Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 21. 17:18

Fogyatékosan ért Magyarországra az új Windows Mobile

A Marketplace-en csak az ingyenes alkalmazások elérhetőek, illetve a lokalizáció sem született még meg. A Windows Mobile 6.5 magyarországi beérésére még várni kell.

A Microsoft ma Budapesten is bemutatta a Windows Mobile 6.5 operációs rendszerét, illetve az első hazánkban is elérhető készülékeket, melyek ezt futtatják. Habár funkcionalitása miatt csábító az új platform, de egyelőre több funkció nem elérhető Magyarországon, illetve a Marketplace kínálatából is csupán 30-40 ingyenes program jut a magyaroknak. Ráadásul a lokalizáció is várat még magára, illetve a 6.1-ről frissíthető modellek száma is nagyon karcsú.

Nem elég forradalmi

A Windows Mobile 6.5 inkább evolúció, mint revolúció, mondja a Microsoft. Hosszú idő után végre történt fejlődés az ujjal is vezérelhető kezelőfelület irányába, így a 6.5 alatt már ritkábban kell előkapnia a felhasználóknak a stylust. Az iPhone, Android megjelenése, illetve a Windows Mobile gyengeségeire építkező HTC TouchFlo 3D illetve SPB Mobile Shell megoldásai mind hatással voltak az új verzió tervezésére, de még továbbra is kissé nehézkes maradt a mobil Windows kezelése.

A mobil és az asztali környezet közeledése viszont nagyon jó úton halad. A vállalati környezetben már minimum elvárásnak számító Microsoft Online Service támogatás (Exchange, SharePoint) mellett még jobban integrálódtak a Windows Live és a Mobile Office szolgáltatások, illetve természetesen keresőként a Bing is komoly szerepet kapott.

A weben keresztül

Hasznos fejlesztés ezen a területen a My Phone felület is, aminek segítségével a felhasználók a telefonról a mobilinternet-kapcsolaton keresztül közvetlenül szinkronizálhatják fényképeiket, alkalmazásaikat, adataikat, kontaktlistájukat egy webes felületre, illetve onnan az asztali számítógépre is. A lementett adatok egy online tárhelyen kerülnek megőrzésre, így azok bárhonnan hozzáférhetőek, mindössze a Live azonosítóval való bejelentkezés után. Az ingyenes My Phone szolgáltatáshoz több készülék is hozzáadható, készülékcsere vagy a telefon elvesztése után pillanatok alatt visszaállítható a korábbi állapot.

Az amerikai felhasználók ezen felül az elhagyott telefonnak utánanézhetnek az online felületen, s kideríthető, hogy hol volt meg utoljára a mobil, továbbá egy ellopott készülékről távolról is törölhetőek a személyes adatok. Ez a két lehetőség hazánkban viszont egyelőre nem elérhető. Jó hír viszont, hogy a My Phone nem csak a Windows Mobile 6.5, hanem minden 6.0 vagy afeletti verziót használó telefonnal kompatibilis.

A Windows Marketplace for Mobile alkalmazás-piactér nagy várakozást keltett, de a magyar felhasználók itt sem számíthatnak teljes értékű szolgáltatásra. Egyelőre hazánkban csak a 30-40 darab ingyenes program érhető el, a fizetős alkalmazások és szolgáltatások még váratnak magukra. Ennek oka, hogy a Microsoft az Apple-től eltérő fizetési modellt követ, így a Marketplace-en nálunk kizárólag a szolgáltatókon keresztül, a havi számlával együtt lehet majd fizetni. Az ehhez szükséges megállapodások viszont még nem köttettek meg, így erre is várni kell. Györffy Péter, a Microsoft Magyarország Windows Mobile termékmenedzsere a HWSW-nek elmondta, hogy a hazai kártyahasználati szokások, illetve az ehhez fűződő bizalom alacsony szintje miatt hatékonyabb a szolgáltatói számlázás támogatása.

A gyártókon sok múlik

A Windows Mobile 6.5 elterjedése egyébként is viszonylag lassú folyamat lehet, hiszen a telepíthetőség minden esetben a gyártókon múlik, s az is, hogy a lokalizációt mikorra készítik el, s milyen formában teszik elérhetővé. Jelenleg a hazai palettán a Samsung Omnia II, a HTC Touch 2 vásárolható meg 6.5-tel, illetve november közepétől csatlakozik a HTC Touch HD2 is. Mivel a HTC nem fukarkodik az új szoftverrel, ezért október 26-tól az eredetileg 6.1-gyel szállított Touch Pro 2, illetve a Diamond 2 is frissíthető lesz. Ellentétben például a Sony Ericsson Xperia X1-gyel, ami szintén HTC gyártmány, de a svéd-japán gyártó a Windows Mobile 6.5-öt hivatalosan az X2-re tartogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról