Szerző: Bányai György

2009. október 15. 10:28

Az Epson már gyártja a fényképezőgépekbe szánt nagyfelbontású keresőt

Az Epson új elektronikus keresőjét a nagy zoomátfogású és a komoly kompaktokban láthatjuk majd, de feltűnhetnek cserélhető optikás fényképezőkben is, így akár mikronégyharmados vázakban is.

Az Epson bejelentette, hogy megkezdte új, nagyfelbontású elektronikus keresőjének sorozatgyártását, melyet fényképezőgép-gyártók vásárolhatnak majd új gépeikhez. A keresőt a gyártók nem csak komolyabb kompaktgépeibe, hanem ultrazoom fényképezőkbe és cserélhető optikás vázakba is beépíthetik. A HTPS (high-temperature polysilicon) TFT panel 0,47 hüvelykes aktív területén a képet 1,44 millió képpont alkotja, ez a szám azonban az alképpontok, tehát a zöld, a vörös és a kék pixelek száma, így a valós felbontás kisebb, bár még mindig igen magas, 800x600 képpont.

A parányi kijelző egyéb területen is kimagasló jellemzőkkel rendelkezik, a 280:1 kontrasztarány ilyen kis méretek mellett, és a felhasználás módjából adódó fényszegény környezetben igen jónak mondható. A panel fényerejére sem lehet panasz, mely számokba öntve 460 cd/négyzetméter. Az Epsonnak a visszaadott színek tekintetében sincs miért szégyenkeznie, a kijelző az sRGB színtér 92 százalékát képes visszaadni.

\"\"

Az új elektronikus kereső igen jól használható videofelvétel készítése közben, ha arra egyébként alkalmas tükörreflexes géppel forgatunk, a képkockákat csak az élőkép-üzemmódban követhetjük. Ha mikronégyharmados gépeket vizsgálgatunk, akkor a Panasonic az egyetlen gyártó, mely a G1-sorozatában az optikai keresőt már nem csak a hátoldali LCD-vel, hanem egy elektronikus keresővel is kiváltotta. Ennek felbontása az Epson kijelzőjéhez hasonló, viszont ebből más fényképezőgyártó természetesen nem kaphatott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról