Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 13. 17:03

Lerombolta az Üzenőfalat az iWiW

Örökre eltűnik az iWiW egyik legmeghatározóbb eleme, a különálló Üzenőfal. A szolgáltatás 2006-os megújulása óta a leggyakrabban kritizált, de eközben a leginkább használt funkciója a nemrégiben beépített Hírfolyamon belül él tovább.

Az iWiW üzenőfal a felhasználók ismerősei által beküldött üzeneteit jelenítette meg, így adva mindenkinek egyedi felületet saját közösségének követéséhez. Utódja, a Hírfolyam hasonló szerepet tölt be, azzal a különbséggel, hogy a manuálisan bevitt szövegek helyett az alkalmazásokon és az alap iWiW funkciókon belüli aktivitások automatikus állapotfrissítéseit jeleníti meg. Így, ha valaki feltöltött egy új képet, vagy belépett az egyik alkalmazásba, ismeretséget kötött valakivel, akkor arról egy értesítés születik. Ezt a módszer egyébként a Facebookról lehet ismerős bárkinek.

Információáradat

Az Üzenőfal és a Hírfolyam egyesítésével a korábbi exkluzív üzengetős terület megszűnik, ezzel a felhasználók a többi eseménnyel együtt lesznek kénytelenek áttekinteni a beküldött gondolatokat. A sok ismerőssel rendelkező felhasználóknak eddig is szinte pörgött az Üzenőfala, de az egyesítést követően alapesetben mindenkinek sokkal dúsabb információáradat köszön majd vissza a főoldalon.

Manuális üzeneteket természetesen továbbra is lehet majd küldeni, sőt, bekerül a szintén a Facebookról átemelt megosztás funkció. Ezzel külső szájtokon lévő képek, weboldalak, videók linkelhetőek. A bemásolt URL-eket itt is az automatikus tartalomfelismerő script dolgozza fel, de a felhasználók külső szájtról is tudják kezdeményezni a linkelést. Ehhez vagy a tartalomszolgáltatónak kell telepítenie a \"Megosztom iWiW-en\" alkalmazást az oldalára, vagy a felhasználónak kell a böngészőjének könyvjelző sorába emelnie az iWiW bookmarklet-et, ami egy apró JavaScript parancs, ami az adott weboldalon lefutva beküldi azt a megosztások közé, hasonlóan, mint a Google Reader Share esetében.

\"\"

Mindent lemásoltak, amit csak kellett

A megosztott elemekről egy kiskép készül, felette megjelenik az eredeti URL, alatta pedig a hozzáírt üzenet. Ha egy weboldalon több kép is szerepel, akkor kiválasztható, hogy melyik jelenjen meg, csakúgy, mint a Facebook-on, sőt, szinte a Hírfolyam minden funkciója megegyezik az amerikai közösségi szájton megismertekkel. Az üzenetek jobb felső sarkára kattintva el lehet némítani az adott funkció megjelenéseit, illetve a publikáló személy üzeneteit is, ami a régi Üzenőfal nagy hiányossága volt. Mostantól az idegesítő publikusan csetelők, a hoax-terjesztők és az Üzenőfal-spammerek egy kattintással háttérbe küldhetőek.

A felhasználók reakciói vegyesek, nagyon sokan nem értik, miért kellett \"elrontani a jó kis Üzenőfalat\", sokan nem értenek egyet azzal, hogy mindenféle esemény alapból megjelenjen az eddig szöveges üzenőfalon. Természetesen, akit zavarnak az új elemek, könnyedén megtisztíthatja a Hírfolyamot némi időráfordítással, illetve bármikor beállítható a doboz tetején a szűrés, hogy milyen típusok legyenek láthatóak éppen.

A megoldás valószínűleg segítheti az iWiW-alkalmazások terjedését, jobban előtérbe kerülnek majd a közösségi funkciók a \"telefonkönyv\" hatás helyett, illetve az iWiW-et fő webes portálként használó laikus internetezők könnyebben jutnak el a web eddig számukra ismeretlen területeire. A sikerhez viszont mindenképp arra lenne szükség, hogy a frissítések után a már szinte megszokott teljesítményproblémák megszűnjenek. Jelenleg a Hírfolyam hosszú másodpercek alatt töltődik be, s a szűrők állítgatásakor is akadozik a JavaScript és a külső tartalmak linkelésére is túl sokat kell várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról