:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 15. 13:47

Már megint digitális lesz a karácsony

Jó dolog a digitális televíziózás és jól is áll az ország a technológiai váltásban - nagyjából ez volt az Antenna Hungária tegnapi konferenciájának a konklúziója. Az érintett felek azért az állami szerepvállalás szükségességét is hangsúlyozták.

A konferencián a kormányzat által a digitális átállás levezénylésére megbízott hivatalt, a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) Pataki Dániel elnök képviselte, aki nyitóbeszédében áttekintést adott a hazai digitális átállásról és annak szerepéről az európai digitalizációs folyamatban. Hazánkban a tervek szerint 2011. december 31-én kapcsolják le a földi sugárzású analóg tévéadást, az ehhez szükséges feltételek (például a lakosság 96 százaléka számára elérhető, országos digitális tévészolgáltatás kiépítése) a várakozások szerint adottak lesznek.

Bár a konferencián elhangzottak szerint Magyarország jó úton jár a digitális átállási folyamatban a többi közép-európai országgal összehasonlítva, az Antenna Hungária MinDig TV kereskedelmi szolgáltatása meglehetősen döcögős rajtot vett, olyannyira, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság tavasszal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért nem működik szerződésszerűen a szolgáltatás.

Még nincs minden rendben

Az NHH vizsgálata - alighanem a többszöri adatbekérés miatt - máig nem zárult le, a felek azonban időközben javarészt eleget is tettek a törvényben, illetve a szerződésben szereplő feltételeknek, kikötéseknek. Az NHH többek közt a dekóder vásárlásához létrehozott részletfizetési konstrukció hiányát, valamint a közszolgálati rádió és televízió szerepét vizsgálta, illetve vizsgálja az eljárás során.

A MinDig TV tavaly decemberi indulásakor ugyanis a Magyar Televízió m1 és m2 csatornáinak, valamint a Magyar Rádió mindhárom közszolgálati csatornájának szerepelnie kellett volna a kínálatban, a műsorszóró azonban július 1-ig csak kísérleti sugárzásban továbbította az m1-et és az m2-t, a Magyar Rádióval pedig máig nem sikerült műsortovábbítási szerződést kötnie, az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást ugyanis nemhogy nem zárta le, de ki sem írta a közszolgálati műsorszolgáltató.

Az Antenna Hungária közben - szeptember végén - a kedvezményes dekódervásárlási lehetőséget is ügyfelei rendelkezésére bocsátotta: a cég a Credigen Bankkal, a TechniSat dekódergyártóval és a Best Byte kereskedelmi hálózattal egyezett meg a részletekről. A szolgáltató becslése szerint a MinDig TV csatornák vételére augusztus végéig országszerte nagyjából 55 ezer berendezés képes, igaz, ezek jó része minden bizonnyal nem set-top box, hanem MPEG4-tunerrel rendelkező lapostévé.

Idén december elsejével a négy közszolgálati és három kereskedelmi televíziócsatornát ingyenesen nyújtó, valamint két hírcsatornát éves előfizetési rendszerben biztosító szolgáltatás a lakosság 88 százalékára lesz elérhető, ez az arány jövőre, újabb adók bekapcsolásával 94 százalékra emelkedik.

\"A magyar háztartások másfél százaléka képes már a MinDig TV szolgáltatás vételére, legtöbbjük már HD-felbontású képernyővel rendelkezik. A szolgáltatás lakossági lefedettsége 88%-ra történő emelésének, valamint a növekvő ismertség és a bővülő eszközértékesítés következtében olcsóbb integrált televíziókészülékek és dekóderek kerülhetnek a boltokba országszerte. Így gyakorlatilag minden magyar háztartásba megérkezhet a Digitális Karácsony\" – összegezte a konferencián elhangzottakat Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.