szerző: Bizó Dániel

2009. október 27. 15:05

Megnyílik az Outlook-Exchange fájlformátuma

A Microsoft úgy döntött, hogy megnyitja az Outlook által kezelt .pst formátum dokumentációját, így a jövőben teljesen platform- és szoftverfüggetlen módon érhető el külső fejlesztők számára is, nem lesz szükséges sem Microsoft-protokollra, sem Windowsra vagy Outlookra.

A lépésre a Microsoft Office együttműködési programjáért felelős csoportvezetője, Paul Lorimer hívta fel a figyelmet egy céges blogon. Ahogyan Lorimer is kifejti, a .pst formátumban tárolt dokumentumokat jelenleg az Outlook Object Modellen és a MAPI protokollon keresztül lehet elérni külső szoftverek számára, vagyis praktikusan szükséges egy Windows és Outlook ahhoz, hogy külső szoftverrel kiolvastassuk az adatokat a .pst formátumból, és kinyerhessük azt az Outlook kliensekből és az Exchange Serverből.

Lorimer közölte, hogy a Microsoft megkezdte a .pst dokumentációjának összeállítását, melyet remélhetően nem olyan sokára közzétesz az Európai Unió sorozatos büntetéseinek és nyomásának hatására létrehozott Open Specification Promise programja alatt, melyben többek közt az Office dokumentumformátumok leírását is publikálta. A program garantálja, hogy az abban foglalt protokollok és formátumok szabadon felhasználhatóak további licencelés és szabadalmi fenyegetettség nélkül.

Ezt követően a független fejlesztők elviekben képesek lesznek olyan szoftvereket létrehozni, melyek Windows és Outlook nélkül is képesek lesznek beolvasni a .pst formátumban tárolt adatokat, vagy akár .pst formátumban menteni, amennyiben ez szükséges. A Microsoft ígérete szerint a dokumentáció leírja a fájl struktúráját, a hozzáférés javasolt módját,m az adatok tárolását és a bennük történő navigációt, valamint az egyes objektumokhoz vagy jellemzőjükhöz történő hozzáférést.

Nincs sok jelentősége?

A Microsoft döntése kétségtelenül politikai természetű, mellyel az EU-val szemben tett vállalását teljesíti, valamint a jövőbeni lehetséges jogi lépésekkel szemben védi meg magát. Bár mindez spekuláció, az időzítést valószínűleg az Outlook és Exchange termékek versenyhelyzete is magyarázza. A vállalat talán úgy kalkulál, mire a dokumentáció és az első .pst-t támogató rivális szoftverek elkészülnek, addigra mindez szinte lényegtelen lesz, mivel a verseny más, sokkal magasabb szinten fog folyni az ügyfelekért, akiket nem elsősorban a meglévő szoftverek olcsóbbakra történő leváltása, hanem az egységes kommunikációs, kollaborációs, levélkezelési és menedzselhetőségi kérdések foglalkoztatnak - és a Microsoft már erre helyezi az Outlook-Exchange fejlesztéseinek hangsúlyát.

Mindez hasonló ahhoz, ahogyan az Office-SharePoint lépett túl képességekben azon, hogy ne okozhasson problémát számára a Word, Excel és PowerPoint alkalmazások formátumainak megnyitása, vagy a rivális dokumentumszerkesztő szoftverek felfejlődése. A Microsoft hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy egyes szoftverei integrálódni tudjanak egymással, így például az Exchange és a SharePoint is összeköthetőek, hogy egységes felületet szolgáltassanak a felhasználóknak a levelezés, naptár és dokumentumok eléréséhez. A Microsoft nagy erőkkel készül az Office alkalmazások webes változatainak végleges elkészítésre is, melyekkel kiegészíthetőek lesznek a céges környezetek is, együttműködve a telepített Word, Excel vagy PowerPoint programokkal, akár egyidejűleg szerkesztve ugyanazokat a dokumentumokat.

Végeredményben tehát a .pst formátum megnyitása nem igazán bír számára jelentőséggel, még akkor sem, ha ez a szoftverfejlesztők számára számos haszonnal jár. Nem lehet véletlen, hogy a Microsoft a többek közt az Outlook és az Exchange Server közti kommunikációt megvalósító MAPI protokollt már nem nyitotta meg, hogy ne lehessen egy Outlook-Exchange környezetbe beférkőzni sem szerver-, sem kliensoldalon. Ennek a köteléknek a fellazításán dolgozik több projekt is, a protokoll visszafejtésére alapozva.

A Cisco által felvásárolt PostPath elméletileg a kliensek számára teljesen észrevétlenül lehet képes felváltani az Exchange Servert, és integrálódik Active Directory rendszerbe is, míg a Red Hat felügyelete alatt zajló nyílt Fedora OpenChange projekt a kliensoldali levelezők számára hozta létre a libmapi protokollkönyvtárat, mely a Sambára alapul. Mindez azt jelenti, hogy technikailag mára ma, kliens- és szerveroldalon is lehetséges a Microsoft páncéljának feltörése, ami elviekben nagyban megkönnyíti az alternatív megoldások bevezetését, például nem Windowst vagy Outlookot használó kliensek illesztése, vagy nem Exchange-alapú megoldások bevezetése windowsos környezetbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról