Szerző: Bizó Dániel

2009. október 22. 13:42

Elrajtolt a Windows 7

Mától a boltokban is elérhető vált a Windows 7, miután a nagyvállalatok és az IT-szakma már hetekkel ezelőtt hozzájuthatott a Microsoft legújabb operációs rendszeréhez. Az új Windows jó eséllyel indul, hogy helyreállítsa a platform Vistával megcsorbult hírét.

A rajtra lényegében nem maradt, nem maradhatott olyan érdemi információ a Windows 7-tel kapcsolatban, mely korábban ne lett volna ismert. A Windows 7 lényegében az az operációs rendszer, amilyen a Vista szeretett volna eredetileg lenni, annak továbbcsiszolt változatának lehet tekinteni: kicsit szebbnek, kicsit gyorsabbnak, hatékonyabbnak tűnik.

A legnagyobb különbség azonban az, hogy a Windows 7-nek nem kell megharcolnia azokat a csatákat, melyeket a Vistának kellett amiatt, mert alapvető architekturális változásokat hozott, ami sok (többnyire rosszul megtervezett) alkalmazás és driver számára okozott problémát - a korszerűbb felépítés érdekében a Microsoft feláldozta a 100 százalékos kompatibilitást. Ezzel szemben a Windows 7 semmiféle törést nem okoz.

Dicstelen Vista

Modellek, árak

A Windows 7 Home Premium OEM bruttó 29 ezer forintos ajánlott végfelhasználói áron kapható,  a dobozos upgrade verziója 39 ezer, teljes dobozos változata 59 ezer forintba kerül. A Vista Business OEM ajánlott ára 39 ezer forint, a upgrade-verzióért 89 ezer, a teljes dobozos termékért 95 ezer forintot kér a Microsoft. A mindent tudó Ultimate OEM 55 ezer forintba kerül, az upgrade 95 ezer, a teljes dobozos termék 100 ezer forintért lesz kapható.

A Windows 7 és Vista fogadtatásában sokkal nagyobb különbséget lehet felfedezni, mint amekkora eltérés mutatkozik technikai oldalról - bár a mélyben is megindultak jövőbemutató fejlesztések, mint a kernel modulárisabbá tétele. Az új Windows ugyanazokra az alapokra építkezik, mint elődje, így a Microsoft fejlesztői a kód és a felhasználói felület optimalizálására fordíthatták idejüket, és a felhalmozódott tapasztalatok alapján addig továbbcsiszolni a Vistát, míg a 7-essé nem vált - a változtatások azonban pusztán a különféle mérésekben, számokban nem igazán jelentkeznek, inkább a finomságokban találhatóak, laikusok és szakemberek számára egyaránt.

A különbség leginkább talán abban van, hogy ezúttal a Microsoft ügyesen építette fel az új Windows imidzsét, beleértve az operációs rendszer esztétikai megjelenését, valamint jó benyomást keltett a jó minőségű, érett bétákat és RC-ket próbálgató IT-közösségben - a 7 a Vista által kínkeservesen lerakott alapokra áll fel diadalmasan. A Windows 7 ráadásul sokkal gyorsabban, kevesebb mint 3 évvel a Vista után jelenik meg, így képes a frissesség, újdonság benyomását kelteni, míg a Vistára a piac több mint 5 évet várt a sok ígérgetést, késlekedést, és a fejlesztések 2004 nyarán történő újrakezdése miatti bizonytalanságot követően. A Vista sokkal később jött és sokkal kevesebbet tudott, mint ahogyan azt a szakma várta, és már azelőtt lemondtak róla, mielőtt bizonyíthatott volna.

A sors fintora, hogy miközben a Vistát a vállalati felhasználás követelményeit (stabilitás, biztonság, menedzselhetőség) szem előtt tartva fejlesztették ki, ami a fogyasztók számára rendkívül nehezen kommunikálhatóvá tette, sőt a felhasználókat a gyakorlatban leginkább idegessé, addig a piaci adoptáció pont fordított képet mutatott: a vállalatok ellenálltak, a fogyasztók torkán pedig az OEM szerződésekkel és a Windows XP kivonásával le lehetett tolni, több százmillió példányban.

[+] Miért bukott meg a Windows Vista?

Mint egy bálkirály

A Windows 7 kellemesebb megjelenése, válaszképesebb működése ezzel szemben könnyen eladható az egyéni fogyasztóknak, a rendszer előzetese például külön elismerést kapott az online közösségektől kreatívan megnyerő háttérképeiért, mégis leginkább a vállalatok harapnak rá az elődhöz képest, és a Microsoft sorra gyűjtötte be az újabb és újabb nagyvállalati referenciákat: BMW, Ford, Intel, vagy itthon a Pannon.

A Windows 7 a vállalatok számára lényegében egy Vista R2 szerepét tölti be, mely egy kiforrott, kevesebb problémával bevezethető (kiforrtak a vistás alkalmazások, driverek, plusz virtuális XP Mode), könnyebben menedzselhető és a Server R2-vel együtt fejlettebb szolgáltatásokat (DirectAccess, VDI, Branch Cache, natív VHD kezelés, explicit SSD-támogatás) kínáló szoftver képében tetszeleg - igaz, a konzervatívabbak megvárják az első szervízcsomagot is.

Összességében a Windows 7 és a Vista hatalmas különbséggel rajtol. A már 3 éve piacon lévő elődöt a Windows 7 a már akkor megelőzte a szakmában, mikor még meg sem jelent. A HWSW anyagait Windows 7 alól már most 30 százalékkal többen látogatják, mint Vistáról. A Windows 7 olyan, mint egy bálkirály: alapjaiban nem sokkal különb, mégis népszerű és mindenki ünnepli, mivel jól eladja magát.

Igaz, az XP továbbra is uralkodik, a jelek azonban arra mutatnak, a következő 2-3 év során  hatalmas teret hódíthat a Windows 7, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a Microsoft 2014-ben be tudja fejezni az addigra végképp elavult XP támogatását. A Microsoft számára a Windows 7 kulcsfontosságú abban is,  hogy a netbookokat is átterelje az új platformra, így megszüntetheti az XP-k forgalmazását is, és ismét bebetonozhatja Linuxszal szembeni pozícióit.

A Windows 7 és Server R2 képességeit mélységeiben taglalta a májusi TechNet szeminárium, valamint az október 7-i, szakmai közönségnek szánt bemutató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról