Szerző: Koi Tamás

2009. október 15. 12:03

Október végén debütál a BlackBerry második iPhone-gyilkosa

Több európai országban mától forgalmazza a kanadai Research in Motion (RIM) legújabb érintőkijelzős okostelefonját, a Storm 2-t. Az új modell méltó ellenfele az iPhone-nak, ráadásul korántsem egyértelmű ma már, hogy a BlackBerry okostelefonok kizárólag az üzletembereknek készülnek.

A BlackBerry Storm 2 a tavaly ilyentájt bemutaott Storm közvetlen utódja - ez a modell volt a RIM első érintőkijelzős okostelefonja, előtte elsősorban QWERTY-billentyűzetes készülékeket dobott piacra a vállalat a Curve és Bold márkanevek alatt. A Storm 2 - akárcsak elődje - továbbra is elsősorban az Apple iPhone-jait tekinti legfőbb vetélytársának, de az európai piacon a Palm Pre-vel versenyre kíván kelni a RIM.

A Storm 2 apróbb változtatásokat tartalmaz csak elődjéhez képest, lényegében annak hiányosságait pótolja be. A készülék mérete és formája változatlan, a kijelző pedig ugyanúgy 3,25 hüvelykes képátlójú és 360x480 pixeles felbontású, ugyanakkor már multitouch gesztusokkal is vezérelhető és a kapacitív SurePress beviteli rendszer pontosságán és visszacsatolásán is javított a cég. Időközben a telefon lelkének számító BlackBerry OS elért az 5.0-s verzióig, így a Storm 2-re már az új változatot telepíti a gyártó.

\"\"

Az újdonságba emellett immár WLAN-vezérlő is került, a Bluetooth-modul pedig a szabvány 2.1-es verziójával is kompatibilis lett. A korábbi készülék flashmemóriáját is megduplázta a RIM, így a Storm 2-be már 256 megabájtnyi flash kerül. Bár a multimédiás képességek (3,2 megapixeles autófókuszos kamera, médialejátszó stb.) is adottak, a Storm 2 továbbra is jó választás az üzleti szférának, a telefon ugyanis a többi BlackBerry okostelefonhoz hasonlóan támogatja a legtöbb nagyvállalati és konzumer üzenetküldő platformot, az alapvetően az üzleti felhasználók számára kínált szoftverek közt pedig megtalálható egyebek mellett a Microsoft Office irodai programcsomaggal készített Word, Excel és Powerpoint dokumentumokat kezelő DataViz Documents to Go.

A Research in Motion újdonsága a tervek szerint még ebben a hónapban forgalomba kerül Nagy-Britanniában, Írországban, Hollandiában, Németországban és Spanyolországban. Franciaországban, Olaszországban és Dél-Afrikában még karácson előtt kapható lesz a telefon, melyet minden országban kizárólag a Vodafone-tól lehet megvásárolni. A készülék magyarországi bevezetéséről nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról