:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 15. 17:33

Nagyrészt visszaállíthatók az elveszett Sidekick-adatok

A Microsoft bejelentette, hogy sikerült a T-Mobile amerikai leányvállalatának előfizetői által használt Sidekick-rendszer múlt heti adatvesztési kárát a minimálisra csökkenteni, az ügyfelek személyes adatainak visszaállításával.

A rendszert üzemeltető Microsoft szerint a \"legtöbb, ha nem minden\" felhasználó elveszett személyes adatait sikerült visszaállítani, a felhasználók ezért fokozatosan újra hozzáférhetnek először a kapcsolati listájukhoz, naptárukhoz, feljegyzéseikhez fényképeikhez. A cég szerint az adatvesztést a fő adatbázis és a biztonsági mentési rendszer összeomlása okozta. A hiba a tengerentúlon jelentős figyelmet kapott, a Wall Street Journal szerint a felháborodott felhasználók közül legalább egy be is perelte a szolgáltatót és a szoftvercéget.

A T-Mobile és a Microsoft a múlt héten hivatalosan is elismerte a súlyos rendszerhibát, egyben arra kérte a két cég a felhasználókat, hogy ne hagyják teljesen lemerülni készülékeiket, és akkumulátort se cseréljenek, különben a személyes adatok lenullázódnak, és tartalék nélkül teljesen elvesznének - erre a szolgáltatás működési sajátosságai miatt volt szükség. A Microsoft szerint a probléma végül - alighanem részben a felhívásnak és a hibával kapcsolatos jelentős médiavisszhangnak köszönhetően - csak kevés számú felhasználót érintett, nagy részük számára pedig visszaállíthatók az adatok.

A T-Mobile Sidekick mobilokat a Danger gyártja, melyet tavaly év elején vásárolt meg a Microsoft, és azóta leányaként működik. A Danger nem egyszerűen egy mobiltelefont kínál, hanem lényegében egy mobilkommunikációs és adattárolási megoldást, akár operátoroknak is szolgáltatva. A szolgáltatás - elsősorban a korosztály üzenetküldési szokásai miatt - zömében a fiatalok körében népszerű az Egyesült Államokban.

Bár az adatok helyreállítása a következő napokban folyamatos lesz, a T-Mobile amerikai leányvállalata már korábban úgy döntött, hogy kárpótolja az érintett felhasználókat egy hónapnyi szolgáltatási díj elengedésével, valamint egy százdolláros bónnal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.